Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 6

Upoznajte najljepše dvorce Lijepe Naše: Ovo su hrvatski Hogwarts i Taj Mahal

Upoznajte najljepše dvorce Lijepe Naše: Ovo su hrvatski  Hogwarts i Taj Mahal

Ako ne znate kamo za vikend, donosimo vam popis 'manje poznatih' dvoraca koje svakako vrijedi posjetiti. Usput se možete okušati i u čarobnjaštvu, zakoračiti stopama glasovite Hrvatice ili posjetiti spomenik jedne ljubavi - hrvatski Taj Mahal

VIDEO

Hrvatska je prepuna netaknute i bajkovite prirode koja nas svakodnevno zove na predah od utabane i monotone svakodnevice. Osim prirodnim ljepotama, Lijepa Naša može se pohvaliti arhitekturom, koju presijecaju čudesne priče iz bogate riznice naše povijesti. Na nama je samo da se otisnemo u avanturu i da ih otmemo zaboravu.  

Zato vam, osobito ako razmišljate o tome kako aktivno provesti vikend, predlažemo da se zaputite u naše prekrasne dvorce, koji će vas bez ikakve dvojbe ostaviti bez daha. Tko zna, možda usput otkrijete i neku sličnost s nekim od arhitektonskih čuda svijeta!  

Hrvatski Taj Mahal  

Dvorac Dioš jedan je od najmlađih slavonskih dvoraca. Nalazi se na istoimenom brežuljku koji je od Daruvara udaljen samo sedam kilometara. Sagrađen je 1904. godine, ime je dobio po orahu, odnosno njegovoj mađarskoj izvedenici, a podigli su ga plemić Tüköry-Alajoš i njegova supruga Paula za svoju kćer miljenicu Mariju. Grofica Paula prilikom gradnje zahtijevala je da dvorac ne smije odavati dojam ljetnikovca niti lovačkog doma nego ugledne gospodske kuće. A u tome je, sudeći prema prekrasnoj vanjštini dvorca, i uspjela!  

U stotinjak godina postojanja Dioš je promijenio više vlasnika, kojima je služio za različite namjene, a ističe se i po tome što ga mnogi Daruvarci zbog njegove vanjštine, ali zato što je riječ o spomeniku koji je sagrađen u čast jedne ljubavi, zovu i hrvatskim Taj Mahalom. Iako je trenutačno zatvoren za javnost, savjetujemo vam da ipak izdvojite jedan dan vikenda i zaletite se do Daruvara kako biste se uvjerili zašto se ovaj dvorac poistovjećuje s jednom od najljepših građevina na svijetu. Sigurni smo da nećete požaliti!   

Hogwarts u Gorskom kotaru 

Staru Sušicu mnogi smatraju jednim od najljepših srednjovjekovnih dvoraca u zemlji. Nalazi se u šumi u Gorskom kotaru, nedaleko od Ravne Gore, i nekoć je pripadao obitelji Frankopan. Dičnoj povijesti ovog dvorca u prilog ide i to što grad tijekom silnih i žestokih napada 1586. nisu uspjeli pokoriti čak niti moćni Osmanlije. Ipak, Stara je Sušica u svijetu najpoznatija po tome što neodoljivo podsjeća na Hogwarts, poznatu školu za čarobnjake. Zato ne čudi što se ondje već nekoliko godina održavaju različite prigodne tematske radionice.  

S obzirom na to da se ovaj dvorac nalazi na 800 metara nadmorske visine, Stara Sušica idealna je auto destinacija za sve ljubitelje svježeg šumskog zraka! Iako mnogi Gorski kotar preferiraju posjećivati zimi, ova je automobilska destinacija, jamčimo vam, jednako privlačna u svako godišnje doba. A za vaš siguran dolazak i polazak pobrinut će se novi Peugeot 308. Ovaj automobil dolazi s hibridnim, dizelskim i benzinskim motorima, a osim motora nove generacije, krase ga pametne značajke, poput novog i-Cockpit®-a, koji će svaku vašu vožnju učiniti nezaboravnim iskustvom.  

