Obavijesti

Promo sadržaj

Vlažnost i zdravlje: ključna veza među njima te kako mogu pomoći odvlaživači

Vlažnost i zdravlje: ključna veza među njima te kako mogu pomoći odvlaživači

Primijetili ste tamne mrlje na zidovima? Na prozorima vam se često stvara kondenzacija? Još ste alergični i imate problema s disanjem? Možda je problem u visokoj vlažnosti zraka. Osigurajte si uvjete koji olakšavaju život i potražite odvlaživač zraka za vaš dom.

Kvaliteta zraka svakodnevno utječe na naše zdravlje, na naš život. Višak vlage nerijetko uzrokuje plijesan. No, nije riječ samo o tamnim mrljama na zidovima; radi se o tome da su vlaga i plijesan potencijalno opasne za život pojedinca. Ovdje na scenu stupaju odvlaživači zraka; mali uređaji za održavanje optimalne vlažnosti zraka u vašem domu ili na poslu.

Utjecaj vlage na životno okruženje

Vlažnost zraka ima direktan utjecaj na dišne puteve i kožu. Previsoka vlažnost može potaknuti rast plijesni i alergene, što može izazvati respiratorne probleme i iritacije. S druge strane, preniska vlažnost može dovesti do suhog kašlja, iritacije kože, pa čak i poteškoća s disanjem.

Ako ste primijetili kondenzaciju na prozorima, mrlje od plijesni na zidovima, ustajao miris u vašem domu, trule grede ili parkete, možda imate problema s prevelikom vlagom i potreban vam je odvlaživač zraka. Podrumi, kupaonice, kuhinje i tavani žarišta su visoke vlažnosti te ondje posebno treba voditi računa.

Relativna vlažnost zraka utječe na zdravlje pojedinca

Vlažnost zraka utječe na naše zdravlje. Kada je razina vlažnosti između 30% i 50%, tada je okruženje idealno za život. Smanjuje se mogućnost razvoja niza zdravstvenih problema koji mogu značajno utjecati na vaše blagostanje. Održavanje optimalne razine vlažnosti zraka sprječava razvoj respiratornih problema. Previsoka vlažnost potiče rast plijesni i alergena, što neminovno pogoršava simptome astme ili alergija. S druge strane, niska vlažnost zraka može izazvati iritacije dišnih puteva, suhi kašalj i otežano disanje.

Kako pomažu odvlaživači?

Odvlaživači su uređaji koji uklanjaju višak vlage iz zraka, održavajući ga na optimalnoj razini. Posebno korisni u prostorijama s visokom vlagom poput kupaonica ili podruma. Eliminirajući vlagu iz zraka odvlaživači sprječavaju rast plijesni, bakterija i drugih mikroorganizama, stvarajući zdravije okruženje za vas i vašu obitelj.

Kako odabrati odvlaživač?

Kod odabira odvlaživača važno je uzeti u obzir veličinu prostorije koju uređaj treba „pokriti”. Veći uređaji dobro će doći u dnevnim sobama ili podrumima, dok su oni manji prikladni za spavaće sobe ili kupaonice. Osim toga, broj ljudi u kućanstvu također utječe odabir odvlaživača baš kao i dimenzije prozora i vrata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin