Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

Top izletničke destinacije: Iskoristite ove tople proljetne dane za opuštanje u prirodi

Top izletničke destinacije: Iskoristite ove tople proljetne dane za opuštanje u prirodi

Dosta vam je boravka u zatvorenom, ali nemate ideje kamo biste se mogli zaputiti? Rješenje je jednodnevni izlet koji će sigurno utažiti vašu želju za prirodom i pomoći vam da napokon prodišete. Evo kamo možete otići

VIDEO

Jeste li ikad čuli za termin shinrin-yoku, odnosno "kupanje u šumi"? Taj je pojam nastao osamdesetih godina u Japanu, a označava tehniku opuštanja i svojevrsnu ekoterapiju. Šumsko kupanje može biti jednostavna aktivnost kao što je hodanje u bilo kojem prirodnom okruženju i svjesno povezivanje s onim što nas okružuje. Upravo je taj dio povezivanja kroz različita osjetila bit onoga što shinrin-yoku želi prenijeti. On je poput mosta - otvarajući naša osjetila, premošćuje jaz između nas i prirodnog svijeta. 

Dvosatna šumska kupka pomoći će vam da se odvojite od ekrana koji vas svakodnevno umaraju, da malo usporite životni tempo i usredotočite se na sadašnji trenutak. Mnoge studije pokazale su da shinrin-yoku ima stvarne zdravstvene dobrobiti te da usto pozitivno djeluje na kognitivne vještine, raspoloženje, mentalno zdravlje, emocionalnu stabilnost i slično. 

Young,Hiker,Woman,Sitting,By,A,Mountain,Stream,,Enjoys,Spending

U nastavku možete pročitati naših pet prijedloga za zanimljive i pristupačne destinacije koje će oduševiti svakog zaljubljenika u pokret, ali i one koji dođu samo na jedno opuštajuće šumsko kupanje. Odabir je vaš, a do tada će vas priroda strpljivo čekati.

1. Moslavina

Na prijelazu iz središnje Hrvatske u Slavoniju smjestila se mala vinogradarska regija Moslavina. Jedna od njezinih najpoznatijih prirodnih ljepota svakako je Moslavačka gora, koja je obrasla gustim šumama bukve, hrasta kitnjaka, graba i drugog listopadnog drveća, a u nižim predjelima krase je voćnjaci i vinogradi. Inače, ova gora ima mnoge planinarske staze, te je do njezina najvišeg vrha, Humka, moguće doći i automobilom. Svi vi koji uživate u dobrom pogledu, nikako nemojte zaobići vidikovac Vis, s kojeg možete uočiti i Park prirode Lonjsko polje, jedno od najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Vjerujemo da će vas njezina netaknuta i očuvana priroda, koja se smatra jedinstvenom riznicom biološke raznolikosti, očarati u svakom pogledu. 

Traditional,Wooden,Village,In,Lonjsko,Polje,,Croatia

Kako biste stigli pokriti cijelu Moslavinu i obići sve što vas zanima u jednom danu, opremite se električnim romobilom MS Energy e10, čiji lagan i sklopiv mehanizam pruža mobilnost i jednostavnu uporabu. Njegovi veliki kotači, amortizeri i efikasne kočnice čine vožnju ugodnom i sigurnom, bez potrebe za čestim zaustavljanjem zbog neravnina i prepreka na cesti. Ovaj romobil ima snagu motora od 450 W, postiže maksimalnu brzinu od 35 km/h, a domet mu je do 40 km. Riječ je o karakteristikama koje su savršene za polaganu vožnju na svježem zraku, koja će vam dati priliku da istinski iskusite i upijete sve prirodne ljepote koje pruža Moslavina. Za više informacija posjetite eKupi

2. Međimurje

Takozvani Hrvatski vrt, smješten između rijeka Mure i Drave, Međimurje, poseban je prirodni krajolik u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. Iako je po površini najmanja županija u Hrvatskoj, ova neodoljiva mala regija bogata je zelenilom i prirodnim ljepotama, a Mađerkin breg istaknuo se kao omiljeno odredište mnogih izletnika. Riječ je o brežuljku udaljenom oko 15 kilometara od Čakovca s kojeg pogled seže do Slovenije i Mađarske. A ako se zaputite u okolicu Termi Sveti Martin, naići ćete na naselje Jurovčak, u kojem će vas dočekati simpatično društvo jelena i muflona. Uza sve to, nemojte propustiti ni obilazak vinskih kuća u kojima ćete se uz vino i zakusku malo odmoriti od šetnje prirodom.

Hills,Of,Me?imurje,In,Croatia

Udaljenost od obale Mure do Drave iznosi možda dvadesetak kilometara, a najbolje ih je prevaliti koristeći električni bicikl MS Energy c100. Riječ je o gradskom biciklu koji je opremljen mjenjačem SHIMANO ALTUS i prednjom suspenzijom SUNTOUR NEX. Uz snažan motor ANANDA M81, s 80 Nm, i LG baterijom od 504 Wh, možete uživati u vožnji do nevjerojatnih 130 km, što, naravno, ovisi i o konfiguraciji terena, vremenskim uvjetima, težini vozača i stupnju asistencije. Bicikl dolazi s laganim aluminijskim okvirom i vrhunskim hidrauličkim kočnicama TEKTRO HD-T275.

