Obavijesti

Promo sadržaj

U projektu Co2mpesating by planting volonteri Šumoborci posadili novih 13,000 sadnica

U projektu Co2mpesating by planting volonteri Šumoborci posadili novih 13,000 sadnica
6

Postavljanjem prve umjetničke instalacije u Hrvatskoj koja upija CO2 iz zraka, krenula je nova sezona projekta CO2MPENSATING BY PLANTING – prvog hrvatskog programa za nadoknadu proizvedenih emisija CO2 sadnjom stabala.

Postavljanjem prve umjetničke instalacije u Hrvatskoj koja upija CO2 iz zraka, krenula je nova sezona projekta CO2MPENSATING BY PLANTING – prvog hrvatskog programa za nadoknadu proizvedenih emisija CO2 sadnjom stabala. Organizatori projekta CO2MPENSATING BY PLANTING su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH koji su projekt pokrenuli prije godinu dana, a do sada u njega uključili više od 3000 volontera, simbolično zvanih Šumoborci koji su u prvih godinu dana već posadili 55,000 novih sadnica.

Prošli mjesec krenuli su s novim akcijama pošumljavanja i to na području općine Draganić na lokaciji gdje su jasenove šume uništene djelovanjem klimatskih promjena, konkretnije aktiviranjem azijskog štetnika, gljive Chalara. Kako bi pomogli u obnovi šuma, a time i borbi protiv klimatskih promjena, na području Draganića skupili su se u više akcija brojni volonteri i šumari pa su tako u akcijama pošumljavanja, uz stručni nadzor inženjera i šumara Hrvatskih šuma iz Šumarije Draganić i Uprave šuma podružnice Karlovac, aktivno sudjelovali izviđači, učenici i nastavnici srednjih škola i brojni zaposlenici tvrtki partnera, posadivši na toj lokaciji više od 13,000 novih sadnica hrasta lužnjaka.

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING započeo je prije godinu dana kada je uključio prvih 6 poslovnih partnera, a do danas ih je uključeno već 15.

Tako su se zaposlenici L'Oreal Adria već drugu godinu zaredom okupili i pomogli u pošumljavanju. Prošle godine sadili su na području zagrebačkog naselja Demerje, a ovoga puta uputili su se do Draganića. Zajedno s učenicima 7. zagrebačke gimnazije i Drvodjeljske škole iz Zagreba posadili su čak 4,000 sadnica hrasta.

Očuvanje bioraznolikosti važan je preduvjet u borbi protiv klimatskih promjena i time jedan od prioriteta L'Oreal Grupe. Sudjelovanjem na projektima poput CO2MPENSATING BY PLANTING zaposlenici L'Oreala doprinose rješavanju ključnih ekoloških izazova. Ovakve inicijative omogućuju svima stvaranje zdravijeg okruženja, novih gospodarskih mogućnosti te povećavaju otpornost na klimatske promjene jer želimo budućim generacijama ostaviti bolji svijet od onog kojeg smo naslijedili.“ – izjavila je Irena Šarić Dombaj, članica Uprave i direktorica korporativnih komunikacija L'Oréal Adria-Balkan.

Uz partnere koji su se u projekt uključili prošle godine, u ovoj godini pridružile su se i mnoge druge kompanije. Dm je novi poslovni partner u projektu CO2MPENSATING BY PLANTING, a Nataša Odak, menadžerica Razvoja ljudskih resursa u dm-u, nakon provedene akcije pošumljavanja u kojoj je sudjelovalo 50-ak zaposlenica i zaposlenika dm-a, kazala je: „Održivost i briga o okolišu za nas su u dm-u već dugi niz godina važan dio poslovanja. Ono u što duboko vjerujemo je to da svaka pozitivna promjena počinje od nas samih i da vlastitim primjerom najbolje možemo potaknuti druge da naprave male promjene koje dugoročno mogu doprinijeti boljoj budućnosti svih nas. Zato smo se rado uključili u projekt CO2MPENSATING BY PLANTING koji nam je omogućio da financijski podržimo pošumljavanje. Gotovo 50 djelatnica i djelatnika dm-a svojim volonterskim angažmanom pokazali su da smo mi u dm-u uvijek spremni napraviti korak više kako bi održivost postala način života i rada.

Još jedan od novih partnera, GROHE, spremno se sa svojim zaposlenicama i zaposlenicima uključio u akcije pošumljavanja u Draganiću. Tim povodom, Martina Džoja Barišić, Generalna direktorica GROHE za Hrvatsku i Sloveniju, je izjavila:

U Groheu živimo održivost, ona je okosnica našeg poslovanja i naša odgovornost. Iz tog razloga, Grohe već dugi niz godina ulaže silne napore u razvoj održivih rješenja koja doprinose očuvanju okoliša i prirodnih resursa, pa tako svojim kupcima nudimo proizvode koji omogućuju uštede vode i energije, čime i oni mogu doprinijeti našim dugoročnim ciljevima. Vjerujemo kako na taj način svijet možemo učiniti boljim mjestom za život. Svojim primjerom želimo inspirirati cjelokupnu zajednicu, zbog čega smo se i uključili u projekt CO2MPENSATING BY PLANTING, kako bismo pokazali da upravo zajedničkim akcijama zaista možemo potaknuti pozitivne promjene i pridonijeti zelenijoj budućnosti. Drago mi je što se značajan broj naših djelatnika odazvao akciji jer promjene počinju upravo od nas samih.

Erste Card Club također je jedan od novih partnera u projektu, a u akciji pošumljavanja u Draganiću sudjelovalo je 50-ak njihovih volontera.

Ovakvi programi odlična su prilika za kompenzaciju i vraćanje prirodi barem djelića onoga što uzimamo zdravo za gotovo, a osim toga, sjajna su prilika i za druženje s kolegama te boravak na svježem zraku. Sretni smo što smo sudjelovali i zahvaljujemo organizatorima na izvrsnoj ideji i besprijekorno odrađenoj organizaciji.“ – rekla je Anita Markota Štriga, članica Uprave Erste Card Cluba.

Organizatori projekta CO2MPENSATING BY PLANTING dodaju kako se akcije pošumljavanja nastavljaju sve do polovice prosinca te da će se nastaviti već u veljači iduće godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Velika analiza zadovoljstva zaposlenika u 2023.
PROMO

Velika analiza zadovoljstva zaposlenika u 2023.

“Da ja vodim ovu tvrtku, donosile bi se drugačije odluke”: Hrvati su na poslu najzadovoljniji suradnjom s kolegama, ali nisu lojalni svom poslodavcu

U Našicama otvoren inovativan i jedinstven Pedagoški šumski centar „Šumski Radoznalci“
PROMO

U Našicama otvoren inovativan i jedinstven Pedagoški šumski centar „Šumski Radoznalci“

Pedagoški šumski centar „ŠUMSKI RADOZNALACI“ je jedinstveni Centar u Hrvatskoj, lociran u srcu prirode, u Našicama. To je mjesto gdje djeca, u manjim skupinama, iskustveno uče kroz igru u prirodi, u okruženju predivnih šuma i cvjetnih livada.
Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske
PROMO

Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske

Podrška lokalnim klubovima za rast I razvoj mladih boksačkih talenata