U digitalnom društvu važno je svima omogućiti pristup uslugama i informacijama | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

U digitalnom društvu važno je svima omogućiti pristup uslugama i informacijama

U digitalnom društvu važno je svima omogućiti pristup uslugama i informacijama
3

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) organizirala je konferenciju po naslovom "Pristupačna budućnost"

Međunarodna konferencija pod naslovom “Pristupačna budućnost”, na temu osoba s invaliditetom u suvremenom (digitalnom) društvu, održana je u utorak, 14. lipnja, u Zagrebu u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a).

Cilj konferencije bio je razmijeniti iskustava i ideje o poboljšanju pristupačnosti osobama s invaliditetom na tržištima za koja je HAKOM nacionalni regulator (elektroničke komunikacije, željezničke usluga i poštanske usluge), ali i općenito iznaći modele kako se pojedinim rješenjima može poboljšati pristupačnost izvan okvira spomenutih tržišta.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici udruga za osobe s invaliditetom, predstavnici Međunarodne Telekomunikacijske Unije (ITU), predstavnici europskih regulatornih tijela iz područja elektroničkih komunikacija, profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, profesori Tehničkog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručnjaci za tehnologiju i standardizaciju, predstavnici ministarstava te operatora tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga.

Konferencija je obradila i teme novog zakonodavnog okvira na području elektroničkih komunikacija, a dodatno su razjašnjene i odredbe Direktive (EU) 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, kao i Direktive (EU) 2019/882 o zahtjevima za pristupačnost proizvoda i usluga čije se transponiranje u nacionalno zakonodavstvo Republike Hrvatske tek očekuje.

Zaključci skupa su kako je nužno uključiti udruge osoba s invaliditetom u postupak izrade pristupačnih rješenja te izraditi Priručnik o prikladnom načinu ophođenja s osobama s invaliditetom, održati vezu FER-udruge-dionici na tržištima koja HAKOM regulira, provesti projekt pristupačnosti u odnosu na željeznički promet. Važno je i distribuirati aplikaciju „Susretnica” u osnovne škole RH, intenzivirati regionalnu suradnju, podržati pristupačna aplikativna rješenja u odnosu na broj 112, educirati osobe starije životne dobi o načinu korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga i uključivati se u projekte koje podupiru osobe s invaliditetom.

Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a

Predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen istaknuo je kako je osiguranje preduvjeta i poduzimanje svih raspoloživih radnji u svrhu uključivosti osoba s invaliditetom jedna od temeljnih okosnica djelovanja HAKOM-a kao nacionalnog regulatora za tržišta elektroničkih komunikacija, pošte i željeznice.

U RH oko 600 tisuća građana živi s nekom vrstom invaliditeta, a u 27 država članica EU-a više od 80 milijuna ljudi ili gotovo svaka šesta osoba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu
PROMO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom
PROMO

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom

Napravljeno od neobičnog materijala Ceraluminuma i sa superiornim mogućnostima umjetne inteligencije, ovo će prijenosno računalo osvojiti vaše srce
Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit
PROMO

Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit

BMC Complementary Medicine and Therapies je znanstveni časopis porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva (Velika Britanija) koji izdaje izdavačka kuća BioMed Central