Slavonija nije poznata samo po tamburici i gostoljubivosti. Ovdje se i dalje proizvodi ono što sve rjeđe nalazimo na policama - mesne delicije koje mirišu na pravu tradiciju
Slavonija nije poznata samo po tamburici i gostoljubivosti. Ovdje se i dalje proizvodi ono što sve rjeđe nalazimo na policama - mesne delicije koje mirišu na pravu tradiciju
Kad u Slavoniji kažu “da probamo nešto domaće”, zna se što to znači: slanina rezana nožem, kobasica odležana na pravom zraku, kulin koji se ne reže svaki dan. Još ako je meso od Crne slavonske svinje ili divljači, znate da vas čeka nešto posebno.
U današnje vrijeme, kada mnogi sve više biraju hranu s poznatim podrijetlom i autentičnim okusom, upravo ovakvi proizvodi ponovno privlače pažnju jer slavonski suhomesnati specijaliteti nisu samo hrana, oni su tradicija, priča i užitak.
Srce ovih proizvoda čini meso Crne slavonske svinje, poznate i kao Fajferica. Ova autohtona pasmina u Slavoniji se uzgaja već stoljećima. Životinje se hrane prirodno, na slobodnim pašnjacima i u šumama, a rezultat je meso bogatog okusa i fine teksture.
Zahvaljujući prirodnom načinu uzgoja i prehrani, meso Fajferice sadrži veći udio unutar mišićnih masnoća i nezasićenih masnih kiselina, što ga čini idealnim za pripremu suhomesnatih proizvoda, ali i za jela koja zahtijevaju mekoću i punoću okusa.
Uz svinjetinu, sve je popularnije i meso jelena običnog i divlje svinje. Meso divljači poznato je po niskom udjelu masnoća, visokoj nutritivnoj vrijednosti i bogatom okusu.
Posebno se izdvaja Borovik kobasica od divljači, proizvod koji spaja autentičnu tradiciju lova s vrhunskim mesom i pažljivo biranim začinima. Sve se izrađuje ručno, po recepturi koja osigurava bogat i izbalansiran okus, idealan za sve koji žele kušati nešto drukčije.
Upravo iz takvog pristupa, poštovanja prema prirodi, vrhunskog mesa i očuvanja tradicije, nastala je i ponuda Đakovačkih delikatesa, brenda koji se s razlogom smatra jednim od najvažnijih čuvara slavonske mesne baštine.
U njihovoj se ponudi nalazi bogata linija proizvoda od domaćih pasmina svinja, koja bi trebala imati mjesto u svakoj kuhinji gdje se cijeni dobar zalogaj:
Osim proizvoda od svinjetine, Đakovačke delikatese u ponudi imaju i već spomenute specijalitete od divljači, koje traže i oni najzahtjevniji gurmani.
U svijetu u kojem sve više dominiraju generički mesni proizvodi, ovakve autentične slavonske delikatese vraćaju nas na ono što se nekoć zvalo “prava hrana”. Njih ne biramo zbog reklame - biramo ih jer ih prepoznaje nepce. Biramo ih jer znamo da iza svakog zalogaja stoji trud, znanje i vrijeme.
Ako i vi želite kušati proizvode čiji se okusi pamte, istražite ponudu na službenoj stranici www.djakovacke-delikatese.hr. Iza ovih delikatesa stoji strast prema očuvanju Crne slavonske svinje, pažljivo birano meso divljači i domaćih pasmina, te predanost stvaranju proizvoda u kojima se uživa polako - kako i treba.
![]()
Top lokacije u Hrvatskoj koje će uskoro eksplodirati po vrijednosti
Zamjena stolarije pruža energetsku učinkovitost, ali i utječe na problem vlage
Znamo gdje nastaju blagdanske fotke koje osvajaju Instagram!