Obavijesti

Promo sadržaj

U minusu ste? Ovih 7 koraka financija morate savladati

U minusu ste? Ovih 7 koraka financija morate savladati
2

Je li vam poznat ovaj scenarij: radite od jutra do mraka, dođe plaća, poplaćate račune i opet ste u minusu. Krenete pretumbavati račune, brojeve, minuse i pluseve i opet isto. A sljedeći mjesec sve ispočetka

Ako vam je dosta ovog začaranog kruga u kojem se nalazite, pročitajte naše savjete i ove godine napravite pomak prema izlazu iz minusa.

1. Vrijednost kune

Vrijednost kune najbolje shvaćate kad je nemate. Kad vam nedostaje jedna kuna ili kad obrok u restoranu uspoređujete s obrokom koji možete napraviti kod kuće.

Treba vam mjesec dana da biste dobili plaću. To je otprilike 20 radnih dana. Izračunajte koliko zarađujete dnevno ili po satu, mogli biste se iznenaditi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Mjesečni hladni pogon

Ako mislite uštedjeti, morate znati gdje svaka vaša zarađena kuna odlazi. Ovo je prvi korak. Bez ovog koraka nećete daleko dogurati. 

Uzmite papir i olovku i krenite popisivati. Zapišite sve: iznose mjesečnih računa koje plaćate, računa koji dolaze putem trajnih naloga, stanarinu, struju, plin, vodu… Imate li kućnog ljubimca zapišite i koliko na njega trošite mjesečno. Ako imate djecu, popišite koliko i na njih trošite mjesečno. Pokušajte biti što detaljniji, zapišite i sve čokoladice, žvakaće koje ste kupili ovaj mjesec. Sve. Koliko novaca mjesečno ide na hranu, kave u gradu, gableci na poslu, kiflica iz pekarne, karte za javni prijevoz, Uber… Ako ste pušač, ne zaboravite popisati količinu cigareta koje mjesečno popušite, filteri, upaljači koje ste kupili. Baš sve. 

U ovom je koraku od esencijalne važnosti pokušati se sjetiti svega. Zapisati baš sve u detalje. Ovaj korak može potrajati i nekoliko sati. Uzmite vremena i sjetite se svega. Tek kad dobijete zbirni broj možete dalje. Taj broj je vaš konstantni izdatak koji mjesečno sjeda na vašu plaću. 

3. Luksuz ili potreba

Razdijelite ovaj popis na dva stupca: luksus i potreba. Sve opet detaljno popišite i razvrstajte u stupce i opet zbrojite. 

Ako vam je stupac “luksus“u vodstvu, na dobrome ste putu vrlo skoro izaći iz minusa. Ako vam je pak zbirni broj stupca “potreba“ puno veći, imate još posla. 

4. Posuda za ostatak

Odmah krenite s ovim korakom: sve kovanice koje imate u novčaniku i po džepovima stavite u jednu posudu. Idealno bi bilo da je posuda neprozirna. I tako radite svaki dan. Ne otvarajte posudu, ne dižite ju. Svaki dan ispraznite džepove i novčanik i sve kovanice ubacite u posudu. 

Na kraju mjeseca je otvorite i pogledajte koliko ste na ovaj način prikupili. 

5. Krediti i pozajmice

Ne treba se bojati kredita. Osim ako vam rata otplate kredita prelazi trećinu plaće, tada ste u dugoročnom problemu. Barem onoliko dugo koliko otplaćujete kredit. Krediti i pozajmice su sredstva koja vam omogućuju doći do određenog cilja: opremiti stan, kupiti automobil, otplatiti dug ili nešto drugo. 

Ako vam je iskrsnuo određeni problem, novac vam treba hitno ili tek do sljedeće plaće – uredu je potražiti pomoć u obliku kredita ili pozajmice. Ferratum bank vam u takvim slučajevima nudi mogućnost prijave za Mikrokredit s rokom otplate do 30 dana, uz koji imate i 30% popusta na bankovnu naknadu ili kredite u iznosima do 16 tisuća kuna. 

Prijave za kredit u Ferratum banci traju svega nekoliko minuta, odobrenje ćete pričekati do 15 minuta, a jamac vam ne treba već osobni dokument i internet. Ne bojte se – kliknite na link i provjerite mogućnosti.

Informirajte se, nazovite, popričajte sa službom za korisnike i tek kad imate sve informacije, odaberite proizvod koji najviše odgovara vašim mogućnostima.

6. Fuš ili rasprodaja

Ako i dalje vaša računica ne izgleda dobro, vrijeme je da pronađete rješenje u obliku dodatnog prihoda. 

Pogledajte imate li nešto od stvari koje ne koristiti i možete potencijalno prodati. Ili potražite dodatni posao, barem na vrijeme koliko vam je potrebno da se vratiti ne pozitivnu nulu. Samo imajte na umu da ovaj korak ne smije biti dugoročno rješenje.

7. Tips & tricks

Ne idite u dućan bez popisa.
Kuhajte kod kuće umjesto da jedete vani.
Informirajte se prije uzimanja kredita.
Hodajte umjesto da plaćate prijevoz.
Ponekad i pronalazak cimera može biti dobra ideja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince