Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 3

Volonterka, ekologinja i ekonomka: Tonka nastoji mlade potaknuti na promjene

Volonterka, ekologinja i ekonomka: Tonka nastoji mlade potaknuti na promjene

Priručnik 'Tonka ekonomka' osvojio je prošle godine nagradu na natječaju Hrvatske udruge banaka, a od ove godine uveden je u obrazovni program dvije labinske škole u želji da se mladi upoznaju s financijskom pismenošću

VIDEO

Financijska pismenost jedna je od ključnih vještina za sve generacije, a posebice za one mlađe. Mladi bi, naime, trebali nastojati već od malih nogu učiti o financijama, kako od roditelja tako i unutar obrazovnog sustava. Na taj će im način poslije biti mnogo lakše rješavati financijske probleme, ako do njih dođe. Odgovornost prema novcu, smatraju mnogi stručnjaci, uči se od trenutka dobivanja "prvog" džeparca. Nakon toga vrlo je vjerojatno da će mladi već s prvom plaćom primijeniti neka osnovna pravila koja su naučili još kao djeca.

Važnost financijske pismenosti u obrazovanju mladih prepoznaje sve više ustanova. Pronašli smo jednu srednju školu, u Labinu, koja svojim kreativnim projektom pokazuje kako na vrlo praktičan i uspješan način mlađim generacijama približiti osnovne ekonomske pojmove s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. 

Ekonomka, ekologinja i volonterka 

Da o novcu treba učiti još od malih nogu kako bi se pripremili za vođenje vlastitih financija, slaže se naš sugovornik Daniel Mohorović - profesor iz labinske Srednje škole "Mate Blažine". S kolegicama, profesoricom Majdom Milevoj Klapčić i profesoricom Gabrielom Dundarom, osmislio je priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera simpatičnog naziva - "Tonka ekonomka". S profesorom Mohorovićem razgovaramo o projektu i rezultatima koje su postigli.  

- Planovi za osmišljavanje programa financijske pismenosti za osmaše postojali su već prije tri godine. Na inicijativu i poticaj našeg labinskog Društveno-kulturnog centra Lamparna počeli smo razmišljati o programu financijske pismenosti, no splet nepovoljnih, rekao bih čak i koroničnih, okolnosti odgodio je provedbu naše prvotne zamisli. Međutim, krizu smo shvatili kao izazov, pa smo se usredotočili na detaljniju razradu programa, a onda je na vrata pokucala Tonka ekonomka, tj. pojavila se ideja o priručniku – kaže profesor Daniel.  

Nakon što je projekt ugledao svjetlo dana, profesor Daniel i njegove suradnice nisu mogli ni zamisliti da će ovaj priručnik poslužiti čak i starijima! Razlozi za to su, smatra, jednostavnost, autentičnost i pitkost sadržaja.  

- Htjeli smo se približiti ciljanoj publici. Priručnik je, naime, strukturiran kroz priče čija je glavna junakinja Tonka, a tu je i njezina obitelj Šoldić. Kroz njezin život, od upisa u srednju školu, kupnje različitih potrepština pa sve do štednje, učenicima smo pokušali najjednostavnije objasniti ključne ekonomske pojmove i kako ih koristiti u praksi – pojašnjava i dodaje da je odjek zasad odličan.  

Priručnik je zamišljen kao svojevrsno putovanje životom obitelji Šoldić, koju čine tinejdžerica Tonka, njezini roditelji, sestra Mani i brat Darko te nona Žuži. Međutim, Tonka nije samo ekonomka, ona je i ekologinja i volonterka.  

Premda ovaj priručnik u najvećoj mjeri služi za razumijevanje osnova upravljanja financijama, on čuva i kulturnu baštinu Lijepe Naše. Naime, priručnik je pisan na standardnom jeziku, ali junaci pričaju i na labinskoj cakavici, odnosno labinskom govoru, koji je od 2019. godine zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Hrvatske.  

Nagrađivani projekt 

Projekt "Tonka ekonomka" dobio je nagradu HUB-a za najbolji obrazovni program na području financijske pismenosti. Nagrada školi obuhvaćala je informatičku opremu i edukativne materijale za obrazovne svrhe. Nagrada im je, kaže nam profesor, pomogla u osiguravanju uvjeta za sve buduće radionice unutar škole.  

Ove su godine, ponukani pozitivnim iskustvom i sjajnom reakcijom na "Tonku ekonomku", odlučili prijaviti se na Europski kviz o novcu, koji također organizira HUB povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca (od 22. do 28. ožujka). Učenici i profesori diljem Hrvatske već su pokazali velik interes za ovo natjecanje. Tako je proteklih godina u kvizu sudjelovalo više od 2600 učenika, koji su pokazali zavidnu razinu znanja o financijama i novcu.   

- Za ovogodišnji kviz pripremamo učenike prvog razreda ekonomskog usmjerenja. Svi ekonomski predmeti koje oni uče njima su svojevrsna priprema za kviz. Nasreću, uvijek mogu zaviriti u 'Tonku ekonomku', koja se nalazi na mrežnim stranicama naše škole 'Mate Blažine'. Tonka je uvijek dostupna za pregled, i to besplatno, kao zajedničko dobro. Zna se, nije u šoldima sve – simpatično je istaknuo profesor Daniel.  

Osim toga, dvoje predstavnika prvoplasiranog razreda ili tima na nacionalnom kvizu imat će priliku sudjelovati na virtualnom europskom finalnom natjecanju 10. svibnja ove godine. Prvih pet najbolje plasiranih timova na europskom natjecanju, u pratnji nastavnika, roditelja ili ravnatelja, putovat će na dvodnevni izlet u Bruxelles

Prijave traju do 17. ožujka u 16 sati, primaju se putem web obrasca na web stranici HUB-a, a samo iznimno i telefonski te putem pošte. 

Važnost financijske pismenosti  

Financijska pismenost cjeloživotni je posao i proces koji nikad ne spava. Najvažnije je pritom, kaže profesor Mohorović, znanje i pružanje osnovnih informacija kako bi ljudi, a posebice oni mladi, formirali ispravan stav. Upravo zato "Tonka ekonomka" nije ostala samo slovo na papiru nego su je uvrstili u program građanskog odgoja dvije labinske osnovne škole.   

No kreativna ekipa labinskih profesora ni tu ne staje. Otkrili su nam za kraj što sve spremaju.  

- Svoj projekt nastavljamo, i to društvenom igrom 'Punti i škalini'. Riječ je o igri, koju se nadamo materijalizirati, a koja se nadovezuje na priručnik. Nadamo se da će i samostalno zaživjeti kao i naša Tonka – zaključuje naš sugovornik.  

Želimo im još mnogo sreće i, naravno, sve više financijski pismenih mladih Hrvata!  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini