Obavijesti

Promo sadržaj

Vatreni kreću u pohod na Euro

Vatreni kreću u pohod na Euro
6

Dvjema utakmicama, doma protiv Walesa u subotu 25.ožujka te u gostima protiv Turske u utorak 28. ožujka, hrvatska nogometna reprezentacija započinje svoj novi kvalifikacijski ciklus, ovaj put za europsko prvenstvo koje će se održati u lipnju i srpnju 2024. u 10 gradova diljem Njemačke.

Podsjetimo se, naši brončani sa Svjetskog prvenstva u Kataru Velšane će ugostiti na splitskom Poljudu. Ulaznice su puštene u prodaju 3. ožujka i već su rasprodane tako da će preko 30 tisuća navijača u vatrenoj atmosferi zdušno bodriti našu reprezentaciju.

Najuspješniji hrvatski izbornik

Čak i prije nego što je reprezentacija odigrala svoju prvu utakmicu u 2023. godini, hrvatski su nogometni navijači dobili razlog za slavlje kad je objavljeno da Zlatko Dalić produljuje svoj ugovor i da će ostati izbornik do 2026. Dalić je kormilo reprezentacije preuzeo 2017. godine i otad doveo Hrvatsku do dva ogromna uspjeha, srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. i bronce prošle godine u Kataru, po čemu je postao najuspješniji hrvatski izbornik, prestigavši legendarnog Miroslava Ćiru Blaževića.

Po tri kriterija Dalić još nije najuspješniji hrvatski izbornik, no sigurni smo kako je samo pitanje vremena kada će i tu zasjesti na vrh ljestvice. Naime, Dalić je reprezentaciju dosad vodio na 70 utakmica, po čemu je samo iza legendarnog Ćire koji ima dvije utakmice više. Dalić će Ćiru dostići 28. ožujka u utakmici protiv Turske, a prestići 14. lipnja kada Hrvatska igra utakmicu polufinala Lige nacija protiv Nizozemske.

Dalić je dosad s reprezentacijom slavio nakon pobjede 34 puta, a u ovoj kategoriji od njega je uspješniji samo Slaven Bilić s 42 pobjede.

Po broju postignutih golova za vrijeme izbornika, Dalićevi Vatreni su sa 113 golova iza Bilićevih Vatrenih sa 121 i Ćirinih Vatrenih sa 125.

Put do Njemačke

UEFA Euro 2024 bit će treći put da na prvenstvu sudjeluju 24 reprezentacije, otkad je taj format uveden 2016. godine. Reprezentacije su u kvalifikacijama raspoređene u 10 skupina. Prvoplasirani i drugoplasirani kvalificirat će se direktno, a za preostala tri mjesta (Njemačka se, kao domaćin, automatski kvalificirala) igrat će se doigravanje između najbolje plasiranih reprezentacija u Ligi nacija koje se dotad nisu kvalificirale. Doigravanje će se odigrati u obliku 3 turnira u kojima će biti po četiri reprezentacije iz skupina A, B i C, te će po jedna momčad iz svake skupine izboriti plasman u Njemačku.

Podsjetimo, Hrvatska se nalazi u skupini D te će se za mjesto u Njemačkoj boriti protiv Walesa, Armenije, Turske i Latvije.

Prvi protivnici

Velšani su bili među sudionicima Svjetskog prvenstva u Kataru, i zasigurno ne mogu biti zadovoljni prikazanim na Arapskom poluotoku. U skupini s Engleskom, SAD-om i Iranom osvojili su samo jedan bod i postigli samo jedan gol (1:1 protiv SAD-a), a Englezi (3:0) i Iranci (2:0) glatko su slavili protiv njih. Velški kapetan Gareth Bale nakon prvenstva odlučio je objesiti svoje kopačke o klin. Gubitak ovog 33-godišnjaka, najboljeg strijelca Walesa u povijesti i osvajača 5 Liga Prvaka s Real Madridom zasigurno je veliki udar za izbornika i navijače Cymrua te označava kraj jedne ere za velški nogomet. Uz njega, iz reprezentacije su se povukli i igrač sa 109 nastupa za Wales (najviše u povijesti nakon Baleovih 111) Chris Gunter, Joe Allen i Jonny Williams, a ulogu vođe momčadi i kapetansku vrpcu preuzet će veznjak francuskog kluba Nice Aaron Ramsey.

Nakon Walesa, Hrvatska putuje u Bursu na dvoboj protiv Turske, reprezentacije koja nije razočarala na Svjetskom prvenstvu – jer se tamo nije ni plasirala. U skupni s Nizozemskom, Norveškom, Crnom Gorom, Latvijom i Gibraltarom završili su drugi i plasirali su se u doigravanje za posljednja mjesta u Kataru, gdje ih je izbacio Portugal rezultatom 3:1.

Turska će u prvom kolu igrati protiv Armenije. Glavni igrač turske reprezentacije je veznjak milanskog Intera Hakan Çalhanoğlu, koji je nedavno izjavio da je među top 5 igrača na svojoj poziciji, da se osjeća podcijenjeno i da kvalitetom ne zaostaje za Lukom Modrićem, Kevinom de Bruyneom, Casemirom i Pedrijem. Ostaje nam za vidjeti što će pokazati na terenu protiv hrvatskog maestra.

Vatreni u fokusu

O kvaliteti i formi nezamjenjivog Luke Modrića ne treba trošiti puno riječi, a uz njega, puno se u nadolazećim utakmicama očekuje i od Marka Livaje, što je već i izbornik Dalić potvrdio: „Marko Livaja igra dobro, leži mu Poljud, ovdje je doma. Reprezentaciji je dao dosta, zabio je gol u Kataru i ja od njega očekujem puno.“

Nadamo se da će i bivši Hajdukovac Josip Juranović svoju odličnu klupsku formu uspjeti prenijeti i u reprezentaciju. Juranović je nakon Katara preselio iz škotskog Celtica u njemački Union Berlin gdje je već upisao gol i asistenciju u dosadašnjih pet utakmica za trećeplasirani klub Bundeslige.

Kako to i priliči aktualnoj brončanoj reprezentaciji svijeta, Hrvatska je po kladionicama favorit za obje utakmice, a na konačni ishod utakmice, strijelce, količinu golova i brojne druge kombinacije možete se kladiti vrlo lako online uz Admiral Bet Kladionicu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.