3. Samobor

Zagrepčanima je vjerojatno jedna od najdražih izletničkih destinacija šarmantni gradić Samobor. Kad spomenemo Samobor, mnogi prvo pomisle na kremšnite, ali ostavite ovu poslasticu za kraj svojeg izleta jer prvo je na redu uživanje u prirodi. Nedaleko od centra grada nalazi se predivna šumska šetnica Anindol i hladovina šumovitog brda Tepec. Ipak, ako ste raspoloženi za malo aktivniji dan, definitivno biste se trebali zaputiti na Samoborsko gorje te osvojiti vrhove Oštrc, Japetić i Okić. Ovo gorje inače je sjeverni masiv Žumberačkoga gorja, s kojim čini park prirode, poznat po bogatoj flori i fauni. Prava destinacija za punjenje baterija energijom i pluća svježim zrakom. 

Panorama,Of,Town,Of,Samobor,In,Croatia,,Green,Countryside,Landscape

Lagana konstrukcija, jednostavna uporaba i velik domet vožnje čine električni romobil MS Energy e20 idealnim za vožnju kroz Samobor i njegovu okolicu. Kod romobila MS Energy iz serije "e" posebno je zanimljiva pripadajuća aplikacija, koja se brzo i lako spoji s romobilom te na ekranu pametnog telefona prikazuje statistike prošlih vožnji, trenutačnu brzinu i stanje baterije. Također, aplikacija omogućuje elektroničku blokadu motora, paljenje i gašenje prednjeg svjetla te odabir boje LED rasvjete. Putem nje moguće je pokrenuti i dijagnostiku kvarova te tako provjeriti je li u danom trenutku sve u redu sa sustavima elektronike, baterije, pogona i ostalim ključnim dijelovima romobila.

4. Medvednica

Zagrebačka gora ili Medvednica smjestila se sjeverno od Zagreba, a njezin zapadni dio proglašen je parkom prirode. Na njezin najviši vrh, Sljeme, vjerojatno se barem jedanput u životu popeo svaki pravi Zagrepčanin, a odnedavno se do njega ponovno može i žičarom. A da je ovo prava izletnička meka, shvatit ćete po tome što ima čak 72 označene i uređene planinarske staze te osam kružnih i jednu transverzalnu biciklističku stazu. Kao posebna atrakcija koja će privući sve ljubitelje povijesti ističe se Medvedgrad, srednjovjekovni grad na južnom dijelu Medvednice, koji je sagrađen davne 1254. godine. Danas se tamo organiziraju srednjovjekovni dani, Medvedgradske večeri te mnoga druga kulturna događanja, koja možete sjajno uklopiti u svoj planinarski izlet.

Aerial,Shot,Of,Old,Town,Medvedgrad,On,Sljeme,Mountain,Above

Kroz šumoviti kraj Parka prirode Medvednica možete proći i s električnim biciklom MS Energy t10, takozvanim trekking biciklom, koji je opremljen mjenjačem SHIMANO TOURNEY i prednjom suspenzijom SUNTOUR NEX. Bicikl dolazi i s laganim aluminijskim okvirom te vrhunskim kočnicama TEKTRO, a udobnost i poseban dizajn pridonose izuzetno ugodnoj vožnji. Snažnim motorom SHENGYI i baterijom od 468 Wh možete ostvariti domet do 100 km. Njegova dodatna oprema uključuje prednje i stražnje blatobrane te svjetla. Detaljnije karakteristike i cijenu vozila možete pronaći na eKupi.

5. Lokvarsko jezero

Ako vam je cilj pronaći mir i tišinu u zagrljaju prirode, vaš odabir mora pasti na Lokvarsko jezero. Ovo predivno jezero u Gorskom kotaru okružuje miran i pitom krajolik, a uz njegovu obalu pruža se čak 18 kilometara pješačke staze. Oni malo odvažniji ovdje mogu unajmiti kajak i baciti udicu jer je voda bogata klenom, šaranom i pastrvama. Iako odiše prirodom i svježim zrakom, iznenadit ćete se kad vam kažemo da ova destinacija ipak nije u potpunosti prirodna jer je jezero zapravo umjetno stvoreno 1955. godine. Duboko je oko 40 metara, proteže se na 2,5 kilometara četvornih, okružuju ga guste crnogorične i bjelogorične šume, a ljeti se u njemu možete čak i okupati.  

Mountain,Landscape,,Lokvarsko,Jezero,,Gorski,Kotar,,Croatia

Od zapadne obale Lokvarskog jezera do jugoistočne trebalo bi vam gotovo dva sata hoda, što uvelike možete skratiti ako se provozate MS ENERGY električnim biciklom m100. Opremljen je izuzetno snažnim Ananda motorom i baterijom od 540Wh, zahvaljujući kojoj će s jednim punjenjem prijeći udaljenost i do 130 km. Također, oprema ovog brdskog bicikla uključuje i Shimano Alivio mijenjač te prednju suspenziju hoda 100mm. Zanimljive geometrije i s Maxxis vanjskim gumama, osjećat ćete se kao da je svaka vožnja prava avantura. 

Osim navedenih modela, na internetskoj trgovini eKupi možete pronaći širok izbor električnih romobila i bicikala. Uz svojeg električnog ljubimca osjetite što znače sloboda kretanja, jednostavnost i blizina pokreta. Pri tome uštedite svoje vrijeme, sačuvajte okoliš i uživajte u prirodi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu