Obavijesti

Promo sadržaj

Vinarija Tomac u fokusu svjetske arhitekture

Vinarija Tomac u fokusu svjetske arhitekture

Vinarija Tomac, smještena u idiličnom okruženju Donje Reke blizu Jastrebarskog, postala je primjer izvanredne upotrebe opeke u arhitekturi. To potvrđuje i nominacija za prestižnu Wienerberger Brick Award nagradu za 2024. godinu

Ova vinarija, utemeljena na stoljetnoj tradiciji vinogradarstva obitelji Tomac, sjedinjuje se s okolnim prirodnim krajolikom, pokazujući kako se opeka može koristiti na načine koji su istovremeno inovativni, funkcionalni i estetski privlačni. Svake dvije godine Brick Award odaje počast modernoj arhitekturi koja na inovativan način koristi glinene građevinske materijale. Naglasak se stavlja na estetiku, funkcionalnost, održivost i energetsku učinkovitost projekata, a osim toga, vrednuju se kreativnost, oblik, estetski aspekti i kontekst upotrebe zgrade. Ove godine ponovo je srušen rekord po prijavi projekata za Brick Award. Prijavljeno je 743 projekata iz 54 zemlje diljem svijeta, a među njima se našla i Vinarija Tomac. Hrvatski projekt ušao je u krug 50 najboljih projekata koje je ovog ljeta iskusni žiri odabrao kao projekte koji su postigli najznačajnije rezultate koristeći ciglu kao građevinski materijal.

Projekt vinarije Tomac odražava filozofiju održivosti i biodiverziteta. Posebna pažnja posvećena je načinu gradnje i materijalima koji će očuvati okoliš te osigurati energetsku učinkovitost zgrade. U tom vidu posebna pozornost posvećena je izboru materijala, a odgovor na sve postavljene zahtjeve dala je Porotherm 44 IZO Profi opeka. Osim što ima izuzetna toplinska svojstva, opeka je sačinjena od isključivo prirodnih materijala i tako se savršeno uklopila u projekt kojeg okružuju potok, šuma, polja i vinograd. Vinarija se, svojim konceptom i izborom materijala, integrirala u taj prirodni pejzaž i postala dio ekosustava koji je okružuje, čuvajući bioraznolikost. Vinarija je organizirana vertikalno, s različitim funkcionalnim područjima na svakoj etaži. Od podruma građenog od sirovog betona, preko prizemlja s opečnim zidovima koji podržavaju drvenu konstrukciju drugog kata, do krovnog vrta – svaki element zgrade odražava kombinaciju tradicionalnih materijala i modernog dizajna. Uz pomoć Porotherm IZO Profi opeke dobivena je impozantna struktura i tekstura, odnosno sistem slaganja. Na projektu vinarije Tomac, Porotherm IZO Profi opeka nije skrivena iza završnih slojeva već se pojavljuje u svoj svojoj ljepoti te je tako postala zvijezda objekta.

Nominacija vinarije Tomac za Wienerberger Brick Award 24 predstavlja ne samo priznanje za izuzetan arhitektonski rad, već i potvrdu da se tradicija i inovacija mogu savršeno spojiti. Kroz korištenje opeke, vinarija Tomac simbolizira kako se poštivanje prirodnih materijala i održivih praksi može pretočiti u impresivno arhitektonsko djelo, stvarajući prostor koji nije samo funkcionalan, već i estetski inspirativan. Wienerberger Brick Award je nezavisna nagrada koja se dodjeljuje izvanrednim, inspirativnim i modernim arhitektonskim djelima od opeke. Nagradu mogu osvojiti projekti iz različitih kategorija (od obiteljskih kuća do infrastrukturnih projekata) čime se ističe raznolikost primjene opeke. Svaki projekt procjenjuje međunarodno priznati žiri sastavljen od renomiranih arhitekata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik
PROMO

Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik

Otkrijte prednosti betonskih opločnika u razgovoru s Dorianom Žunićem