Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 4

Udruga Nismo same: Besplatan taksi prijevoz za oboljele od raka godišnje koristi gotovo 280 žena

Powered by: PLIVA

Udruga Nismo same: Besplatan taksi prijevoz za oboljele od raka godišnje koristi gotovo 280 žena

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli oko 25.000 ljudi, a umre ih oko 13.500. Udruga Nismo same već pet godina pomaže i skrbi o ženama oboljelima od raka. Svoje aktivnosti nastavile su i tijekom pandemije

VIDEO

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Iako često kroz život idemo s idejom da se neke bolesti neće nama dogoditi, ako do njih ipak dođe, s novonastalom se situacijom nije lako nositi. 

Zbog toga je povodom obilježavanja 100 godina uspješnog farmaceutskog poslovanja Pliva, ponosna članica Teve, najveće svjetske generičke kompanije, koja ove godine slavi svoj 120. rođendan, organizirala natječaj "Zajedno prema zdravlju" za dodjelu financijske potpore udrugama i institucijama koje razvijaju aktivnosti usmjerene na pacijente i njihove njegovatelje te tako pružaju podršku liječenju.

Nismo same

Na natječaj su prijavljena ukupno 34 projekta, a dobitnici nagrade su udruga Krijesnica, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same te udruga La Verna. Svakoj od dobitnica dodijeljena je novčana donacija od 50.000 kn za potrebe provedbe prijavljenih projekata. U nastavku vam predstavljamo udrugu Nismo same

U slučaju dijagnoze maligne bolesti, bez obzira na podršku koju oboljeli, uglavnom, dobivaju od najbližih – supružnika, djece ili prijatelja, na kraju dana čovjek sa svojom novom i teškom dijagnozom ostaje sam.

Upravo potaknuta tom spoznajom, nakon vlastite dijagnoze karcinoma dojke, ali i sa željom da pruži podršku mnogim ženama koje su zbog bolesti napuštali partneri, ženama koje su ostajale bez posla ili onima koje nisu imale podršku obitelji, novinarka Ivana Kalogjera 2017. je pokrenula internetsku stranicu za podršku ženama koje su pobijedile malignu bolest ili se liječe od nje.

Young,Sick,Woman,Being,Kissed,On,The,Head

Taksi prijevoz za onkološke bolesnice

Ubrzo nakon portala, osnovala je udrugu Nismo same s ciljem da dodatno pomogne ženama, kroz različite humanitarne projekte i akcije.

- Moj je prvotni cilj bio osigurati novac za projekt besplatnog taksi prijevoza za onkološke pacijentice budući da takva praksa u Hrvatskoj nije postojala, za razliku od drugih zemalja - kaže Ivana Kalogjera te dodaje da su poslije pokrenuli i mnoge druge projekte i akcije.  

- Ovu uslugu do sada je koristilo 466 žena, odnosno njih gotovo 280 godišnje, a neke od njih s nama su od početka. Primjerice, među korisnicama imamo mladu ženu koja dolazi vlakom u Zagreb na terapiju, a mi je vozimo od kolodvora do bolnice. Ona je ovih dana došla na svoju 120. terapiju.

Udruga danas omogućava prijevoz ženama koje se liječe u zagrebačkim bolnicama - mnogima od njih prebivalište je u različitim dijelovima Hrvatske - od Istre do Slavonije i Dalmacije, a zbog liječenja borave u Zagrebu.

- Nažalost, nismo u mogućnosti pokrivati prijevoz iz, primjerice, Dugog Sela – naprosto nemamo novca za te relacije. Ali ako pacijentica dođe vlakom do Zagreba, može se voziti od željezničkog ili autobusnoga kolodvora do bolnice - kaže nam Ivana.

Young,Woman,Visiting,Her,Mother,With,Cancer,Indoors

Lobiranje i politička podrška

Na taj način putuje otprilike trećina žena koje se javljaju udruzi Nismo same. 

- Neke od njih imaju sreću biti smještene kod rodbine, ali mnoge moraju plaćati smještaj. A tad im naša usluga vrlo dobro dođe - zaključuje naša sugovornica te izražava nadu kako će se udruga koju vodi, uz aktivno lobiranje, uskoro uspjeti izboriti za to da besplatni taksi prijevoz za onkološke pacijentice postane socijalna usluga u okviru police zdravstvenog osiguranja. 

