Obavijesti

Promo sadržaj

U Grubišnom polju nastaje drugo podzemno skladište plina u RH

U Grubišnom polju nastaje drugo podzemno skladište plina u RH

Grubišno Polje uskoro će biti dom novog podzemnog skladišta plina, vrijednog 70 milijuna eura, što će potaknuti razvoj regije kroz zapošljavanje i prihode od koncesije

Ekipa Koordinacije u novoj Temi tjedna zaputila se prema Grubišnom polju, gradu smještenom na obroncima Bilogore. Tamo upravo traje izgradnja tek drugog podzemnog skladišta plina u Hrvatskoj. Projekt tvrtke PSP ukupne je vrijednosti 70 milijuna eura, a odvija se u dvije faze. Trenutno su radovi pri kraju prve faze: napravljene su instalacije, spojene su postojeće bušotine, napravljena je plinska stanica koja je spojena je na plinski transportni sustav RH.

Središte ovog projekta je plinska stanica napravljena od dvije montažne hale u kojima se prirodni plin miješa s čistim plinom iz transporta kako bi ga se moglo dalje koristiti. Za izgradnju plinske stanice utrošeno je 30 000 metara kubičnih tampona i 950 tona čelika. Druga faza projekta - izgradnja novih bušotina planira se završiti do kraja 2027. čime će biti završen cijeli projekt, a podzemno će skladište u cijelosti profunkcionirati

Postrojenje proizvodi 11.5 tisuća kubika plina po satu, a usporedbe radi kuća na kat tijekom zimskog mjeseca ukupno potroši otprilike tisuću kubika plina.

Ovaj projekt imat će velik značaj za grad Grubišno polje, ali i cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Ponajviše se to očituje kroz zapošljavanje većeg broja radnika i velike buduće prihode na ime koncesije. Za pohvaliti je da je dosad izgradnja prošla bez ozljeda i u potpunosti su ju izvele hrvatske tvrtke.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.