Promo sadržaj

Komentari 0

Uz ove svakodnevne trikove i s manjim primanjima uspješno možete štedjeti novac u banci

Uz ove svakodnevne trikove i s manjim primanjima uspješno možete štedjeti novac u banci

Nakon što dobijete plaću i krenete plaćati račune, prvo uplatite određeni iznos na svoj štedni račun i otplatite dugove. Odredite i tjedni iznos koji nećete ni osjetiti i redovito ga prebacujte na štedni račun

Otkazivanje rada nekih većih kućanskih aparata, poput perilice ili štednjaka, nenadana bolest ili hospitalizacija mogu dovesti do financijskog ruba. Samo jedan veliki događaj može vas potpuno izbaciti iz financijskoga kolosijeka ako nemate novca "sa strane".  Financijski stručnjaci ističu da bi svatko trebao imati najmanje od tri do šest mjeseci ušteđevine za osnovne troškove poput kredita, režija i hrane. 
Nakon što dobijete plaću i krenete plaćati račune, prvo uplatite određeni iznos na svoj štedni račun i otplatite dugove. Ostavite li to za kraj, može se dogoditi da vam drugi troškovi pojedu budžet pa da štednju i dugove preskočite. Odredite i tjedni iznos koji nećete ni osjetiti i redovito ga prebacujte na štedni račun. Ako svaki tjedan na stranu stavite samo 50 kuna, uštedjet ćete 2600 kuna godišnje. Vrlo je važno i da raspodijelite budžet. 


Svaki tjedan podignite s računa onoliko koliko taj tjedan smijete potrošiti. Rasporedite to u nekoliko kuverti – novac za hranu i benzin i sl. To će vam pomoći da u svakom trenutku znate s koliko novca raspolažete. Neki od trikova koji će vam pomoći pri štednji su da sitniš koji dobijete na blagajni u prodavaonicama stavljajte u kasicu, da ne ostavljate upaljen TV ako ga ne gledate, da, umjesto automobilom, idete pješke kad god ste u mogućnosti. Ima još raznih načina na koje možete uštedjeti.

Možete se odlučiti za razne oblike štednje, sve ovisi o vašim ciljevima i mogućnostima! Trenutno vrlo inovativan način štednje nudi Sberbank. Riječ je o štednom proizvodu DUO štednji koji je kombinacija dvije štednje, IN štednje i Standard štednje. Odlučite li se za DUO štednju iznos štednje dijelite u omjeru pola-pola na dvije vrste štednje te ostvaruje dodatni bonus! 
Važno je istaknuti da vam DUO štednja omogućuje fleksibilnost IN štednje (12+12+12 mjeseci), koja za svaku sljedeću godinu štednje donosi veću kamatu, ali i mogućnost raskida ugovora nakon 12 ili 24 mjeseca bez naknada, te bonus na kamatu Standard štednje, koja je štednja na dulji rok (24 ili 36 mjeseci). Ovom kombinacijom možete osigurati i kontrolirati dostupnost štednje. Ponuda vrijedi za štednju u kunama i eurima. Minimalni iznos štednje je 3700 HRK/500 EUR za svaki od dva načina štednje. Naravno, svaki od proizvoda iz DUO štednje možete ugovoriti i pojedinačno! IN štednja vam pruža mogućnost da oročite svoj novac na tri kraća roka, 12+12+12 mjeseci, uz povećanje kamatne stope svakih 12 mjeseci, a kamata je fiksna i unaprijed definirana. Riječ je o opciji automatskog produljenja, pri čemu prilikom svakog produljenja dobijete novu uvećanu kamatu te tako sebi osiguravate fleksibilnost i viši prinos. Za štednju u kunama kamatne stope iznose od 0,30% do 1,20%, a za štednju u eurima kamatne stope iznose od 0,10% do 1%. Za razliku od IN štednje, Standard štednja je oblik klasične štednje koju ugovarate na unaprijed određeni rok od 12 do 36 mjeseci uz fiksnu kamatnu stopu tijekom cijelog razdoblja štednje. Ova štednja može se ugovoriti u valutama HRK, EUR, USD i RUB, a raspon kamatnih stopa kreće se do 0,30% (EUR) i do 0,50% (HRK). 

Vaš izbor može pasti i na Happy štednju, u prijevodu Sretna štednja, koja će vas razveseliti, a posebno svaki četvrti mjesec! Glavna karakteristika je da tijekom oročenja od 60 mjeseci svaki četvrti mjesec je Happy mjesec, koji nudi vrlo visoku kamatnu stopu, 2,20% za eure i 3,30% za kune. Osim toga unutar Happy štednje moguće su naknade uplate. Za štednju u kunama kamatna stopa iznosi 0,50%, a svaki četvrti mjesec je Happy mjesec, kad kamata iznosi 3,30%. Za štednju u eurima kamatna stopa iznosi 0,20%, a svaki četvrti mjesec je Happy mjesec, kad kamata iznosi 2,20%.

Ako biste ipak svoj novac imali uvijek na dohvat ruke i ne biste ga oročavali imate mogućnost a vista štednje kada se sredstva nalaze na vašem računu i dostupna su u svakom trenutku. Možete odabrati i Sberbank B-FREE štedni račun čija prednost je da se može ugovoriti online. 
Štedite uvijek prema vlastitim mogućnostima. Jedno je sigurno - koju god štednju da odaberete - nećete pogriješiti, jer je najvažnije štedjeti.