Obavijesti

Promo sadržaj

Utjecaj energetskih napitaka na sportaše i kako ih odabrati?

Utjecaj energetskih napitaka na sportaše i kako ih odabrati?
2

Čime ugasiti žeđ i zadovoljiti potrebe organizma za hidratacijom i mineralima često muči sportaše koji su svjesni da i izbor pića može utjecati na njihovu snagu i izdržljivost

Od ukupne količine vode koju uzimamo, 20 do 30 posto dobivamo iz hrane, dok preostalih 70 do 80 posto dolazi iz napitaka svih vrsta. Međutim, ovaj postotak može dosta varirati ovisno o načinu prehrane. Obična voda je značajan izvor unosa tekućine za većinu ljudi, međutim, u obzir treba uzeti i druge napitke koji omogućuju hidrataciju organizma, osobito za osobe izložene većim tjelesnim naporima, među koje spadaju i sportaši.

Raznovrsnost  okusa i  sastav igra važnu ulogu u unosu tekućine potrebne za optimalnu hidrataciju i zadovoljavanje nutritivnih potreba organizma. Mnogi napici osiguravaju važne nutrijente kao što su vitamini, antioksidansi i elektroliti. Sportski napici sadrže manje količine elektrolita, što pomaže u smanjenju disbalansa vode, minerala i energije uslijed fizičkog napora. Napici koji sadrže kofein, poput energetskih napitaka otklanjaju umor, a neki od njih sadrže i druge bitne sastojke važne za sportaše poput magnezija, taurina, vitamina B skupine, L - carnetina.

Na hrvatsko tržište plasiran je Hell Energy Focus, novi okus s dodatkom magnezija i  L - carnitina energetskog napitka Hell Energy, svjetski poznatog brenda energetskih napitka koji zadovoljava sve spomenute kriterije kada je odabir energetskog pića za sportaše u pitanju. Hell Energy proizvodi se u Mađarskoj te je zastupljen i distribuiran u više od 40 država širom svijeta, a čak u desetak država je tržišni lider. Hell Energy se proizvodi u tvornici u sjevernom dijelu Mađarske u mjestu Szikszo i posjeduje najviše moguće standarde i certifikate o proizvodnji energetskih pića. Kompanija ima kompletnu strukturu proizvodnje i punjenja - vlastitu vodu, izvor šećera i dodataka, vlastitu proizvodnju limenki i pakiranja, internu kontrolu i distribuciju te potrošačima jasno daje uvid u sastav napitka.

Hell Energy ne sadrži konzervanse niti umjetna sladila

Hell Energy Drink sadrži i brojne druge prednosti među kojima se ističe da ne sadrži konzervans koji se uobičajeno dodaje gaziranim pićima kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Opasnost koja vreba iz konzervansa je što E211 u spoju s vitaminom C, kojeg sadrži većina sokova, postaje benzen, kancerogena tvar. Aditivi su zakonom odobreni dodaci (konzervansi, sladila, bojila), koji se koriste za proizvodnju hrane duljeg vijeka, boljeg okusa i ljepšeg izgleda. Iako su opasni za zdravlje, danas je gotovo nemoguće doći do namirnica koje u sebi ne sadrže aditive. U proizvodnji Hell Energy energetskog napitka se umjesto konzerviranja provodi pasterizacija.

Još jedna bitna prednost Hell Energy energetskog napitka je da ne sadrži umjetna sladila koja su dobivena sintetskim putem, iako su naveliko promovirana od strane prehrambene industrije, ubrajaju se među najkontroverznije prehrambene sastojke zbog sumnje da izazivaju nepovoljne zdravstvene efekte kao što su dermatološki problemi, glavobolje, promjene raspoloženja, promjene u ponašanju, poteškoće s disanjem, alergije pa čak i karcinom. Stoga je zbog sigurnosti potrošača potrebno kontrolirati sadržaj sladila u hrani i njihov unos u organizam.

Sadrži ključne minerale, vitamine i aminokiseline potrebne za uspješnu sportsku izvedbu

Magnezij – Manjak magnezija u organizmu povezuje se s mnogim simptomima poput umora, grčeva u mišićima i iscrpljenosti. Svima, a naročito aktivnim vježbačima magnezij je potreban za održavanje optimalne razine kisika u organizmu kao i za korištenje energije. Nedostatak magnezija dovodi do povećane potrebe organizma za kisikom, a posljedica je brže umaranje. Tijelu je magnezij potreban svakoga dana i ono bez njega ne bi moglo normalno funkcionirati. Ovaj mineral potreban je za proizvodnju energije i funkcioniranje gotovo svih metaboličkih procesa. Pomaže održavati normalnu razinu tlaka i srčani ritam, a zube i kosti čini zdravima.

L - carnitin - je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina C, B6, niacina i željeza. Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Ako nema dovoljno karnitina, masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnom tkivu. Posljedica je slabost mišića te općeniti osjećaj slabosti.

Taurin - aminokiselinu koja pomaže u razvoju mozga te sudjeluje u regulaciji razine vode i elektrolita u krvi. Također, za taurin se smatra da posjeduje i antioksidativna svojstva. Taurin se prirodno nalazi u namirnicama poput mesa, ribe i majčinog mlijeka, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani. Neka istraživanja podupiru teoriju kako uzimanje taurina u obliku dodatka prehrani poboljšava sportsku izvedbu, čime se može objasniti njegovo dodavanje u energetska pića. Gornja granica sigurnog unosa taurina je 3000 mg na dan. Višak taurina u organizmu izlučuje se uz pomoć bubrega.

Vitamine B skupine – koji doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, smanjuju umor i iscrpljenost, održavaju zdravlje kose, kože i noktiju i čuvaju imunološki sustav. Vitamini B kompleksa posebno se preporučuju osobama izloženim stresu, s neredovitom i jednoličnom prehranom, na dijetama za mršavljenje te kod oslabljenog imuniteta.


Osam različitih okusa Hell Energy napitka
Hell Energy Drink je u Hrvatskoj zastupljen u osam različitih okusa tako da će svatko moći odabrati piće po svom ukusu. Okusi koji su dostupni su:
• Classic ( klasik, regular)
• Red Grape (crveno grožđe)
• Zero (bez šećera)
• Apple (jabuka)
• Ice Cool Blueberry (borovnica)
• Summer Cool Lime Guava (limeta i guava)
• Summer Cool Raspberry (malina)
• Focus (L- carnitin i magnezij)

Hell Energy Focus  sadrži L - carnitin i magnezij te je izvrstan izbor kada trebate dodatnu snagu ili oporavak nakon fizičkih i intelektualnih napora.

Hell Energy Drink sadrži:
• Voda 88% (tvornica se nalazi na izvorima pitke i mineralne vode)
• Šećer 11% (koristi se kristal šećer, a ne umjetna sladila i zamjenski oblici šećera)
• Limunska kiselina 0,6% (služi kao regulator kiselosti)
• CO2 koji piću daju pjenušavost
• Taurin (sastojak kojeg ima u mesu, majčinom mlijeku, hrani za djecu)
• Kofein (jedna limenka sadrži kofeina koliko i jedna šalica kave)
• Karamela (za boju)
• Kompleks B vitamina (sadrži pet B vitamina)
• Arome
• Pojedini okusi su bogati L-carnitinom i magnezijem
• Ne sadrži konzervans (proizvod se pasterizira)
• Ne sadrži umjetna sladila

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.