Obavijesti

Promo sadržaj

Turneja koja slavi savršeni espresso stigla je u Split!

Turneja koja slavi savršeni espresso stigla je u Split!
5

Nakon Osijeka, Caffe bar Ćakula u Splitu je 15. lipnja, bio druga postaja u sklopu prve službene turneje kave u Hrvatskoj

Nakon Osijeka, Caffe bar Ćakula u Splitu je 15. lipnja, bio druga postaja u sklopu prve službene turneje kave u Hrvatskoj. Zvijezda turneje bio je Barcaffe, jedan od regionalno najznačajnijih brendova u espresso kavi te njegovi baristi - vrhunski stručnjaci koji od pripreme kave čine pravu umjetnost. Uz Barcaffe i bariste, još jedna zvijezda se okušala u pripremanju vrhunskog Espressa: Mladen Badovinac iz splitskog benda TBF, koji ne može zamisliti niti jedan svoj dan bez kave, a na pitanje kakvu kavu najviše voli, odgovorio je da je najsretniji kada mu se servira kava iz stare brazilske poslovice; crna kao noć, vruća kao pakao i slatka kao žena!

Ugostitelji i gosti su saznali zanimljivosti o porijeklu kave, o pripremi vrhunskog espressa, okušali su se u latte artu i uživali u pripremi i okusu savršene kave, bilo da je riječ o espressu ili napicima za koje je on osnova, kao što su cappuccino ili macchiato. 

Barcaffé espresso – organizator turneje, nositelj je 6 zlatnih medalja na istaknutom međunarodnom natjecanju (International Coffee Cup Tasting) u Italiji, a posjetiteljima u Campus Cafeu otkrio je tajne famoznih 5M: mješavina, mlin, mašina (ili aparat), ruke (na talijanskom mano) i održavanje (manutenzione).

Turneja se nastavlja u Rijeci 29. lipnja te u Zagrebu 14. i 28. rujna!  

5M

Miscela (mješavina kave) - Baristi pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mješavina kave. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffè espresso kave i poseban način prženja jamče idealnu kombinaciju okusa i arome.

Macinadosatore (mlin za kavu) - Mljevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mješavine melju malo prije pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mljevenja ni uz najbolju mješavinu nećete postići idealan okus. Kroz krupno samljevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kave ne uspiju otopiti, dok kroz presitno mljevena zrna voda ne uspieva proći.

Macchina Espresso (aparat za espresso) - Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste ima čitav niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u rasponu 88 – 92 °C, tlak 9 bara, a vrijeme ekstrakcije kave 25 do 30 sekundi. Samo provjereni i svjetski poznati proizvođači aparata za espresso jamče kvalitetu Barcaffè espressa.

Mano (ruke, iskustvo) - Od umijeću barista ovisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Barcaffè barist zna kako i koliko kave treba staviti u filter. Pravi barist ima osjećaj za dobro napravljen espresso za koji je mješavina točno određena, šalice su pravilno zagrijane, a kava se toči polako i po strani.

Manutenzione (održavanje aparata) - Aparat traži redovno održavanje, posebno dielova ključnih kod pripreme kave. Odstranjivanje kamenca i taloga od kave još su jedan bitan aspekt održavanja.Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promijeniti okus kave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Genijalan razlog da ovog vikenda posjetite Varaždin
PROMO

Genijalan razlog da ovog vikenda posjetite Varaždin

Pred nama je treći vikend adventskih zbivanja i ako još niste, pravo je vrijeme da istražite čaroliju Adventa u Varaždinu koji ove godine blista u svom najljepšem blagdanskom ruhu
Klapa Intrade oduševila Zagreb u tri nezaboravne večeri u Lisinskom!
PROMO

Klapa Intrade oduševila Zagreb u tri nezaboravne večeri u Lisinskom!

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog bila je tri večeri za redom ispunjena emocijama, glazbom i pozitivnom energijom zahvaljujući klapi Intrade, koja je svojim izvedbama donijela dašak Dalmacije u srce Zagreba.
Andrija Premec odmjerio snage s najboljima na finalu Heineken® Star Quality programa
PROMO

Andrija Premec odmjerio snage s najboljima na finalu Heineken® Star Quality programa

Amsterdam je prošlog tjedna bio domaćin nezaboravnog događaja – globalnog finala Heineken Star Quality programa, natjecanja koje okuplja najbolje barmene iz cijelog svijeta