Obavijesti

Promo sadržaj

Važnost ribe u prevenciji moždanog udara

Važnost ribe  u prevenciji moždanog udara
5

U razvijenim zemljama moždani udar se nalazi na trećem mjestu kao uzrok smrtnosti, dok je u Hrvatskoj zauzeo visoko drugo mjesto uzroka smrtnosti te prvo mjesto kao uzrok invaliditeta

Moždani udar predstavlja stanje odumiranja moždanog tkiva, a nastaje kao posljedica prekida krvotoka i nedovoljne dopreme kisika do mozga. 

U razvijenim zemljama moždani udar se nalazi na trećem mjestu kao uzrok smrtnosti, dok je u Hrvatskoj zauzeo visoko drugo mjesto uzroka smrtnosti te prvo mjesto kao uzrok invaliditeta, što ima vrlo velike i ozbiljne posljedice za pojedinca. Najznačajnije posljedice moždanog udara uključuju promjene u ponašanju, demenciju, depresiju, kao i fizičku i radnu nesposobnost.

Riba kao sastavni dio mediteranske prehrane

Mediteranski model prehrane pokazao se blagotvornim kada je u pitanju smanjenje rizika od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, ali i bolji oporavak nakon neželjenih događaja poput moždanog i srčanog udara. Poznato je da, osim žitarica, obilja voća i povrća, maslinovog ulja i niskomasnih mliječnih proizvoda, riba zauzima značajno mjesto u mediteranskom tipu prehrane. Riba sadrži visokokvalitetne proteine i blagotvorne omega – 3 masne kiseline koji, zajedno s ostalim važnim nutrijentima kojima mediteranska prehrana obiluje, djeluju sinergijski u očuvanju zdravlja krvnih žila.

Studije pokazuju da unos ribe, odnosno omega – 3 masnih kiselina, može smanjiti rizik od pojave, kao i  smanjiti smrtnost uslijed moždanog udara. Upravo zato se preporučuje ribu konzumirati barem dva puta tjedno u pojedinačnoj količini od 170 grama, posebice one plave, poput srdele, skuše, tune i inćuna. 

Važnost vrste termičke obrade

Osim vrste ribe svakako je važan i način termičke obrade pri  čemu prednost treba da „zdravijim“ metodama poput kuhanja na pari, poširanja ili pečenja u pećnici. Naime, rezultati jedne velike studije objavljene 2008. godine u časopisu Neurology pokazali su da konzumacija pečene ili kuhane tune te drugih vrsta riba bogatih omega – 3 masnim kiselinama, eikozapentaenskom (EPA) i dokozaheksaenskom (DHA) masnom kiselinom, tri ili više puta tjedno može smanjiti rizik od propadanja kognitivne funkcije i moždanog udara. 

Manifestacija u okviru projekta „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore 18. svibnja 2018. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održati će se manifestacija u okviru projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Na manifestaciji je predviđeno besplatno kušanje ribe i proizvoda ribarstva za posjetitelje i goste sa početkom u 11:00 sati.
Više o manifestaciji pročitajte ovdje.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.