Obavijesti

Promo sadržaj

Uvjereni ste da se prije živjelo bolje? Provjerite kako su izgledali priručnici za kućanice

Uvjereni ste da se prije živjelo bolje? Provjerite kako su izgledali priručnici za kućanice

Naše bake nisu imale na raspolaganju ni polovicu proizvoda za čišćenje koji su dostupni nama danas. Usprkos tome, imale su dom koji je odisao čistoćom. Tajnu njihova blistavog doma saznajte u nastavku

VIDEO

Da je pedesetih godina prošlog stoljeća ženama čišćenje bilo nezaobilazan dio svakodnevice nije nikakva tajna. Štoviše, postojali su čak i vrlo ozbiljni priručnici koji su detaljno regulirali život naših baka ili barem velikog dijela njihovih suvremenica. 

Ponedjeljkom se, recimo, obavljala trgovina i čistila kuhinja, u utorak se pralo rublje, a srijedom su se pospremale spavaće sobe i kupaonice. Četvrtak je bio namijenjen mijenjanju posteljine i temeljitom pospremanju dnevnog boravka, a u petak bi kućanice ponovo odlazile u trgovinu po namirnice za nadolazeći vikend i odmrzavale hladnjake. Podovi su se, prema onodobnim priručnicima za uzorne kućanice, meli i usisavali svaki dan.  

Kao što vidite, proljetno je čišćenje za njih bilo gotovo nemoguće preskočiti, no vjerujemo da danas više nitko toliko temeljito ne pristupa planiranju kućanskih poslova. Zato smo odlučili pomoći svima onima koji odgađaju svoje proljetno čišćenje doma! Istražili smo trikove za čisti dom kojima su se žene služile u pedesetim godinama, a za koje vjerujemo da će vam pomoći planirate li se upustiti u temeljito čišćenje svog prostora!  

Recept za proljetno čišćenje

Spomenuti raspored od ponedjeljka do petka žene su inače nazivale "grubi" raspored jer je postojao još jedan, mnogo precizniji raspored, koji se odnosio na svaku prostoriju u kući, a kojeg su se kućanice tog vremena striktno držale.

Jedan od savjeta koji bi primjenu mogao pronaći i u našoj svakodnevici odnosi se na održavanje reda u kuhinji. Želite li se pridržavati priručnika, za urednu i čistu kuhinju morate imati decidirano mjesto na kojem ćete skladištiti hranu koju ste donijeli iz trgovine kako slučajno ne bi došlo do nepotrebnog nereda. Nadalje, suđe nikad ne smije ostati u sudoperu nego ga je potrebno oprati odmah kako se hrana ne bi "zakorila", a nakon toga obavezno je temeljito oprati i cijeli sudoper

Young,Woman,In,An,Apron,And,A,Duster,Standing,In

A pospremate li svoj dnevni boravak, kućanice iz pedesetih savjetovale bi vam da prvo zalijete cvijeće i pobrišete prašinu sa svih dostupnih površina pa da tek onda krenete na usisavanje, pranje prozora i slično. A prema rasporedu kojeg su se one držale, nakon dnevne sobe slijedile bi blagovaonica i hodnik. Hodnik su, baš kao i spavaću sobu, revne domaćice usisavale svaki dan jer je, kako su tvrdile, to bilo mjesto koje bi gosti prvo zamijetili pri ulasku u kuću. 

Prijatelj svakog doma

Kućanski se poslovi tijekom desetljeća nisu toliko mijenjali u biti koliko se mijenjala tehnologija koja ih čini mnogo lakšima i manje mukotrpnima. Najbolji je primjer takve tehnologije sigurno usisavač, koji je od svojih skromnih početaka doživio pravu revoluciju i dosegnuo neslućene mogućnosti.

Uzmimo štapni usisavač Bespoke Jet Samsung. Upoznate li sve mogućnosti ovog izrazito laganog i funkcionalnog uređaja, sigurni smo da će postati vaš najbolji suradnik za čišćenje. A tko zna - možda se ugledate na žene iz pedesetih godina pa krenete usisavati svoje spavaće sobe i hodnike svaki dan!  

Čišćenje na lakši način

Ovaj čarobni štapni usisavač Samsung Bespoke Jet ima motor jačine 210 W i čak četiri usisne snage te je prikladan za sve površine u vašem domu. A zahvaljujući svojoj strukturi Jet Cyclone, ovaj je usisavač toliko snažan da će pokupiti baš sve čestice s vaših površina, i to bez potrebe da na istom području usisavate više puta, što će vam uštedjeti i mnogo vremena! A kako se prašina i čestice tijekom usisavanja ne bi vraćale u vaš dom, pomoću svog sustava All-in-One, Jet se automatski prazni i puni nakon svake uporabe. Zbog naprednog sustava filtracije Air Pulse, Samsungov Jet u sebi će zadržati nevjerojatnih 99,999% fine prašine!

Pitate li se možda kako Jet reagira na ljubimce – ne brinite. Usisavanje dlaka vaših kućnih ljubimaca nikad nije bilo lakše. Ovaj lagani usisavač može ući u sve kutke i sva mjesta na kojima vaši ljubimci ostavljaju svoje dlakave tragove. Lagani usisavač Bespoke bez problema klizi s poda na tepihe, ispod kauča, pa čak i u one kutke za koje ste se prije morali saginjati kako biste ih usisali. Ovaj će vas uređaj, uza sve svoje prednosti, bez sumnje, riješiti i svakog mogućeg opterećenja na leđima, a imat ćete i više vremena za igru s ljubimcima!  

Jednom od najvećih prednosti štapnog usisavača Bespoke Jet, osim njegove iznimne snage, smatramo i to što za njegovu uporabu ne trebaju kablovi. Za početak usisavanja dovoljno je napuniti svoj štapni usisavač, a nakon što ste to učinili, vaš saveznik u čišćenju može izdržati usisavanje punih sat vremena! Pouzdajte se u ovog partnera i bez obzira na godišnje doba, vaš će dom blistati kao nikada dosad! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume