Obavijesti

Promo sadržaj

Tržište rada u promjenama. Koja su zanimanja tražena?

Tržište rada u promjenama. Koja su zanimanja tražena?
1

Gasi se pet milijuna radnih mjesta, saznajte koja zanimanja postaju najtraženija

Demografske promjene i tehnološka dostignuća, upozorio je nedavno World economic forum (WEF), mogle bi do 2020. godine dovesti do gubitka čak pet milijuna radnih mjesta. S druge strane, WEF je objavio procjene prema kojima će u istom tom periodu biti otvoreno dva milijuna novih radnih mjesta, navodeći i koja će zanimanja biti najtraženija. A tu su na prvom mjestu - data analitičari, zatim sva područja povezana s kompjuterskom tehnologijom, matematikom, inženjerstvom i arhitekturom, a slijede ih ona u prodaji i marketingu. Na petom mjestu po potražnji biti će mladi menadžeri čija će znanja biti ključna za restruktuiranje kompanija kako bi mogle opstati na globaliziranom tržištu.

Stoga je pred mladima koji se nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja odlučuju na nastavak školovanja, jedna od najvažnijih odluka – koji studij odabrati, jer karijera započinje ne traženjem posla, već studija koji će omogućiti znanja i iskustva važna za posao koji traže.

Ulaganje u vrhunsko obrazovanje postaje važnije nego ikada, a jedan od ključnih kriterija kod odabira jesu praktična znanja koja se stječu za vrijeme studija – odnosno adekvatna pripremljenost za tržište rada. Nadalje, za one koji razmišljaju o inozemnoj karijeri važna je i  međunardno priznata diploma. RIT Croatia, koji je dio prestižnog američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology, među studijima je na kojima je moguće ostvariti stipendije za studije Međunarodno poslovanje, Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužim djelatnostima te Informacijske tehnologije (Web and Mobile Computing). Upravo je otvoren natječaj za stipendije za upise u 2017./18. akademsku godinu, a ukupni fond za stipendije veći je od 2,6 milijuna kuna. Prednost će imati oni koji se prijave do 15. veljače 2017.godine, a oni koji se prijave do 15. prosinca ove godine mogu ostvariti i dodatni popust na školarinu. Čak 80 posto diplomanata RIT Croatia pronađe posao za koji su se obrazovali ubrzo nakon studija.

Pronaći posao nakon izlaska iz obrazovnog sustava mladima je najveći izazov. Prema podacima Eurostata za ožujak ove godine među 28 članica EU bez posla je bilo 4,3 milijuna mladih do 25 godina. Nakon Grčke, Španjolske i Italije, Hrvatska je pri samom vrhu te crne liste. Očekivano, na tržištu rada najbolje prolaze visokoobrazovani među kojima je svega 5,6 posto nezaposlenih.

Stručnjaci za hrvatsko tržište rada neprestano upozoravaju da je najveći problem što naši mladi fakultete završavaju bez nedovoljnog praktičnog znanja za obavljanje budućeg posla. Projekt IPA “Mladi na tržištu rada” proveden 2015. godine došao je do podataka da je poslodavcima prilikom zapošljavanja mladih najvažnije da su - pouzdani (95%), motivirani za rad (88,6%), sposobni za rad u timu (81,8%), a čak 78,38 posto poslodavaca želi zaposliti mlade koji imaju praktična znanja u vezi svog zanimanja. Studenti RIT Croatia tijekom studija moraju proći obaveznu stručnu praksu od 800 do čak 1.200 sati, a odrađuju je u Hrvatskoj i inozemstvu.

Budući da studenti RIT Croatia nakon završetka studija stječu dvije diplome – hrvatsku i američku koja je međunarodno priznata, diplomantima se otvara milijunsko tržište rada.

Samo u ovom trenutku, prema podacima EURES-a (Europska mreža poslova) u 32 države Europske unije nudi se 1,930.415 poslova. Od toga je potražnja za IT inžinjerima – 55.585, od čega je potrebno 4.494 mobile developera. Traži se čak 33.644 stručnjaka u marketingu, 19.493 stručnjaka za financije te primjerice, 2.444 hotelskih menadžera. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata