Obavijesti

Promo sadržaj

Trek bicikli: put do vašeg zdravlja, smirenja i uživanja

Trek bicikli: put do vašeg zdravlja, smirenja i uživanja
3

Trekking bicikli svakim danom postaju sve popularniji. Bicikliranje je postalo odličan hobi za opuštanje i uživanje. No, što su zapravo trek bicikli i kako kupiti najefikasniji po najboljoj cijeni

U današnjem užurbanom svijetu svi volimo malo pobjeći od stvarnosti. Neki to rade pomoću hobija koji ih ispunjavaju, neki to rade doslovnim "bijegom iz kuće" u šetnju, a neki kombiniraju obje stvari i tako postanu profesionalci u bicikliranju. Bicikl je vrlo praktično prijevozno sredstvo s obzirom da nas može dovesti gdje god želimo relativno brzo, a pritom postajemo zdraviji i jači te gledamo sve ljepote prirode i grada na koje inače možda ne bismo obratili pozornost.

No, pitate se, što su trek bicikli i zašto su oni tako popularni danas?
 

Njihovo puno ime je trekking bicikli i ono dolazi kao kombinacija riječi trekking, što znači kombinirano hodanje i kretanje, te bicikl. Trek bicikli su klasični „prigradski“ bicikli koje danas možemo vidjeti svugdje.

Karakteristike ovih modela su prilagođene za gradsko okružje te ravno prigradsko okružje, eventualno lagano brdovit reljef. Iako možete s ovim biciklima na veće i okrutnije visine, to nije preporučljivo.

Postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost kako biste kupili kvalitetan model u određenom cjenovnom rangu, a da je to ujedno i proizvod koji će vas služiti dugo i vjerno.

Trekking bicikl

Koja je svrha Trek bicikla?
 

Trek bicikli namijenjeni su za svakodnevne vožnje po gradu i okolici, no to ne znači da mogu biti od manje kvalitetnog materijala i jeftini. Dapače, očekuje se da je većina bicikala napravljena od čelika ili visokokvalitetnog aluminija, upravo zato što je korištenje ovog bicikla svakodnevno i iziskuje izdržljivost.

Obično se radi o kotačima od 26 do 28 inča (66 do 71 centimetar), a oni se odlikuju izuzetnom stabilnošću. Ono što trekking bicikle zapravo odlikuje jest širok broj kvaliteta brdskih bicikala sa „teškim karakteristikama“ u kombinaciji sa mnogo kvalitetnih svojstava regularnog gradskog bicikla.

Jako je bitno da napravite probnu vožnju kad kupujete bicikl. Iako su trek bicikli napravljeni tako da budu odlična potpora kralježnici, nisu uvijek dobri za svakoga. Ovisno o vašoj visini i podesivosti volana i sjedala (što svakako želite kao karakteristike), neki modeli neće biti za vas.

Ako bicikl planirate koristiti često, svakako se raspitajte za onaj koji ima mnogo prostora za personalizaciju. Vožnja u gradu mora biti sigurna, ali i praktična, stoga su blatobrani i svjetla pogodni dodaci. Isto vrijedi i za košare, spremnike i zvonca. Jednostavno obratite pozornost na to da imate mjesto gdje ćete montirati te dodatke.

Za gradsku vožnju bilo bi najbolje da izaberete model koji ima povišen volan s obzirom na sjedalo jer želite imati dobru preglednost ceste i prometa oko vas. Sigurnost je jako bitna!

Iako gradski bicikli nemaju glomaznu izradnju, oni moraju biti izdržljivi. Okvir bi preferabilno trebao biti od čelika ili neke legure, recimo titan i aluminij. 

Obratite pozornost i na gume koje moraju biti srednje široke. Ako su tanke, imat ćete problema s balansom, a ako su jako široke, to znači da je bicikl više namijenjen brdskim površinama. 

Ova vrsta bicikla nikako nije za trkače, ali ne diskriminira dob. Pozitivna strana ovih model jest da su jako lako održivi. Trek biciklli zahtjevaju puno manje svote novaca za popravak, a do popravaka neće ni doći ako bicikl nećete koristiti izvan njegove „komfort zone“.

Na kraju krajeva, bitno je da kupite bicikl koji će pristajati vama. Koliko god se oni mogu podesiti, bilo bi najbolje da vam pristaju odmah pri kupovini.

Vaš fokus kod biranja trebao bi biti ponajviše na udobnosti sjedala, amortizaciji, kvaliteti kočenja i osjećaju ugode pri vožnji. Ipak su ovo bicikli napravljeni za duge i mirnije vožnje,  dugoročno izlaganje neugodnom stavu neće biti dobro ni za vaša leđa ni za vaš osjećaj smirenja u prirodi. 

Ovi bicikli nisu napravljeni samo za potpuno ravne površine. Trekking bicikli mogu dobro poslužiti za lagane uzbrdice, ali samo one gdje ne morate voziti pri ogromnoj brzini kako biste se popeli. Ako se jako znojite, uspušete i noge vas jako bole, vjerojatno ne biste trebali voziti tim prostorom trek biciklom.

Izgled je isto bitan: nekome više, nekome manje. Uzmite u obzir da je uvijek bolje uzeti bicikl dobrih karakteristika te ga onda personalizirati, nego uzeti onaj lošijih jer izgleda lijepo ili je jeftiniji. Predlažemo vam da zapisujete karakteristike svakog modela i onda uspoređujete cijene sličnih. 

Nemojte trčati (ili biciklirati) pred rudo! Uživajte u svakom lijepom nadolazećem danu mirno se vozeći po gradu i prirodi.

Trekking bicikl je veliki plus za vaše zdravlje, a kako je namijenjen svakoj životnoj dobi, uvijek će se naći netko tko će ga koristiti. Na taj način bicikl će biti maksimalno iskorišten, što je i njegova glavna zamisao: poziv na kretanje.

Benger trek bicikl

Izvor fotografija: Hervis

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zašto kupiti energetski učinkovit hladnjak?
PROMO

Zašto kupiti energetski učinkovit hladnjak?

Kad kupujemo novi kućanski uređaj, nadamo se i očekujemo da će trajati desetljećima. Ne samo zato što takva kupnja podrazumijeva veći trošak, već i kako bi se izbjeglo stvaranje elektroničkog otpada i onečišćenje planeta.

Njega zovu kad procuri: „Cijevi su stare, rade se ilegalne kanalizacije“
PROMO

Njega zovu kad procuri: „Cijevi su stare, rade se ilegalne kanalizacije“

Vlasnik hitnih intervencija za odštopavanje začepljenja otkriva u kakvom su stanju instalacije po hrvatskim kućanstvima
Trendovi u čišćenju doma
PROMO

Trendovi u čišćenju doma

Trendovi s kojima su nas upoznali TikTok i YouTube mogu pomoći da pronađete motivaciju za čišćenje svojeg doma. Možda vam se i svide pa postanu nova omiljena rutina kod kuće...