Obavijesti

Promo sadržaj

Važnost ribe u prevenciji moždanog udara

Važnost ribe  u prevenciji moždanog udara
5

U razvijenim zemljama moždani udar se nalazi na trećem mjestu kao uzrok smrtnosti, dok je u Hrvatskoj zauzeo visoko drugo mjesto uzroka smrtnosti te prvo mjesto kao uzrok invaliditeta

Moždani udar predstavlja stanje odumiranja moždanog tkiva, a nastaje kao posljedica prekida krvotoka i nedovoljne dopreme kisika do mozga. 

U razvijenim zemljama moždani udar se nalazi na trećem mjestu kao uzrok smrtnosti, dok je u Hrvatskoj zauzeo visoko drugo mjesto uzroka smrtnosti te prvo mjesto kao uzrok invaliditeta, što ima vrlo velike i ozbiljne posljedice za pojedinca. Najznačajnije posljedice moždanog udara uključuju promjene u ponašanju, demenciju, depresiju, kao i fizičku i radnu nesposobnost.

Riba kao sastavni dio mediteranske prehrane

Mediteranski model prehrane pokazao se blagotvornim kada je u pitanju smanjenje rizika od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, ali i bolji oporavak nakon neželjenih događaja poput moždanog i srčanog udara. Poznato je da, osim žitarica, obilja voća i povrća, maslinovog ulja i niskomasnih mliječnih proizvoda, riba zauzima značajno mjesto u mediteranskom tipu prehrane. Riba sadrži visokokvalitetne proteine i blagotvorne omega – 3 masne kiseline koji, zajedno s ostalim važnim nutrijentima kojima mediteranska prehrana obiluje, djeluju sinergijski u očuvanju zdravlja krvnih žila.

Studije pokazuju da unos ribe, odnosno omega – 3 masnih kiselina, može smanjiti rizik od pojave, kao i  smanjiti smrtnost uslijed moždanog udara. Upravo zato se preporučuje ribu konzumirati barem dva puta tjedno u pojedinačnoj količini od 170 grama, posebice one plave, poput srdele, skuše, tune i inćuna. 

Važnost vrste termičke obrade

Osim vrste ribe svakako je važan i način termičke obrade pri  čemu prednost treba da „zdravijim“ metodama poput kuhanja na pari, poširanja ili pečenja u pećnici. Naime, rezultati jedne velike studije objavljene 2008. godine u časopisu Neurology pokazali su da konzumacija pečene ili kuhane tune te drugih vrsta riba bogatih omega – 3 masnim kiselinama, eikozapentaenskom (EPA) i dokozaheksaenskom (DHA) masnom kiselinom, tri ili više puta tjedno može smanjiti rizik od propadanja kognitivne funkcije i moždanog udara. 

Manifestacija u okviru projekta „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore 18. svibnja 2018. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održati će se manifestacija u okviru projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Na manifestaciji je predviđeno besplatno kušanje ribe i proizvoda ribarstva za posjetitelje i goste sa početkom u 11:00 sati.
Više o manifestaciji pročitajte ovdje.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Križevci – tvoje blagdansko odredište ove godine
PROMO

Križevci – tvoje blagdansko odredište ove godine

Od klizališta, prigodne ugostiteljske ponude prihvatljivih cijena, brojnih programa za odrasle i djecu, koncerata pa do božićnih ukrasa i atmosfere koja će ugrijati vaša srca
Izazovi u gospodarenju biootpadom: Konferencija u Šibeniku
PROMO

Izazovi u gospodarenju biootpadom: Konferencija u Šibeniku

Šibenik će 24. siječnja 2025. biti domaćin konferencije "Izazovi u gospodarenju biootpadom", u organizaciji tvrtke Consultare, s ciljem rješavanja ključnih pitanja i poticanja održivih praksi
Vidovnjakinja Sandra - snažna saveznica na svakom koraku tvojeg puta ka sreći!
PROMO

Vidovnjakinja Sandra - snažna saveznica na svakom koraku tvojeg puta ka sreći!

Vidovnjakinja koja već preko dva desetljeća hrabro prkosi zlu i crnoj magiji - to je naša Sandra! Ova nadasve ljubazna Zagrepčanka dosad je snažnom pozitivnom energijom u živote mnogih vratila sreću i ljubav, a iz dana u dan joj se obraća sve više i više ljudi