Obavijesti

Promo sadržaj

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...

VIDEO

Ako ste trenutno u fazi odabira ulaznih vrata, znamo kakve bitke vodite. Moderna elegancija ili klasika? Od koga ih kupiti, od kojeg materijala, koje boje? Budući da svatko ima svoj ukus i svaki materijal ima svoje zagovornike, u moru informacija i različitih mišljenja teško je donijeti odluku.  
Odgovore na neka ključna pitanja potražili smo u tvrtki Windor, koja od osnutka, 1992. godine, razvija vlastite prozorske profile i ulazna vrata od aluminija i drva. 
- Ljude najviše zanima estetika i kupit će ona vrata koja su im lijepa. Osim toga, kupcima je vrlo važna cijena i preporuka. Sigurnosna vrata imaju bravu koja ima ključanje na tri do pet mjesta, a protuprovalna moraju imati atest na protuprovalnost, ona imaju ključanje kao sigurnosna + ključanje na leđima - objašnjavaju nam stručnjaci u Windoru.

Napominju i da aktualni propisi iz područja graditeljstva i energetske učinkovitosti zahtijevaju postizanje takozvanog nZEB standarda, tj. gradnju ili obnovu postojećih građevina s minimalnim energetskim potrebama za grijanje, ventilaciju i hlađenje u razdoblju korištenja. 


- Navedeni standard gradnje u velikoj se mjeri postiže primjenom odgovarajućih izolacijskih materijala, pa su zidovi sve veće debljine, prozorske jedinice imaju višestruko staklo sa specijalnim premazima (tzv. Low E), okvire s prekinutim toplinskim mostovima i elastičnim brtvama, a spojevi zidova sa stolarijom brtve se trakama koje prolaz zraka i gubitke topline svode na minimum (tzv. RAL trake). Neovisno o tome je li riječ o masivnoj ili laganoj gradnji, zidove možemo promatrati kao kompozit sastavljen od nosivog materijala, izolacijske ispune, ukrute i dekorativne završne obloge. U uvjetima umjerene kontinentalne klime debljina zida dobro izoliranog individualnog stambenog objekta nerijetko doseže i više od 40 cm uz koeficijent prolaska topline (U vrijednost) ispod 0,1 W/m2K - ističu u Windoru.

Ulazna vrata oči su svakog doma i kroz njih svakodnevno ulazimo i izlazimo, ona su početak i svršetak svakog dana. Windor u svojoj ponudi ima WIN 82 SK, jedinstvena ulazna vrata, kojima se mogu dodati elegantni detalji, posebni uzorci, linije i boje.
-  Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba - kažu nam u Windoru te napominju da je drvo prirodni polimer i zbog svoje strukture pri promjeni okolišnih uvjeta mijenja dimenzije (kažemo da bubri i uteže) u širinu i debljinu. Promjene dimenzija i oblika drva kao posljedica temperature u uvjetima normalne uporabe su zanemarive. A s druge strane, aluminij nije osjetljiv na vlagu, ali ima velike koeficijente uzdužne toplinske dilatacije. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline. 


-  Zato su vrata koja se rade u kombinaciji drva i aluminija posebna i posebno osjetljiva. Kombinacija drva i aluminija poželjna je jer omogućuje isticanje svih prednosti obaju materijala te time izradu kvalitetnog i dugotrajnog proizvoda. Međutim, ova dva materijala potpuno su različitih svojstava, pa je potrebno vrlo pažljivo pristupiti oblikovanju panela za krilo kako bi izbjegli neželjene deformacije u uvjetima uporabe - ističu u Windoru. 

 
U standardnoj izvedbi vrata se izrađuju s ravnim pragom, a posebno je moguće izraditi vrata s niskim pragom bez prepreka te s drvenim rukohvatom uz mogućnost otvaranja vrata na otisak prsta i sa skrivenim hidrauličkim automatom za zatvaranje vrata.

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR i PPS GALEKOVIĆ. 

Više ovakvog sadržaja pronađite u specijalu "Na dobrim temeljima" - Vodič za niskoenergetsku gradnju doma.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik
PROMO

Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik

Otkrijte prednosti betonskih opločnika u razgovoru s Dorianom Žunićem