Obavijesti

Promo sadržaj

Sveti Martin - vjekovna gozba u čast mladome vinu

Sveti Martin - vjekovna gozba u čast mladome vinu
6

Svaki kutak Hrvatske skriva neku pravu gastronomsku tajnu. Hrvatska 365 Gourmet na stranicama portala otkriva vam mjesta koja će vam svojom svježom i raznovrsnom ponudom pobuditi sva osjetila

VIDEO

Svetkovine u čast Svetog Martina u pučkoj su predaji uvijek bile popraćene prvoklasnim specijalitetima, posebice u vinogradarskim krajevima u kojima su svi, od malih do velikih vinara u kalendarima imali 11. studeni podcrtan kao jedan od najvažnijih datuma u godini. Prestankom alkoholne fermentacije mošta službeno se mogu kušati mlada vina, a prva svečana degustacija započinje Martinjem.

Mlado vino vinogradarima i vinarima najbolji je pokazatelj koliko je vinska godina bila dobra i jesu li rezultati rada uspješni. Svježa, lagana, lepršava i pitka mlada vina savršeno se nadopunjuju s raznovrsnim okusima jesenskih namirnica poput divljači, patke, guske, dimljene ribe, kestena, bundeva, šumskih gljiva itd. Na stranicama gurmanskog portala www.crogourmet365.hr pogledajte više o gastro enološkim predstavljanjima restorana s vinarima povodom proslave Sv. Martina. Martinje je nezaboravno iskustvo i zasluženo nosi reputaciju dana najboljih fešti u godini.

Tradicija krštenja mladog vina

Službena proslava Martinja započinje krštenjem mladog vina koju predvodi Sv. Martin, koji je ujedno i sam bio uspješni vinogradar. Martin je ostavio trajni trag i u gastronomiji. Naime, prema legendi, uoči imenovanja za biskupa, što je izbjegavao u želji da se ne odvaja od puka, Martin se sakrio među guske koje su zatim počele graktati te ga razotkrile. Martin postaje biskup, a priča o njegovim guskama trajno je obilježila europske jelovnike njemu u čast. Guska s mlincima neizostavna je delicija Martinja u cijeloj Hrvatskoj, a u Istri se nerijetko guska puni i marunima. Blagovanjima povodom Martinja prethodile su istančane kulinarske kreacije osmišljene za berbe, a kako je sve u znaku vina i grožda, nenadmašne su kotlovina i gulaš s moštom.

farming couple relaxing after the grape harvest

Za potpuni doživljaj Martinja i autentični ugođaj preporučamo vam da posjetite restorane koji imaju svoje vinograde i proizvodnju vina.  Mlada, ali ambiciozna vinarija i restoran Coner  smješteni su na padinama između Bjelovara i Koprivnice. U vinariji ćete uživati u kvalitetnim suhim vinima, poput Graševine, Manzoni, Rajnskom rizlingu i Sauvignonu te imati priliku probati vrhunski Chardonnay barrique.

U samoj blizini Šibenika u malom mjestu Brodarica, tik uz more, u idiličnom okruženju smjestio se obiteljski restoran Zlatna ribica. Četvrta generacija i danas pazi na ugled restorana tako da svježa riba i morski plodovi prate impozantni jelovnik. U Donjem polju, u zaleđu Broadrice smješten je vinograd i podrum u kojemu obitelj Tudić proizvodi domaće vino.

Priča u zagrljaju paške čarolije,  riječi su koje najljepše opisuju obiteljski restoran Boškinac. Jelovnici chefa Ivice Badurine i vizija vlasnika Borisa Šuljića, esencija su moderne hrvatske gastronomije, a restoran je od prije par godina oplemenjen i podrumom Boškinac. Spajajući strast i opsesiju, Ivica Badurina kontinuirano povezuje zaboravljenu pašku tradiciju sa suvremenošću, stoga i ne čudi  da se u vinogradima uzgaja isključivo autohtona sorta koja je spašena od izumiranja, sorta gegić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Slavimo Majčin dan: Osvojite nezaboravan vikend program za majke i kćeri!
NAGRADNI NATJEČAJ

Slavimo Majčin dan: Osvojite nezaboravan vikend program za majke i kćeri!

Darujemo čitateljice s programom Ženski vikend Hrvatskom/Women’s days by modniALMAnah! Napišite zašto baš vi i vaša mama trebate osvojiti ovaj vikend, a mi nagrađujemo tri najbolja odgovora.

Rekordan broj prijava za Kaufland školu voća i povrća
PROMO

Rekordan broj prijava za Kaufland školu voća i povrća

272 osnovne škole žele dobivati besplatno svježe voće i povrće iz Kauflanda
Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu
PROMO

Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu

Upoznajte CE svijet