Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 13

Treba vam odmor za vikend? Otputujte u Graz, grad urbane raznolikosti i bogate kulture

Treba vam odmor za vikend? Otputujte u Graz, grad urbane raznolikosti i bogate kulture

Putovanje u Graz za vikend super je rješenje za sve koji su u potrazi za kratkim godišnjim odmorom. Otkrijte povijesne znamenitosti i uzbudljive sadržaje koji se kriju u ovom bajkovitom, ali modernom austrijskom gradu

Graz je Hrvatima dugogodišnja dobro poznata turistička destinacija, ali i mjesto na kojem su mnogi odlučili trajno se smjestiti. Prvo iseljavanje Hrvata u Austriju počelo je sredinom šezdesetih, a glavni razlog je za većinu bio potraga za poslom. Danas je u Grazu više od 7000 Hrvata, tako da se nemojte začuditi ako slučajno čujete vama dobro poznati jezik dok šetate gradom. 

Središte Graza možete istražiti pješice ili javnim prijevozom. Iskoristite priliku i tramvajem Altstadt-Bim besplatno putujte između Glavnog trga (Hauptplatz) i trga Jakominplatz - a i još jednu postaju s polaskom s jednog od ova dva trga. U šetnji ulicama ovog čarobnoga grada vrlo brzo shvatit ćete zašto je UNESCO 1999. godine uvrstio povijesnu gradsku jezgru Graza na listu svjetske baštine

Painted,Facades,And,The,Clock,Tower,In,The,Old,Town

Spoj modernosti i tradicije

U središtu Graza iskusite doživljaj modernog života s kulisom staroga grada. U staroj jezgri grada prepliće se više od 1000 različitih arhitektonskih stilova, od baroka do modernog stila. U doba monarhije ovaj je grad bio omiljeno mjesto umirovljenim javnim službenicima, koji su u novom razdoblju života tražili mirnije i spokojnije mjesto kao što je Graz. Iz tog razloga mnogi su Graz prije zvali "Pensioniopolis" (pension - penzija, mirovina). 

Danas u Grazu možete vidjeti sve generacije, ali i sadržaje u kojima mogu uživati. Za najmlađe Graz je tijekom cijelog ljeta osigurao ulice za igru s privremenim igralištima na raznim mjestima u centru. Za one malo starije naći će se mnoge muzejske izložbe, a šopingholičarima će biti najdraža šetnja kroz centar, koji obiluje prodavaonicama. Grad ima čak 34 muzeja, od kojih su najpoznatiji Univerzalni muzej Joanneum, Muzej grada Graza, Muzej tramvaja Graz i Frida&freD dječji muzej. Sve generacije uživat će u turi razgledavanja grada autobusom bez krova te u obilasku Dvorca na stijeni - Schloßberg i dvorišta s arkadama - Innenhöfe. 

View,Of,Graz,City,With,Kunsthaus,,Buildings,And,Roofs,From

Zelena odmorišta za ljubitelje prirode

Kroz centar grada protječe rijeka Mura, koja je u povijesti bila iznimno važna gradska prometnica. Danas se na obali Mure razvio životni prostor i cijeli niz atrakcija, poput velikog zelenog područja s plažom Augartenbucht. Ono što posebno privlači stanovnike Graza i posjetitelje na obalu rijeke Mure je odmor u hladu, uživanje u ukusnoj uličnoj hrani i slušanje žubora vode. Ovo mjesto savršeno je za kratki odmor od gradske vreve i uživanje u prirodnim ljepotama. 

Ako volite prirodne atrakcije, posjetite neka od omiljenih područja za odmor među građanima Graza. U šetnji Gradskim parkom, takozvanim zelenim dnevnim boravkom stanovnika, prođite kroz raskošne aleje, a u šumi Leechwald dočekat će vas pravi mali prirodni raj. Na jezeru Hilmteich uživat ćete u vožnji čamcem, a na brdu Plabutsch moći ćete fotografirati veličanstvene poglede. 

Filmoljupci će definitivno htjeti posjetiti i jezero Thalersee ili takozvani bazen Arnolda Schwarzeneggera, koji je rođen u ovoj dolini te je ispisao povijest kao bodybuilder, glumac i guverner Kalifornije. U dolini se također nalazi Arnie muzej.

Jedna karta – 72 sata uživanja u Grazu

Graz Holding za posjetitelje je pripremio posebnu ponudu, 72-satnu kartu Graz, s kojom možete sudjelovati u maloj turi razgledavanja grada tramvajem, posjetiti autobusom trgove kojih nema u turističkim vodičima i posve individualno istražiti gradske ljepote. Poništenjem karte mogu se koristiti sve gradske linije s jednoznamenkastim i dvoznamenkastim brojevima linija u tarifnoj zoni 101, kao i lift do Dvorca na stijeni (Schloßberg) i uspinjaču na Schloßberg. Ovom kartom ostvarite popust i na cijenama ulaznica za muzeje te na različitim organiziranim obilascima grada.

72-satna karta Graz dostupna je u hotelima u Grazu, u turističkom uredu Graz Tourismus (Herrengasse 16), u centru za prodaju karata Mobilitäts- und Vertriebscenter (Jakoministraße 1), na automatima za kupnju karata Graz Linien, kao i preko aplikacije Graz Mobil, na blagajnama uspinjače i lifta za Schloßberg, na ÖBB-ovim automatima za prodaju karata na Glavnom kolodvoru, u zračnoj luci Graz te u prodavaonici Spar u zračnoj luci Graz. Cijena 72-satne karte Graz iznosi 13,10 eura. Jedna karta je, uz odraslu osobu, besplatna za dvoje djece do 15 godina.

Holding Graz želi vam nezaboravan vikend u Grazu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO

Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh
PROMO

Od sada u Pan-pek po najfiniji sourdough kruh

U Pan-peku vas čekaju sourdough klasik, sourdough korica ili sourdough tamni kruh – novi kruhovi od kiselog tijesta u čijem ćete okusu, kvaliteti, karakterističnoj rupičastoj strukturi i svježini uživati sa svakim zalogajem - probajte već danas!

Ovo nikako ne smijete zaboraviti ako želite siguran i zdrav roštilj!
PROMO

Ovo nikako ne smijete zaboraviti ako želite siguran i zdrav roštilj!

Zašto je roštilj vani više od obroka: Istražujemo čaroliju druženja na otvorenom.
Nebo iznad Hrvatske obojeno kockicama - hrvatski balon "Kockice" osvaja visine!
PROMO

Nebo iznad Hrvatske obojeno kockicama - hrvatski balon "Kockice" osvaja visine!

Ovog vikenda, iznad Međimurja, ljubitelji prirode imali su priliku svjedočiti fantastičnom prizoru. Balon na vrući zrak, oslikan prepoznatljivim kockicama, vinuo se na svoj prvi let s Aerodroma Čakovec, obojivši nebo iznad Međimurske županije.