Dubrovnik je ugostio nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika, predstavnika struke i državnih institucija na 34. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.
Ugostitelji poručili: Tražimo izjednačavanje stope PDV-a od 13% za cijeli sektor
Na tradicionalno najbrojnijem stručnom skupu ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji HOK-a, sudionici su izravno mogli s predstavnicima državnih institucija raspraviti probleme koji ih muče u dvije panel rasprave: „Poslovanje ugostitelja, izazovi danas i sutra“ i „Identitet hrvatske gastronomije“.
Pozivu na Kongres odazvali su se predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice, Instituta za turizam, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Svjetske turističke organizacije.
Svjesni problema s kojima se susreću, ugostiteljski i turistički djelatnici zaključili su da je sve izazove moguće riješiti samo u suradnji i koordinaciji s državnim institucijama.
„Ova godina pokazala nam je da se ne možemo opustiti, da ne možemo odahnuti već da moramo biti spremni na nove izazove. Nakon COVID pandemije koja nas je sve primorala da prihvatimo neka nova, i vrlo često, zahtjevna pravila poslovanja i ponašanja, u 2022. godini suočeni smo s rastom cijena energenata, ulaznih troškova i rekordnom inflacijom", istaknuo je novi predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.
„Ako želimo podizati konkurentnost i osigurati rast sektora ugostiteljstva i turizma kao jednog od najvažnijih generatora hrvatskog gospodarstva nužno je poštivati dignitet hrvatskog ugostitelja i turističkog djelatnika, nužno je što prije riješiti pitanja poreznog tretmana napojnica i ozakoniti ih da one budu dodatni prihod djelatnika, po mogućnosti neoporezivi u većem dijelu ili u cijelosti“, poručio je predsjednik HOK-a.
Nakon rasprave o problemima i izazovima, ugostiteljski i turistički djelatnici predložili su i rješenja. Traže da se izjednači stopa PDV-a od 13% za cijeli ugostiteljsko-turistički sektor i potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnom nivou koje je definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave. Također, smatraju da je potrebna hitna prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u izvanrednim poslovnim okolnostima, po uzoru na rješenja iz drugih sektora (vaučeri u poljoprivredi). Isto tako, traže garanciju Vlade RH da gospodarski sektor i nakon 1. travnja 2023. može računati na subvencioniranu cijenu energenata ako okolnosti to budu zahtijevale. Smatraju da Ministarstvo turizma i sporta treba uložiti dodatni napor i maksimalno približiti i pojasniti mikro i malim poduzetnicima iz ugostiteljsko-turističkog sektora mogućnosti korištenja sredstava iz programa bespovratnih sredstava ''Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma''. Uz to, apeliraju na jedinice lokalne samouprave da odluke koje uvelike utječu na poslovanje ugostitelja (npr. najam javnih površina, najam gradskih prostora, visina poreza na potrošnju i sl.) koordiniraju sa županijskim i gradskim cehovima ugostitelja.
Nagrađeni najbolji ugostitelji
Hrvatska obrtnička komora i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika svake godine na Kongresu dodjeljuju i priznanja zaslužnim obrtnicima ugostiteljima, koji svojim nesebičnim radom doprinose razvoju obrtništva i promicanju ugostiteljske i turističke struke.
Ugostitelji i turistički djelatnici najbolji su promotori Hrvatske i dodjelom priznanja želi im dodatno ukazati koliko je njihovo zanimanje važno.
Ovogodišnji laureati:
• Stjepan Knežević, vlasnik ugostiteljskog obrta - restoran „Stipe“ u Zadru
• Loris Knapić, vlasnik obrta za ugostiteljstvo „DORINA“, Plomin
• Ivica Krnčević, vlasnik obiteljskog obrta "Vila Rova", u Malinskoj na otoku Krku
• Natalija Lukačević, vlasnica obrta za ugostiteljstvo i trgovinu Caffe-bar ,,GOLD,, u Slatini
• Darko Šnajder, vlasnik zajedničkog obrta za ugostiteljstvo Tiffany iz Karlovca
• Dalibor Borota, vlasnik restorana „Karaka“ u Osijeku, sale za svatove „Gardens“, „Zoo hotela“ i obrta Gardens Events, Osijek
• Ivanka Matić, vlasnica ugostiteljskog obrta „Sermonia“ u Zagrebu
• Ivica Vukušić, vlasnik obrta za ugostiteljstvo LAGUNA, Stari Mikanovci
• Darko Sladoljev, vlasnik ugostiteljskog obrta ,,TONY" u Vodicama
• Vlado Tomašković, vlasnik obrta UGOSTITELJSKI OBRT, VLADO TOMAŠKOVIĆ, Jalkovec
• Tomislav Habek, vlasnik obrta Ugostiteljstvo Habek, Sveti Ivan Zabno
• Gordana Halauš, vlasnica obrta za proizvodnju, trgovinu i ugostiteljstvo LUNA u Bjelovaru
• Davor Badurina, vlasnik ugostiteljskog obrta „PALMA“ u Novalji
• Luca Ostopanj, vlasnica ugostiteljskog obrta „ALO“, objekt brze prehrane Tip I iz Slavonskog Broda
• Zvonimir Pervan, vlasnik obrta za trgovinu, usluge i ugostiteljstvo „Prvan“, Vrgorac
• Željko Jakovljević, vlasnikuobrta Caffe-bar „Tropicana“, Ploče
• Sandra Novak, vlasnica ugostiteljskog obrta, Caffe-bar Bar-Cod, Čakovec
• Zdravko Mlakar, vlasnik obrta LILLY, obrt za ugostiteljstvo i samoposlužna autopraona, Bedekovčina
• Željko Ivanković, vlasniku obrta UGOSTITELJSTVO " IVANKOVIĆ“ u Požegi
• Goran Kramarić, vlasnik obrta za ugostiteljstvo Coctail u Sisku (Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije)
Genijalan razlog da ovog vikenda posjetite Varaždin
Klapa Intrade oduševila Zagreb u tri nezaboravne večeri u Lisinskom!
Andrija Premec odmjerio snage s najboljima na finalu Heineken® Star Quality programa