Održane kvalifikacije za četvrtu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Održane kvalifikacije za četvrtu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja

Održane kvalifikacije za četvrtu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja
8

Finale će se održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada, a tri najbolja barista osvajaju stručnu edukaciju i certificiranje u ukupnoj vrijednosti većoj od 70.000 kn u Specialty Coffee Association (SCA) Premier Campusu u Matuljima

Deset natjecatelja jučer je na kvalifikacijskom natjecanju za najboljeg baristu u organizaciji Francka, održanom u zagrebačkom caffe baru Club Roko, imalo priliku pokazati svoje vještine i umijeće u pripremi vrhunskog espressa i ostalih napitaka od kave.

Prvo mjesto osvojio je Marko Podbrežićki iz Zagreba (Mala Kavana) koji je pokazao visoku razinu znanja i kreativnosti te se tako plasirao u finale Franck Barista Contest koje će se održati na jesen, također u Zagrebu. Za veliko finale kvalificirali su se i Mihael Fintić (caffe bar Verdi) i Jelena Dukić (caffe bar Palermo, Lučko), također iz Zagreba te Dragan Hraško iz Vinkovaca (Gymnasium Caffe&Lounge bar). Finalisti imaju priliku osvojiti titulu najboljeg bariste u regiji, a tri najbolja i vrijednu glavnu nagradu – stručnu edukaciju i certificiranje u SCA Premier Campusu u Matuljima, jedinom SCA certificiranom centru u ovome dijelu Europe.

Kava me oduvijek fascinirala, a majstorska priprema kave daje puni značaj njezinom originalnom okusu i mirisu. Svaki espresso ili bilo koji drugi napitak od kave nastojim dovesti do savršenstva i tako gostima ponuditi pravi doživljaj kompleksnosti i bogatstva okusa koje pruža. To su vjerovatno prepoznali i suci na ovom natjecanju, koji su mi omogućili pobjedu i plasiranje u veliko finale kojem se iznimno veselim“, istaknuo je Marko Podbrežićki.

U kvalifikacijskom natjecanju koje se provodi prema pravilima Specialty Coffee Association (SCA) testirala se vještina i umijeće natjecatelja u pripremi po jednog espressa i cappuccina u roku od osam minuta. Ocjenjivao se okus svakog pojedinog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, kao i čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe.

Zanimanje barista danas postaje sve popularnije, a Franck ovakvim projektima nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa i ostalih napitaka od kave i čaja. Organizacijom natjecanja ove vrste ujedno jača svoje HoReCa poslovanje u regiji te konobarima iz cijele regije omogućava stjecanje znanja i vještina ključnih za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.

Prvo kvalifikacijsko natjecanje ove sezone održano je u Šibeniku, a nakon Zagreba, kvalifikacije slijede i u Lovranu 16. srpnja. Veliko finale Franck Barista Contest 2020. planirano je za 1. listopada uoči Međunarodnog dana kave u Zagrebu gdje će se finalisti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Sjeverne Makedonije, naravno, ako epidemiološka situacija bude dopuštala, boriti za titulu najboljeg regionalnog bariste. U natjecanju i ove godine sudjeluje 50-ak barista odabranih iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

City Center one dobitnik Breeam certifikata
PROMO

City Center one dobitnik Breeam certifikata

Poznati shopping centri dobili su peticu za održivost!

Varaždinska festivalska sezona se „zagrijava“, biser sjevera Hrvatske je blizu
PROMO

Varaždinska festivalska sezona se „zagrijava“, biser sjevera Hrvatske je blizu

Posjet Varaždinu je uvijek dobra ideja, pogotovo u ljetnim mjesecima kada živost i vrevu na gradske ulice donose raznolika događanja i festivali.
Svi govore o stadionu u Kranjčevićevoj, ali Dinamu je potrebnije nešto drugo
PROMO

Svi govore o stadionu u Kranjčevićevoj, ali Dinamu je potrebnije nešto drugo

Europski klubovi znaju kako iskoristiti potencijal svojih stadiona, a istome se nada i direktor maksimirskog stadiona Miljenko Sakoman – jednom kad se u Maksimiru osim golova zabije i prva lopata