Obavijesti

Promo sadržaj

U subotu počinje nova sezona akcije Boranka

U subotu počinje nova sezona akcije Boranka

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, popularna Boranka, ove subote kreće četvrtu godinu zaredom

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, započinju ove subote, s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije. Ove jeseni pošumljavat će se opožarena područja u okolici Splita u splitskim naseljima Žrnovnica i Gornje Sitno.

Prva akcija pošumljavanja održat će se već ove subote, 18. rujna na području Korešnice u Splitu (ispod Auto centra Teo, Žrnovnica). Akcija počinje u 10:00 sati, a za volontere su organizirani besplatni autobusi Prometa koji kreću s terminala u Sukoišanskoj u 9:00 sati.

Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće.

Akcije pošumljavanja održavat će se svake subote, idućih 5 subota, zaključno sa subotom 16. listopada. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obavezna obzirom da je broj mjesta ograničen. Autobusi za besplatan prijevoz volontera kreću svake subote u 9:00 sati s terminala u Sukoišanskoj u Splitu.

Podsjetimo, kampanja Boranka u protekle 3 godine okupila je 7.300 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 85.000 novih stabala. Time je Boranka već sada postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. Primjer Boranke već su počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, Boranka je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske. Tako je Boranka, uz brojna domaća i svjetska priznanja, nedavno osvojila i jednu od najznačajnijih europskih nagrada – nagradu Europskog parlamenta „Europski građanin“. Ovu nagradu organizatori Boranke primit će u studenom u Bruxellesu.

24sata od početka ove sjajne akcije podržava Boranku kao glavni medijski pokrovitelj.
U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne druge institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic i Henkel. NeBORivi pomagači Boranke ove godine su Dacia, E.ON, Germania i AKD, a Zeleni PoBORnici L'Occitane, Glovo, Hemco i Viking Air. Zaposlenici tvrtki sponzora pridružit će se u ozelenjavanju Dalmacije izviđačima i svim drugim volonterima.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.