Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 4

Veličina je važna, ali nije presudna: Ova će vam jednadžba promijeniti život

Veličina je važna, ali nije presudna: Ova će vam jednadžba promijeniti život

Odabir prave veličine TV-a za vaš dom nije isto kao biranje mjesta u kinu. Izmjerite udaljenost od svoga kauča do mjesta na koje ćete postaviti TV i pomoću našeg vodiča pronađite svoju savršenu veličinu zaslona

VIDEO

Kupnja novog televizora uzbudljivo je iskustvo za cijelo kućanstvo. Premda znamo da se većina kupaca vodi onom da je veće uvijek bolje, tome doista ne mora biti tako. I dok veličina jest važan kriterij, prilikom kupnje novog TV uređaja treba uzeti u obzir i drugu, a ništa manje važnu stvar – prostor u koji će se vaš novi "ukućanin" useliti. Donosimo jednostavnu računicu koja će vam dokazati da je veličina televizora relativan pojam. Evo zašto.

Kako izračunati veličinu TV-a?

Veličina TV ekrana dobiva se mjerenjem udaljenosti od gornjeg lijevog do gornjeg desnoga kuta zaslona, a dužina dijagonale u  većini se svijeta i dalje izražava u inčima. No, prije nego što dokučite tražite li Full HD TV ili Ultra HD TV, morat ćete odlučiti gdje će vaš televizor stajati. Zato odaberite lokaciju u svom domu, a zatim pažljivo izmjerite visinu, širinu i dubinu tog prostora.

Ako se odlučite za uređaj 4K razlučivosti kakvu, primjerice, ima VIVAX IMAGO LED televizor, onda se preporučuje da vaš TV od točke s koje ćete u njemu uživati bude udaljen po formuli dijagonala * 2 (140 cm TV * 2 = 2,80 udaljenost gledanja za 4k signal). Inače, ovaj smo Ultra HD televizor istaknuli zato što pridonosi osjećaju da slika koju gledate bude najbliža onome kako naše oko vidi svijet oko sebe, a spomenuti je model, uz mnoštvo drugih, dostupan na platformi eKupi - najboljoj domaćoj online platformi za kupnju.

Smart,Modern,Male,Customer,Choosing,Large,Tv-sets,At,Electronics,Store.

Odlučite li se ipak za suvremeniju 8K tehnologiju, situacija se neznatno mijenja, i to nabolje. Drugim riječima, zahvaljujući ovoj tehnologiji, i najmanji mogući prostor učinit ćete podobnim za najveću moguću veličinu ekrana. A dodatna prednost ove tehnologije je i to što 8K televizori mogu prikazati više slika u sekundi, što rezultira glatkijim i realističnijim prikazom, odnosno boljim iskustvom gledanja. SAMSUNG QLED TV 8K u tom pogledu omogućuje bržu izmjenu kadrova te istodobno preciznije reproducira pokret od običnih Full HD televizora. Zanima li vas više, preporučujemo da detaljne informacije o ovom revolucionarnome modelu potražite na eKupi

Gdje staviti kauč? 

Od veličine ništa manje nije važna ni pozicija s koje ćete se udobno uvaljeni u kauču družiti sa svojim novim cimerom. No ne brinite. Računica kojom ćete doći do optimalne udaljenosti sjedišta i televizora ne pripada sferi više matematike. Štoviše, ova je jednadžba krajnje jednostavna - izmjerite udaljenost od svog sjedala do televizora te taj broj pomnožite s 0,84. Dobiveni umnožak trebao bi vam otkriti idealnu veličinu zaslona za vaš prostor! A ako se ne želite zamarati čak ni time, jednostavno se poslužite nekim od mnogih dostupnih online kalkulatora koji će tu udaljenost izračunati umjesto vas.

Obratite pozornost na treptanje!

Suprotno uvriježenome mišljenju, sjedenje preblizu televizoru nije baš toliko loše za vaše oči! Barem ne više. Riječ je, naime, o priči nastaloj 60-ih godina prošlog stoljeća kad je tvrtka General Electric prodavala televizore u boji koji su emitirali velike količine zračenja – i to čak 100.000 puta veće nego što se smatralo da je sigurno. Bez obzira na to što je General Electric brzo povukao i popravio televizore s greškom, taj se strah od zračenja zadržao do danas. 

Young,Woman,Lying,On,White,Carpet,Holding,Remote,Control,Enjoying

Nasreću, jedino što gledanje TV-a izbliza može uzrokovati danas je privremeno naprezanje očiju ili umor očiju, i to zato što ljudi manje trepću dok gledaju u televizor. Prosječan čovjek u minuti trepće oko 18 puta, čime prirodno osvježava i podmazuje oko, a neke su studije pokazale da ljudi, buljeći u ekran, trepću upola manje, što neposredno dovodi do problema koje smo maločas spomenuli. Ne tvrdimo, naravno, da je danas sjedenje preblizu televizoru potpuno sigurno, ali je, složit ćete se, ipak mnogo manje opasno nego što je to bilo prije 70-ak godina.

Na čemu će vaš TV stajati?

Vječna dvojba - stalak ili zid. S obzirom na to da su današnji TV prijamnici sve lakši, već godinama nije problem "objesiti" ih na zid. Odlučite li se za ovu opciju, sve što će vam trebati jest dobar i pouzdan zidni nosač. Tražite li dodatak ove vrste, svakako vam preporučujemo da posjetite eKupi, gdje ćete sigurno pronaći najbolju ponudu zidnih nosača na tržištu. 

U slučaju da ste ipak klasičniji tip koji nije pretjerano povjerljiv prema televizorima obješenima na zid, pažljivo izmjerite postolje na koje ćete smjestiti svoj novi dragocjeni TV prijamnik jer mnogi noviji modeli danas imaju noge na krajnjim rubovima. Propustite li taj korak, riskirate da svaki malo jači dašak vjetra vašeg novog ukućanina sruši na pod i nanese mu nepovratnu štetu.  

Empty,Living,Room,With,Blue,Fabric,Sofa,,lamp,And,Plants

Veličina vs. kvaliteta

Tu je, dakako, i pitanje odnosa veličine i kvalitete. Pokušavate li pronaći veliki TV za manje novca, vjerojatno ćete morati žrtvovati kvalitetu slike. Zbog toga vam preporučujemo sljedeće: umjesto da se odlučite za najnoviji 65-inčni 4K TV - za koji ćete morati izdvojiti ozbiljniji iznos, razmislite o odabiru manjeg, 55-inčnog modela. Koštat će vas manje, a velika je vjerojatnost da ima mnogo bolji zaslon i bolju razlučivost.

U konačnici, koji god televizor izabrali, na eKupi ćete uvijek pronaći najbolju ponudu uređaja na tržištu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.