Obavijesti

Promo sadržaj

Vrbovsko - primjer razvoja održivog turizma na dobrim infrastrukturnim temeljima

Vrbovsko - primjer razvoja održivog turizma na dobrim infrastrukturnim temeljima
3

Grad nizom mjera zaustavlja depopulaciju, stanovnike potiče na poljoprivrednu proizvodnju projektom sadnje krumpira kojeg su započeli u jeku koronakrize.. Povodom popularne Bundevijade koja počinje sutra, razgovarali smo s gradonačelnikom Draženom Mufićem

Posljednjih godina Grad Vrbovsko puno ulaže u razvoj, unapređenje komunalne infrastrukture, te gospodarski i turistički razvoj.

Grad nizom mjera zaustavlja iseljavanje, pomaže mladim obiteljima, stanovnike potiče na poljoprivrednu proizvodnju projektom sadnje krumpira kojeg su započeli u jeku koronakrize, a veliki naglasak stavlja na razvoj održivog turizma dobrim infrastrukturnim temeljima.

Nedavno su uredili multimedijalnu stazu u izletištu značajnog krajobraza Kamačnik, a u njemu žele izgraditi i Centar za posjetitelje za kojeg imaju svu potrebnu dokumentaciju te čekaju prikladan natječaj za prijavu, uz još  niz projekata s građevinskom dozvolom kojim žele obogatiti turističku ponudu Vrbovskog.

Upravo je u jeku pandemije Kamačnik i Vrbovsko vrvio posjetiteljima te postao otkriće izletnicima iz većih gradova. U Vrbovskom su sada u tijeku posljednje pripreme za 17. Bundevijadu, poznatu turističku vrbovščansku dvodnevnu manifestaciju koja se održava 9. i 10. listopada. Uslijed pandemije i ove će se godine manifestacija održati uz sve epidemiološke mjere na otvorenom, na Gradskoj tržnici i u izletištu Kamačnik.

No ove godine će se Bundevijada prvi puta u 17 godina održati bez pomoći Primorsko-goranske županije. Očekivali su 20.000 kuna pomoći od Županije no projekt im ove godine nije prošao uz obrazloženje da su se vrbovščanske manifestacije Bundevijada i Žabarska noć razvile u već brendirane manifestacije, te da su od devet prijavljenih projekta mogli izabrati samo sedam što gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić smatra izlikom.

- Bundevijada je dvodnevna manifestacija koja je nadmašila okvire Vrbovskog i Gorskog Kotara, poznata je i priznata na nivou cijele Hrvatske. Sada kada uslijed pandemije imamo veće troškove jer nas samo postavljanje šatora na otvorenom košta više od zatraženog sufinanciranja, sada smo ostali bez kune pomoći Županije pod izlikom da su nas godinama podržavali, a sada smo priznata i poznata manifestacija koja bi se trebala okrenuti komercijalnom sponzorstvu. Ovo nije prvi puta da smo ostali bez podrške i pomoći Županije. Na sve načine župan sa svojom ekipom gleda da nam uskrati pomoć i to ne samo za financiranje manifestacija, već svih projekata koje predlažemo i na koje od njih dobivamo niz odgovora „nažalost“... Također iz Fonda za Gorski Kotar kojeg sam predlagao da se osnuje za razvoj i revitalizaciju devet gradova i općina tog područja dobivamo sve manje sredstava. Prve godine od smo na raspolaganju imali 7 milijuna kuna, a ove godine tek 1,5 milijuna. Mi kao grad od 5.000 stanovnika dobivamo isti iznos kao općina sa 800 stanovnika. Nemamo iste troškove održavanje infrastrukture, javnih površina i uređenja....šta bi se mi sada trebali svađati tko će dobiti koju mrvicu? Od strane Županije imamo samo veliku kočnicu. - govori Mufić, zaključujući da bi se trebala izvršiti pravednija raspodjela prema određenim kriterijima, a Županija bi trebala Fondu dodijeliti još deset puta više sredstava od onih koje daje sada.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
Plodine otvorene u Donjem Miholjcu
PROMO

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu

Plodine i u 2024. nastavljaju snažnu ekspanziju maloprodajne mreže trgovina. Godinu nastavljaju otvorenjem još jednog supermarketa, ovoga puta u Donjem Miholjcu. Ovim otvorenjem Plodine broje 132 supermarketa diljem Hrvatske.