Obavijesti

Promo sadržaj

Sve što želite znati o ovrhama

Sve što želite znati o ovrhama

Ovrhe zvuče jednako kompleksno kao i kineski jezik. Zato vam donosimo jednostavan vodič kroz proces u slučaju da jednog dana napravite dug ili ga možda već i imate, a da toga niste svjesni

Što je ovrha?

Jednostavno rečeno - ovrha znači da će netko kome ste dužni prisilno uzeti novac s vašeg računa.

Tko je ovrhovoditelj, a tko ovršenik?

Ovrhovoditelj je netko kome ste dužni, npr. firma kojoj niste na vrijeme platili račun za mobitel. U tom slučaju telekom je ovrhovoditelj. Ovršenik je osoba koja je dužna, a protiv koje je pokrenut postupak ovrhe.

Zašto ovrhe postoje?

Zato što netko nije platio dug na vrijeme. Svaki građanin ima svoja prava i obaveze, i ukoliko koristi neku uslugu, nešto kupi na rate ili na kredit te ih ne plati u zakonski ugovorenom roku, znači da nije izvršio svoje obaveze i dužan je određenu svotu. Kada se postupak ovrhe pokrene, on uz sebe veže i druge troškove, pa sam dug na kraju može biti i veći. Sustav ovrhe omogućuje i da radnici kojima poslodavac nije isplatio plaću odnosno djeca kojima roditelj nije platio alimentaciju, mogu naplatiti taj dug prisilnim putem, ako drugačije nije moguće.

Kako mogu saznati tko je pokrenuo ovrhu?

Požurite na e-Blokade, ulogirajte se preko m-tokena banke ili vjerodajnica Fine i provjerite o kakvom je dugu riječ. e-Blokade su dio sustava e-Građani na kojima se može saznati i koliko iznosi naknada, sami trošak, kamata i glavnica. Putem e-Blokada možete vidjeti i redoslijed osnova za plaćanje, ali i otvoriti zaštićeni račun te tako zaštititi određena primanja od ovrhe.

Što je zaštićeni račun?

To je poseban račun na koji se uplaćuju sredstva izuzeta od ovrhe. Na ovaj račun možete preusmjeriti određena primanja, poput dijela plaće, mirovine, stipendije ili rodiljnih potpora. Možete ga, osim na e-Blokadama, otvoriti i na Fininim stranicama ili doći u poslovnicu Fine. Nakon što Fini prijavite zaštićena primanja, vaša banka će vam otvoriti zaštićeni račun.

Koja su primanja izuzeta iz ovrha?

Postoji nekoliko desetaka vrsta primanja koja se mogu zaštititi od ovrha, a među njima su i invalidnina, božićnica, primanja od socijalne skrbi, nagrade zaposlenicima itd.. Koje sve vrste naknada možete preusmjeriti na zaštićeni račun možete provjeriti OVDJE.

Što znači blokada računa?

Ako imate dovoljno sredstava na računu da pokrijete dug, on će vam biti ‘skinut’s računa. Ako nemate novca na računu, tada nastupa blokada računa, sve do trenutka dok ne uplatite potreban iznos na račun i riješite dug.

Je li točno da netko može biti blokiran zbog 20 kuna?

Da. Ako nemate novca na računu, a u zakonskom roku niste platili tih 20 kuna, račun će vam biti blokiran kada ovrhovoditelj pokrene postupak ovrhe. No ako imate novca na računu, vaš dug će biti prebačen ovrhovoditelju i neće nastupiti blokada. To vrijedi za sve iznose, pa i one minimalne, kao što je 20 kuna.

Kome građani najviše duguju?

1. Financijskim institucijama (najviše bankama)

2. Državi za poreze, doprinose i druga javna davanja

3. Drugim građanima

4. Osiguravajućim društvima

5. Tvrtkama koje se bave komunikacijama, a najčešće su to telekomunikacijske tvrtke (70%)

Kako najbolje riješiti pitanje dugovanja?

Najbolji način je dogovor s ovrhovoditeljem i to van sudskog procesa koji je dugotrajan, naporan i skup. Alternativnim načinom kao što je mirenje, najbrže dolazimo do međusobnog dogovora. Naposlijetku, voditi evidenciju svojih računa, ne kupovati iznad svojih mogućnosti, financijski se više obrazovati i paziti da ne stvaramo dugove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.