Obavijesti

Promo sadržaj

U digitalnom društvu važno je svima omogućiti pristup uslugama i informacijama

U digitalnom društvu važno je svima omogućiti pristup uslugama i informacijama
3

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) organizirala je konferenciju po naslovom "Pristupačna budućnost"

Međunarodna konferencija pod naslovom “Pristupačna budućnost”, na temu osoba s invaliditetom u suvremenom (digitalnom) društvu, održana je u utorak, 14. lipnja, u Zagrebu u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a).

Cilj konferencije bio je razmijeniti iskustava i ideje o poboljšanju pristupačnosti osobama s invaliditetom na tržištima za koja je HAKOM nacionalni regulator (elektroničke komunikacije, željezničke usluga i poštanske usluge), ali i općenito iznaći modele kako se pojedinim rješenjima može poboljšati pristupačnost izvan okvira spomenutih tržišta.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici udruga za osobe s invaliditetom, predstavnici Međunarodne Telekomunikacijske Unije (ITU), predstavnici europskih regulatornih tijela iz područja elektroničkih komunikacija, profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, profesori Tehničkog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručnjaci za tehnologiju i standardizaciju, predstavnici ministarstava te operatora tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga.

Konferencija je obradila i teme novog zakonodavnog okvira na području elektroničkih komunikacija, a dodatno su razjašnjene i odredbe Direktive (EU) 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, kao i Direktive (EU) 2019/882 o zahtjevima za pristupačnost proizvoda i usluga čije se transponiranje u nacionalno zakonodavstvo Republike Hrvatske tek očekuje.

Zaključci skupa su kako je nužno uključiti udruge osoba s invaliditetom u postupak izrade pristupačnih rješenja te izraditi Priručnik o prikladnom načinu ophođenja s osobama s invaliditetom, održati vezu FER-udruge-dionici na tržištima koja HAKOM regulira, provesti projekt pristupačnosti u odnosu na željeznički promet. Važno je i distribuirati aplikaciju „Susretnica” u osnovne škole RH, intenzivirati regionalnu suradnju, podržati pristupačna aplikativna rješenja u odnosu na broj 112, educirati osobe starije životne dobi o načinu korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga i uključivati se u projekte koje podupiru osobe s invaliditetom.

Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a

Predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen istaknuo je kako je osiguranje preduvjeta i poduzimanje svih raspoloživih radnji u svrhu uključivosti osoba s invaliditetom jedna od temeljnih okosnica djelovanja HAKOM-a kao nacionalnog regulatora za tržišta elektroničkih komunikacija, pošte i željeznice.

U RH oko 600 tisuća građana živi s nekom vrstom invaliditeta, a u 27 država članica EU-a više od 80 milijuna ljudi ili gotovo svaka šesta osoba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.