Varaždinski dragulj 

Uz bok dvorcu Trakošćan stoji Maruševec, koji se ljepotom i privlačnošću nametnuo kao jedan od najvećih dragulja Hrvatskog zagorja. A ovaj je dvorac, baš poput mnogih drugih arhitektonskih rođaka razasutih po slikovitim zagorskim brežuljcima, poznat po legendama, koje sežu u daleku prošlost, a najpoznatija se tiče njegove prve vlasnice - mlade Čehinje Maruške. I premda možda dosad za ovaj dvorac niste službeno čuli, sigurno ste vidjeli barem njegovu unutrašnjost budući da se često koristio kao kulisa u mnogim povijesnim filmovima i dramskim serijama, među kojima se ističu kultni "Glembajevi". 

Ako prilikom posjeta naiđete na mnogo posjetitelja, moguće je da nećete baš lako pronaći parkirno mjesto kakvo ste zamislili. No bez brige. Novi Peugeot 308 donosi mnogo tehnoloških prednosti, a jedna od najboljih je kamera Visiopark. Riječ je o kameri koja nudi pomoć pri parkiranju s vidnim poljem od 360° uz pomoć 4 kamere – sprijeda, straga i sa strana. Zahvaljujući ovoj funkcionalnosti svog novog limenog ljubimca, odsad sigurno i bez znojenja možete parkirati u bilo kojem okruženju. 

Bajka u Donjemu Miholjcu  

Kao posljednju vikend destinaciju izdvajamo Malaith, sagrađen 1903. u Donjemu Miholjcu, zbog toga što njegov istoimeni vlasnik navodno nije imao dovoljno prostora da ugosti habsburškog cara Franju Josipa. Sastoji se od 50 soba, a odlikuje se mnogobrojnim zapaženim arhitektonskim bravurama, među kojima se osobito ističu kule, ukrasnim dimnjacima i terasama građenima pod utjecajem engleskog tudorskog stila.  

Ovaj je krajolik prepun "fotogeničnih" lokacija, pa vam savjetujemo da na izlet svakako ponesete mobitel s punom baterijom. Ako slučajno zaboravite napuniti telefon, u vašem vam novom Peugeotu 308 na usluzi stoji funkcija Mirror Screen, pomoću koje bežično možete povezati i dva uređaja istodobno, tako da ni mobitel vašeg suvozača neće ostati prazan! 

Automobil koji obara s nogu  

Novi Peugeot 308 kompaktna je limuzina koja ostavlja bez daha zadivljujućim dizajnom, superiornim tehnologijama i efikasnim motorom, a ovog limenog ljubimca dodatno krasi novi dizajn loga, koji novoj liniji ovog modela daje dodatnu draž. 

Novi Peugeot opremljen je i najmodernijim te dodatno razvijenim sustavom za pomoć u vožnji i-Cockpit®, koji odsad sadrži i-Connect® Advanced - intuitivan, povezan i napredan multimedijski sustav, koji će u potpunosti promijeniti standarde na tržištu.  

Novi Peugeot 308 možete nabaviti u tri varijante (Active Business, Allure i GT), ovisno o razini opremljenosti koja vam treba, a dodatno možete birati i između benzinskih trocilindarskih 1,2-litrenih PureTech 110 i 130 motora te dizelskih BlueHDi 130 motora. No sretnu vijest imamo i za ekološki osviještene vozače budući da je nova 308-ica od sada dostupna i s dva punjiva hibridna motora: PHEV 180 i 225.  

Benzinska izvedba Peugeot 308 Active Business PureTech 110 S&S BVM6 ima početnu cijenu od 160.975 kn, dizelska izvedba Peugeot 308 Active Business BlueHDi 130 S&S BVM6 ima početnu cijenu od 184.995 kn, a hibridna izvedba Peugeot 308 Active Business PHEV 180 ima početnu cijenu od 265.757 kn. Više informacija o ovom prekrasnom limenom ljubimcu saznajte ovdje.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura