Obavijesti

Promo sadržaj

U subotu na Mosoru održana druga ovogodišnja Boranka

U subotu na Mosoru održana druga ovogodišnja Boranka
10

Volonteri su posađenim sadnicama davali imena, a sadnice su odmah i zalijevane kako bi lakše preživjele sušu

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, popularna Boranka, održana je ove subote po 35. put od početka kampanje koja je krenula 2018. godine. Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, uz medijsko pokroviteljstvo 24Sata, drugu ovogodišnju akciju proveli su u pošumljavanju požarišta na području Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita. Na akciji je sudjelovalo više od stotinu volontera i to učenici i nastavnici 3. gimnazije iz Splita, Obrtničke škole iz Splita, Osnovne škole „Blatine-Škrape“ iz Splita te izviđači iz Odreda izviđača pomoraca „Jadran“.

Kako su temperature još uvijek visoke, a kiša još nije na vidiku još, sadnice posađene u ovoj, ali i akciji prošlog vikenda, trebalo je i zaliti kako bi lakše preživjele sušu. Tako su šumari Hrvatskih šuma i izviđači svaku sadnicu dobro zalili koristeći vatrogasne brentače.

Učenici koji su ove subote sudjelovali u akciji pošumljavanja odlučili su svojim posađenim sadnicama dati imena kako bi ih pamtili još dugo i znali ih obići u budućnosti. Učiteljica Jelena Cvrlje iz osnovne škole „Blatine-Škrape“ iz Splita tako nam je ovom prigodom izjavila:

„Prije korone smo vodili naše učenike iz osnovne škole na Boranku i bili smo oduševljeni tim iskustvom. Ove godine smo ponovno sudjelovali s učenicima šestog razreda. Djeca su se sjajno zabavila provodeći vrijeme u prirodi, na čistom zraku uz mirise ljekovitih biljaka, sa savršenim pogledom na Split i otoke. Zajedničkim snagama su kopali rupe u stjenovitom tlu i s ljubavlju sadili stabalca, te svakome od njih dali i ime. Sada na Mosoru rastu Filomena, Leopold, Zvone, Bogdan i mnogi drugi. Jedna djevojčica je mami rekla da joj je bilo odlično. Kad je mama pitala je li to zbog prirode ili društva učenica je rekla da je jedan poseban osjećaj kad posadiš stablo. S takvom djecom se ne moramo bojati za našu budućnost. Posebno se zahvaljujem organizatorima Boranke na ideji i na tome što je sve besplatno i odlično organizirano.“

Kao što je poznato, Boranka se već počela organizirati i izvan granica Hrvatske jer je hrvatski model prepoznat kao izuzetno koristan i učinkovit u organizaciji volonterskih akcija pošumljavanja požarišta. Na prošloj akciji Boranke tako su kao gosti sudjelovali predstavnici makedonskih izviđača i makedonskih nacionalnih šuma jer se Boranka već počela provoditi u Sjevernoj Makedoniji i to kroz suradnju s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH, Saveza izviđača Hrvatske i Saveza izviđača Makedonije.

10
| Foto: Istraživačice dr. sc. Caroline Hornstein Tomić, Maja Kurilić i Dora Bagić

Crnogorski izviđači gostovali su na Boranki ove subote jer se Boranka uskoro širi kao kampanja i u Crnu Goru te su predstavnici Saveza izviđača Crne Gore došli u radni posjet na Mosor kako bi iz prve ruke vidjeli kako se akcije Boranke odvijaju na terenu.

“Crna Gora se, kao i Hrvatska, suočava svake godine sa velikim brojem šumskih požara koji uništavaju naše prirodno bogatstvo i samim tim utječu na kvalitetu zraka. Naša zemlja u saradnji sa svim mogućim organizacijama mora pod hitno krenuti u akcije pošumljavanja i očuvanja šuma i upravo je Boranka jedan od načina da zajedno dođemo do cilja. Došli smo osobno vidjeti kako sve to funkcionira na terenu, došli smo preuzeti znanje i ideju i da ovu fenomenalnu aktivnost započnemo u našoj zemlji, a sve u cilju oplemenjivanja naših opožarenih područja. Hvala Savezu izviđača Hrvatske i svim organizatorima na organizaciji, domaćinstvu i velikoj pomoći. Naše izviđačke organizacije su primjer suradnje i poštovanja kakav bi trebao biti u cijeloj regiji.“ – izjavio je Peko Vukadinović, predsjednik Saveza izviđača Crne Gore.

Više o akciji provedene ove subote možete pogledati na videu na sljedećem linku: https://youtu.be/Wng6NBafUuU

Podsjetimo, kampanja Boranka u proteklih 5 godine okupila je 10,000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 115 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode, a Grad Split, Grad Trogir i Savez izviđača Hrvatske osiguravaju besplatan prijevoz volontera.

Glavni sponzori ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Eurospin, Dacia i Nakladnička kuća Fraktura.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni medijski pokrovitelj su 24Sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju
PROMO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju

Nadaleko poznati najtraženiji svadbeni bend, Grupa Profeel, prošlog vikenda, uoči svadbene sezone predstavio je novitet na zagorskim cestama. Točnije, u sudjelovanju sa ’ Tulumbus-om’ pripremili su spektakal kakav se rijetko viđa

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings
PROMO

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings

Boksačke kvalifikacije u Zagrebu za milijunski nagradni fond
KB d.o.o. postavlja standarde u održivosti s novim projektom i tehnologijama
PROMO

KB d.o.o. postavlja standarde u održivosti s novim projektom i tehnologijama

Tvrtka KB d.o.o. iz Sračinca održala je 24.04.2024. završnu konferenciju projekta „Development of green-based production“.