Obavijesti

Promo sadržaj

U fišu, perkeltu ili brudetu – vrijeme je za slatkovodnu ribu

U fišu, perkeltu ili brudetu – vrijeme je za slatkovodnu ribu
12

Korizmeno razdoblje mnogi će iskoristiti kao priliku za češću konzumaciju ribe, iako je ta hvaljena namirnica zbog svojih brojnih blagodati idealna za prehranu tijekom cijele godine. Pritom su ponekad slatkovodne ribe nepravedno zapostavljene u odnosu na morske, no za to zaista nema razloga jer su obje vrste bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u zaštiti krvožilnog sustava

Blagodati iz rijeka i jezera

Riječna i jezerska riba vrijedan je izvor vitamina skupine B, osobito vitamina B12 koji može pozitivno djelovati na rad živčanog sustava, kao i mangana, fosfora i selena. I slatkovodne ribe poznate su kao lako probavljive, osobito u odnosu na meso, a u usporedbi s morskom ribom imaju izuzetno nizak udio teških metala. Ipak, mnogi ih izbjegavaju zbog specifičnog mirisa, koji je pak lako neutralizirati mariniranjem u limunovom soku i octu ili vinu te dodavanjem raznih začina.

Gastronomski specijalitet

Brojna su jela u kojima slatkovodne ribe imaju glavnu ulogu, a među poznatijima je svakako fiš-paprikaš, koji se priprema od više vrsta ribe, najbolje otkoštenih kako bi se u jelu uživalo bezbrižno. Uz njega su popularni i perkelt i brudet, no slatkovodna je riba odlična i na roštilju ili rašljama, u juhama, kuhana, pečena u pećnici, pržena ili pohana. Izbor načina pripreme, ali i same ribe, zaista je velik jer je u Hrvatskoj zabilježena čak 151 vrsta slatkovodne ribe, od čega je 18 endemskih vrsta.

Najviši standardi kvalitete

Riba je ukusna, hranjiva i kvalitetna samo ako je svježa i provjerenog podrijetla, a upravo takvu iz dubina hrvatskih rijeka i jezera u Konzum gotovo svakodnevno dostavljaju vrijedni domaći ribari i uzgajivači. Zahvaljujući vlastitoj pakirnici, Konzum omogućava kupcima kupnju svježe ribe ne samo u prodavaonicama većih formata, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske. Svježa je riba tako u ponudi za kupnju u rinfuzi ili pakirana na komad, očišćena i filetirana za što jednostavniju pripremu obroka. Od ulova do otpreme u prodavaonice protekne najviše 24 sata, a u cijelom se procesu strogo poštuju najviši standardi kvalitete te se osigurava sljedivost, odnosno praćenje u svakoj fazi lanca opskrbe. Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora te tako kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog podrijetla.

Iz ribnjaka do prodavaonice u istom danu

Poznati po iznimno kvalitetnoj vodi koja dotječe sa Žumberačkog gorja te iznimno bogatom asortimanu slatkovodne ribe, Ribnjaci Kupa četiri do pet puta tjedno dostavljaju svježu ribu u središnje Konzumovo skladište. „Naša je velika prednost blizina Zagreba, jer na taj način riba koju ulovimo isti dan dolazi u Konzumove prodavaonice te je zajamčeno svježa“, objašnjava Mislav Šarić, direktor poduzeća Adria-mar Brodogradnje koja je 2009. godine preuzela upravljanje nad Ribnjacima Kupa. Ukupna je površina ribnjaka 392 hektara, a obuhvaćaju sedam velikih ribnjaka, trinaest zimovnika i trinaest rastilišta. U njima se uzgajaju šarani, amuri, tolstolobici, štuke, smuđevi, europski somovi, linjaci, a jedini su ribnjak u Hrvatskoj koji uzgaja afričke somove, kečige i sibirske jesetre. Konzumovi kupci najviše traže šarana i amura te Ribnjaci Kupa tako Konzumu godišnje isporuče oko 100 tona prerađenog i poleđenog šarana, oko 20 tona prerađenog i poleđenog amura te još oko 30 tona ostale ribe. „Konzum smatramo najkvalitetnijim partnerom s kojim smo dosad radili, njihovi su zaposlenici koji se bave nabavom ribe izuzetno predani poslu i otvoreni za suradnju te se nadamo takvoj suradnji i ubuduće. Zaista je pohvalno što žele nabavljati ribu prvenstveno iz Hrvatske i tako potiču razvoj domaćeg ribarstva“, zaključuje Mislav.

Foto: Vedran Tolić // vedrantolic.com
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.