- Dosad su nas već javno podržali saborski zastupnik dr. Ivan Ćelić i gospođa Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, pa se nadamo da će se prijedlog uskoro konkretizirati - kaže Ivana Kalogjera. 

-Imam informacije da su aktivnosti slične našoj već počele u regiji, točnije u Srbiji, što smatram pozitivnim. Sve ovo radimo zato da osvijestimo našu zdravstvenu vlast kako je ova usluga iznimno važna i da ona itekako utječe na zdravlje i ozdravljenje - poručila je Ivana Kalogjera.

Zajedno do zdravlja

A da u toj udruzi rade pravu stvar, svjedoči i to što je njihov projekt prepoznala Pliva te ga odlučila podržati novčanom donacijom u iznosu od 50.000 kuna

- Prije svega, ova nam donacija potvrđuje da je naš projekt inovativan i vrijedan te da ga je prepoznala javnost, ali i tvrtke koje smatraju da u njega vrijedi ulagati. To nam je doista važno priznanje. Do sada smo za ovaj projekt prikupili više od milijun kuna - što od tvrtki što od građana - rekla je Ivana Kalogjera.

No, kako ističe, osim financijskog dijela, ovu donaciju u udruzi doživljavaju kao veliku čast jer je njihov projekt odabran kao jedan od četiri najinovativnija u Hrvatskoj.

Za sada bez volontera

Ivana Kalogjera kaže kako ih pandemija koronavirusa nije omela u radu.

- Cijelo smo vrijeme radile i korisnice su mogle koristiti uslugu besplatnog taksi prijevoza. Moram reći da je u proteklom periodu broj korisnica narastao - kaže Kalogjera.

Sve taksi vožnje u okviru ovog projekta naručuje ona osobno – do sada ih je, s ponosom kaže, naručila više od 16.000. 

- Surađujemo s Udruženjem Radio Taxi Zagreb i ondje postoji osoba zadužena samo za nas. Tom gospodinu svakog dana šaljem mailove s narudžbama i svaku večer ih sve detaljno prolazimo kako se ne bi dogodilo da neka od pacijentica ostane bez prijevoza. Uhodani smo i sve odlično funkcionira - otkriva nam Ivana. 

Silno je vesele pisma korisnica te njihovih obitelji i bližnjih. 

- Ljudi nam pišu, zovu kako bi nam, među ostalim, rekli da smo im omogućili dostojanstven odlazak na liječenje. Često me doživljavaju kao člana obitelji. Imaju potrebu zahvaliti, informirati me o tijeku njihova liječenja. 

S obzirom na rastući broj pacijentica koje trebaju njihove usluge, u udruzi Nismo same razmatrali su i mogućnost angažiranja volontera, ali na to se za sada ipak nisu odlučili.

- Dobivamo često upite potencijalnih volontera, ali to je komplicirano, osobito sad, u doba korone. Ima tu vrlo mnogo detalja i funkcionalnih elemenata koje treba uskladiti, što je vrlo teško ostvariti s pojedincima. Ovako, s taksi tvrtkom imamo ugovor i sve savršeno funkcionira te ćemo za sada ostati pri tome. Inače, imali smo volontere koji su bili u pratnji pacijentima, ali u koroni smo to ukinuli - kaže Ivana Kalogjera. 

Planovi udruge

Udruga Nismo same nedavno se uselila u svoj prvi prostor, na adresi Boškovićeva 7b. Riječ je o prostoru koji je udruga dobila od Grada, a budući da je bio u prilično lošem stanju, novac za njegovo uređenje, više od 200.000 kuna, osigurali su donacijama. 

- Imamo u planu razne ideje i projekte. Trenutno baš čekamo potpisivanje jednog EU projekta. Osim toga, ide nam EU projekt pomoći u kući, a novi prostor omogućit će nam širenje novih projekata. No sve dok traje pandemija, nažalost, ne možemo realizirati sve ono što smo zamislile. Želja nam je u novom prostoru organizirati različita kulturna događanja, glazbene večeri, druženja... Nadamo se da će se epidemiološki uvjeti uskoro poboljšati te da će naši planovi postati stvarnost - kaže Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same. 

Powered by: PLIVA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura