Vrbovsko - planinarski izlet | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Vrbovsko - planinarski izlet

Vrbovsko - planinarski izlet
4

Ako ne znate kuda za vikend u subotu 26. lipnja možete se uputiti na planinarski izlet na vrh Bijela kosa u Vrbovskom

Vrh nadmorske visine od 1289 metara jedan je od brojnih vrhova u prostranom šumovitom i nenaseljenom dijelu Velike Kapele između Kleka i Vrbovskog. Izlet organiziraju Grad Vrbovsko, izletište Kamačnik i Planinarsko društvo Rudač Moravice pozivajući sve izletnike da se odazovu kako bi doživjeli istinske ljepote goranskog kraja, te da kupe kotizaciju u iznosu od 50 kuna u koju je uključena majica, kabanica, hrana i piće i pridruže se avanturi.

– Polazna točka je u našem poznatom izletištu Kamačnik gdje se izletnici okupljaju od 7.30 do 8.30 sati nakon čega se kreće prema vrhu. Predviđeno trajanje šetnje je dva sata, a na samom vrhu izletnike očekuje prekrasan pogled na grad Vrbovsko i prekrasnu prirodu. Oko 14 sati je očekivan silazak u podnožje gdje izletnike očekuje ručak, planinarski kotlić i piće, te dobra zabava i druženje. Svi zanteresirani izletnici nam se mogu prijaviti na broj telefona 091 547 5852 ili na e mail pd.rudac@hps.hr - kazala je Gordana Vučinić, predsjednica Planinarskog društva Rudač Moravice dodajući da je cilj izleta promicanje zdravog načina života i planinarenja, ali i upoznavanje izletnika sa prirodnim ljepotama Vrbovskog kojim ih obiluje. Zaštičeni značajni krajobraz kanjon Kamačnik svojom prirodnom ljepotom u posljednje vrijeme budi sve veći interes izletnika i to sve mlađe populacije, kao i obitelji s djecom, zbog čega Grad Vrbovsko konutinuirano ulaže u dodatne sadržaje izletišta. Proljetos su putem međunarodnog projekta uredili multimedijsku stazu edukativnog karaktera koja posjetiteljima pruža potpuno novo iskustvo i doživljaj, te putem multimedijskog, interaktivnog sadržaja koristeći se tablet uređajima i VR naočalama mogu doznati sve o prirodnim ljepotama koje ih okružuju. Kamačnik je danas jedno od infrastrukturno najuređenijih te najposjećenijih izletišta u Gorskom kotaru upravo zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima Grada Vrbovskog i gradske tvrtke Komunalac koja je do prije dvije godine i upravljala izletištem. No, Primorsko-goranska županija i Javna ustanova priroda unatoč navedenom odlučuju povisiti koncesiju i to peterostruko, što je ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić prema Gradu Vrbovskom bilo potpuno nekorektno i neprihvatljivo.

– Tako je koncesija za petogodišnje razdoblje upravljanja dodijeljena komunalnoj tvrtki iz Lokava koja, na žalost, osim što prodaje ulaznice ne čini ništa na unapređenju izletišta, već naprotiv bilježi brojne pritužbe izletnika. Unatoč gubitku koncesije Kamačnik je izletište Grada Vrbovskog i stoga ćemo pomno motriti rad koncesionara, te stalno ukazivati na propuste koji se pojave u upravljanju nad izletištem. - kaže gradonačelnik i dodaje kako će Grad Vrbovsko nastaviti skrbiti o izletištu o čemu svjedoči i projekt Grada koji je u tijeku, a koji se odnosi na izgradnju pješačkog mosta i promatračnice naposredno pred samim izvorom Kamačnika.

No, kapitalnu turističku "priču" Mufić vidi u projektu izgradnje skijališta "Bijela kosa" za kojeg već imaju spremnu građevinsku dozvolu. Naime na toj lokaciji se i ove godine do svibnja zadržavao snijeg kada ga nigdje drugdje nije bilo, a gradonačelnik Mufić smatra da se radi o najboljoj mikrolokaciji u Hrvatskoj pogodnoj za skijalište.

– Na projektu su radili vrhunski skijaši, ima građevinsku dozvolu, a u njega smo do sada uložili 10 milijun kuna, u infrastrukturu, proširenje ceste, dovođenje struje i vode, prosijecanje dviju staza od 800-og do 1250-og metra nadmorske visine. Projekat je vrijedan 170 milijuna kuna, no Grad nije u mogućnosti sam izgraditi skijalište. Nadamo se pronaći potencijalnog ulagača ili povući sredstva iz EU fondova. To bi bila vrhunska priča jer bi u srcu Hrvatske imali vrhunsko i kvalitetno skijalište i Hrvati ne bi imali potrebe odlaziti u inozemna skijališta. Projektom je predviđena izgradnja dviju staza dužine dva kilometra, a skijalište bi bilo opremljeno s dvije žičare i vučnicom, te topovima za zasnježivanje i noćnom rasvjetom. U podnožju skijališta je predviđena izgradnja hotela, te pratećih, ugostiteljskih objekata i ostalog sadržaja. - govori Mufić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Sports Mode EON TV-a privukao brojne nogometne obožavatelje tijekom nogometnog prvenstva
PROMO

Sports Mode EON TV-a privukao brojne nogometne obožavatelje tijekom nogometnog prvenstva

Posebnost opcije Sports Mode je u tome što svim sportskim obožavateljima i analitičarima omogućava detaljno praćenje statistike, poretke, analize te sve ostale ključne detalje natjecanja i to u realnom vremenu

Otvorene još jedne plodine u Poreču
PROMO

Otvorene još jedne plodine u Poreču

Istra je dobila još jedan moderan supermarket Plodina, otvoren u subotu u Žbandaju blizu Poreča. Treći je to supermarket Plodina u Poreču, a ukupno 138. u cijeloj Hrvatskoj.
Uz Mastercard ostvarite 25% povoljniji smještaj u urbanoj oazi Hotela Zonar Zagreb
PROMO

Uz Mastercard ostvarite 25% povoljniji smještaj u urbanoj oazi Hotela Zonar Zagreb

Popust vrijedi za smještaj u sobama i apartmanima Hotela Zonar do 29. studenog ove godinePopust vrijedi za smještaj u sobama i apartmanima Hotela Zonar do 29. studenog ove godine