Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Utvrđivanje ovulacije: Ovaj test pouzdaniji je od kalendarske i temperaturne metode

Utvrđivanje ovulacije: Ovaj test pouzdaniji je od kalendarske i temperaturne metode

Plodni dani su svi dani tijekom ciklusa mjesečnice u kojima žena može zatrudnjeti ako je imala spolni odnos bez zaštite. Evo kako sa sigurnošću možete znati kad se oni odvijaju

Ovulacija je faza u menstrualnom ciklusu u kojoj se zrela jajna stanica otpušta iz jajnika prema jajovodu i obično se događa od 12 do 16 dana prije početka sljedeće mjesečnice. Ovaj je period ključan za parove koji planiraju trudnoću jer tijekom ovulacije jajašce putuje jajovodom, gdje se spermij može spojiti s jajnom stanicom te je oploditi. Jajna stanica može preživjeti najviše 24 sata, a spermij može ostati aktivan do pet dana, pa se prema tome računa da je ukupno razdoblje plodnosti oko šest dana.  

Simptomi ovulacije

Popratni simptomi ovulacije razlikuju se od žene do žene, ali postoji nekoliko uobičajenih simptoma koje većina žena osjeti. Prije ili tijekom ovulacije hormonalne promjene mogu utjecati na cijelo tijelo, što dovodi do pojave ovih simptoma. Oni mogu biti jedan od pokazatelja ovulacije, ali nisu 100% sigurni.

Mnoge će žene imati takve simptome i do pet dana prije ovulacije, kao i na dan ovulacije, a mogu potrajati i dan nakon nje. A ako pripadate skupini žena koje ne primjećuju nikakve znakove ovulacije, ne morate se brinuti jer niste jedini. Ipak, možemo izdvojiti nekoliko najčešćih simptoma koji se javljaju kod većine:

  1. Cervikalna sluz nalik na sirovi bjelanjak
  2. Blagi bol u zdjelici ili donjem dijelu abdomena
  3. Pojačano osjetilo mirisa
  4. Osjetljive, napete grudi
  5. Cerviks postaje viši, mekaniji i otvoreniji
  6. Povećana želja za seksom
  7. Visoka bazalna temperatura
  8. Pojava lagane sukrvice. 

Kako točno utvrditi razdoblje ovulacije?

Ovulacija se većinom pojavljuje od 24 do 36 sati nakon naglog porasta razine luteinizirajućeg hormona (LH), pa vam prepoznavanje naglog porasta razine LH pomaže odrediti kad ćete ovulirati. U točnom utvrđivanju pomoći će vam Clearblue Test za utvrđivanje ovulacije, koji ima pouzdanost od najmanje 99% pri otkrivanju naglog porasta razine LH. Riječ je o testu koji pomaže u povećanju izgleda da prirodno zatrudnite utvrđujući vaša dva najplodnija dana u svakom ciklusu mjerenjem promjena u razini ključnog hormona plodnosti – luteinizirajućeg hormona (LH). 

Glavne prednosti:

  • Prikazuje dva najplodnija dana: Utvrđivanjem dva dana kad su vaše mogućnosti da zatrudnite najviše, možete biti sigurniji da pokušavate u pravo vrijeme
  • Pouzdanost veća od 99% - pouzdaniji od kalendarske i temperaturne metode u predviđanju najplodnijih dana
  • Jasni digitalni rezultati - uz pomoć jasnog digitalnog zaslona svoje rezultate možete očitati jednostavnije nego ikad prije
  • Jednostavan za uporabu - jedinstveni svjetleći simbol "štapića za testiranje" pokazuje da digitalni test za utvrđivanje ovulacije ispravno radi.

Kako i kad početi testiranje?

Dan kad počne mjesečnica (prvi dan opsežnoga krvarenja) prvi je dan, a duljina ciklusa ukupan je broj dana od prvog dana dok ne počne sljedeća mjesečnica. Ako ne znate uobičajenu duljinu svojeg ciklusa, preporučuje se da pričekate najmanje jedan ciklus mjesečnice i zabilježite duljinu tog ciklusa prije uporabe testa.

Ako duljina vašeg ciklusa varira više od tri dana, upotrijebite najkraći ciklus koji ste imali tijekom posljednjih šest mjeseci kako biste izračunali kad trebate početi testiranje. Možete se testirati u bilo koje doba dana, no to bi trebalo biti u približno isto vrijeme svakog dana (mnoge žene smatraju da je najprikladnije rano ujutro). Pritom imajte na umu da je važno piti normalnu količinu tekućine i ne mokriti četiri sata prije testiranja

Želite li testiranje početi prije utvrđivanja duljine ciklusa, preporučuje se da testiranje počnete 10. dan. Međutim, možete doći do toga da propustite nagli porast razine LH jer ste testiranje počeli prerano ili prekasno. Zato se koristite tablicom koju možete pronaći u uputama Clearblue Testa za utvrđivanje ovulacije, a detaljne informacije o samom postupku testiranja možete pronaći i ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.