Svi zuje o važnosti pčela! Zagađenje zraka smanjuje stopu oprašivanja za čak 31% | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Svi zuje o važnosti pčela! Zagađenje zraka smanjuje stopu oprašivanja za čak 31%

Svi zuje o važnosti pčela! Zagađenje zraka smanjuje stopu oprašivanja za čak 31%
3

Kako pčele znaju gdje je najslasnija hrana? Pa, kao i čovjek, po mirisu! A što kad zagađenje zraka prikrije zamamni miris cvijeća?

Onda su pčele, leptiri, moljci i ostali oprašivači zbunjeni i onesposobljeni tražiti ispašu koja je tako dragocjena – i kukcima, i ljudima.

Osim što zagađenja zraka koja svakodnevno udišemo štete našem zdravlju, ona uništavaju i prirodne ekosustave o kojima ovisi život na Zemlji. Nedavna istraživanja otkrila su da zagađenje zraka smanjuje stopu oprašivanja za čak 31 posto. U ekstremnim slučajevima zagađenja, prisutnost dušikovog oksida i ozona u zraku smanjio je broj posjeta oprašivača za čak 90 posto.

Zagađenje zraka nastaje izgaranjem raznih goriva. Otpadni proizvodi i nečistoće reagiraju u atmosferi i proizvode štetne tvari poput dušikovih oksida, ozona ili sumpornih oksida. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, oni su uzrok oko 4 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, a možemo se samo nadati da Hrvati ne spadaju u čak 91% svjetske populacije koja živi u područjima gdje onečišćenje zraka prelazi preporučene granice.

Kako utječe na ljude, zagađenje zraka utječe i na prirodu. Biljkama je zbog ozona i atmosferskih čestica ugrožena sposobnost fotosinteze. Insekti pak, iako biljke za oprašivanje nalaze i na druge načine, pate od dezorijentacije i nemogućnosti da pronađu prepoznatljive mirise koji njima, a i nama život znače.

Pčele znaju gdje je zrak čist...

...ali bilo bi ih bolje preduhitriti. Umjesto da prisutnost pčela koristimo za detekciju onečišćenja, pametnije je, bolje i korisnije sustavno u gradove i okoliš uvoditi rješenja za mjerenje kvalitete tla i zraka.

Projekt GigaBEEtno uključuje instalaciju upravo takvih pametnih IoT (eng. Internet of things) rješenja i uređaja. Partner projekta, A1 Hrvatska, kao predvodnik u ICT segmentu prepoznaje vrijednost brige za zajednicu i okoliš te u tom smislu postavlja najviše standarde. „Svoju ponudu i tehnološke dosege prilagođavamo potrebama tržišta i društva, a naša uloga u projektu GigaBEEtno upravo je pokazati predanost takvim životno važnim temama. Korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija moći ćemo dobiti uvid u kvalitetu zraka i detektirati problem ukoliko postoji te tako potaknuti akcije za ublažavanje štetnih učinaka onečišćenja“, poručuje Renata Štefić, direktorica marketinga za poslovne korisnike A1 Hrvatska.

Za više detalja o pčelama i medu zazuji na gigabeetno.a1.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu
PROMO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom
PROMO

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom

Napravljeno od neobičnog materijala Ceraluminuma i sa superiornim mogućnostima umjetne inteligencije, ovo će prijenosno računalo osvojiti vaše srce
Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit
PROMO

Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit

BMC Complementary Medicine and Therapies je znanstveni časopis porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva (Velika Britanija) koji izdaje izdavačka kuća BioMed Central