Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 25

Ulaganje u osječki toplinski sustav: HEP provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna

Ulaganje u osječki toplinski sustav: HEP provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna

Kao jedan od važnih razvojnih prioriteta u Osijeku prepoznato je pitanje povećanja učinkovitosti sustava toplinarstva, koje će se realizirati kroz mjere unapređenja i revitalizacije toplane. Tome će pridonijeti i projekt zamjene spojnog vrelovoda kojeg provodi HEP Toplinarstvo

VIDEO

HEP - Toplinarstvo predstavilo je na uvodnoj Konferenciji o uvođenju eura projekt „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“. Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijun kuna, od čega 46,01 milijun kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”.

Unapređenje i revitalizacija osječkog toplinskog sustava

Glavni ciljevi projekta koji provodi HEP - Toplinarstvo su stvaranje tehničkih preduvjeta za nastavak isporuke toplinske energije na pouzdan i siguran način te povećanje energetske učinkovitosti središnjeg toplinskog sustava kroz smanjenje gubitaka toplinske energije i potrošnje električne energije.

Ovaj projekt sudjelovat će i u daljnjem održivom razvoju energetskog sektora države. Drugim riječima, Osijek će pridonijeti smanjenju negativnih utjecaja na okoliš i biti dijelom ispunjavanja međunarodnih obveza Hrvatske u području smanjenja emisija stakleničkih plinova. 

Projekt HEP - Toplinarstva podržalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao kapitalni projekt u energetskom sustavu Osječko-baranjske županije, koji će stvoriti preduvjete za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku.

Novi i moderniji vrelovod do 2023. godine

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do toplane Pogona Osijek, dug 4,4 kilometra i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. Zbog njegove dotrajalosti smanjena je sigurnost i pouzdanost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te mogućnost daljnjeg razvoja vrelovodne mreže i povećanja učinkovitosti središnjeg toplinskog sustava grada Osijeka.

S ciljem nastavka uspješnog obavljanja distribucije toplinske energije u Osijeku, a time i zadovoljenja toplinskih potreba za više od 11.500 krajnjih kupaca priključenih na vrelovodnu mrežu, HEP - Toplinarstvo zamijenit će postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. To će povećati sigurnost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže u Osijeku.

Ušteda toplinskoga goriva i smanjenje CO2 

Ostvarenjem ovog projekta smanjit će se gubici u distribuciji toplinske energije sa 7,66% na 6,58%, što će dovesti do uštede primarnoga goriva u proizvodnji toplinske energije u Osijeku od 6151 MWh te posljedično smanjenja emisije ugljičnog dioksida u iznosu 4378 tona godišnje. Od ukupno 4,4 kilometra spojnog vrelovoda, u 2021. godini zamijenit će 300 metara. U 2022. godini zamijenit će 3,5 kilometara, a preostalih 535 metara tijekom 2023. godine, kad projekt i završava.

Više informacija o projektu „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“ građani Osijeka i zainteresirana javnost mogu saznati na internetskim stranicama projekta: www.vrelovod-osijek.com.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu