Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Vrhunska klasika pod vedrim nebom: Ovo nemojte propustiti!

Vrhunska klasika pod vedrim nebom: Ovo nemojte propustiti!

Leipzig, München, Prag, Bergen, Ravenna... i Zagreb. Ovo su gradovi koji će se sigurno naći na ljetnoj karti svakog ljubitelja klasične glazbe jer se upravo u njima organiziraju najbolji europski festivali klasike

VIDEO

Posljednje dvije sezone bile su posebno izazovne za sve glazbenike i organizatore glazbenih live događanja diljem svijeta. Zbog pandemije koronavirusa mnogi su festivali morali značajno smanjiti svoje aktivnosti ili su naprosto bili otkazani. Zbog toga posebno veseli buđenje festivalskih aktivnosti te njihov povratak u dvorane i na otvorene prostore. Dapače, ovo bi mogla biti najaktivnija festivalska i glazbena sezona do sada, a o tome svjedoče i mnoga ljetna događanja koja su već počela i u Zagrebu. Sudeći prema najavama, Zagrepčani i njihovi gosti doista će imati široku mogućnost izbora.

Najbolje od klasike pod zvijezdama

Jedan od najiščekivanijih ovoljetnih zagrebačkih festivala svakako je Zagreb Classic open air, koji će, kako mu i ime kaže, biti pod, nadamo se, vedrim nebom. Festival će okupiti mnoge vrhunske domaće i strane umjetnike, koji će izvesti djela klasične glazbe, legendarnih mjuzikala te neka od najpoznatijih ostvarenja filmske glazbe. 

- Samo nekoliko dana dijeli nas od početka Zagreb Classica, koji nam otvara posebna gošća iz Ukrajine, solistica na violini Anastasija Petrišak, uz pratnju orkestra Opere HNK u Zagrebu. S veseljem pozivam sve da posjete Zagreb Classic, koji će trajati od 23. do 29. lipnja, te da uživaju u vrhunskoj klasičnoj glazbi na jednoj od najljepših gradskih open air lokacija. Svi programi su besplatni, a pažljivo birani sadržaji domaćeg i međunarodnoga karaktera te divan ambijent i ugođaj Trga kralja Tomislava prekrasna su uvertira u još jedno atraktivno ljeto u glavnom gradu - najavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba. 

Tako iz slavne milanske Scale u srce Zagreba stiže ansambl Cameristi della Scala, koji je gostovao na najpoznatijim glazbenim pozornicama u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Kini, Rusiji, Argentini, Izraelu, SAD-u i drugdje.

Dobitnici su mnogih međunarodnih nagrada, a zagrebačka publika imat će priliku poslušati koncert koji su Cameristi della Scala prvi put izveli u glasovitom Carnegie Hallu, gdje su oduševili publiku i stručnu kritiku. Na repertoaru su djela talijanskog skladatelja Antonija Vivaldija i argentinskog skladatelja Astora Piazzolle. U nastupu će im se kao poseban gost pridružiti svjetski poznati talijanski violinist Francesco Manara, dobitnik mnogo uglednih glazbenih nagrada.

Poslastica za ljubitelje filmske glazbe

Tu je i uvijek rado viđena Zagrebačka filharmonija, koja će, pod ravnanjem talijanskog dirigenta Marcella Rote i uz solisticu Cristinu Moscu, izvesti koncert "Najljepša filmska glazba" autora Nina Rote i Ennija Morriconea. Bit će to posebna poslastica za sve ljubitelje filma i filmske glazbe, ali i za one koji će to tek postati. 

Na Zagreb Classic open airu nastupit će i Adalbert Turner Juci - glumac i pjevač koji se glazbom profesionalno bavi od 1992. godine. Izvest će popularne pjesme Franka Sinatre u pratnji Jazz orkestra Hrvatske vojske pod ravnanjem dirigenta Davora Dropuljića.

Dašak Francuske u Zagrebu

U okviru francuskog predsjedanja Europskom unijom, nastupit će i francuska kantautorica Joyce Jonathan u organizaciji Francuskog instituta. Riječ je o mladoj i talentiranoj francuskoj pjevačici, kojoj je ovo prvi koncert u Hrvatskoj. Glazbom se bavi od malih nogu, a zahvaljujući snažnoj individualnosti i izuzetnom emotivnom naboju svojih skladbi, rano je postigla velik uspjeh i stekla popularnost. 

Uz pjesme koje su je učinile poznatom u Francuskoj i svijetu, kantautorica će predstaviti skladbe sa svog posljednjeg albuma, "Les p'tites jolies choses“

Mjuzikli i pop-misa

Posebna će večer biti posvećena izvanrednom opusu i jubilejima skladatelja Alfija Kabilja, koji je svojim glazbenim djelovanjem i svevremenskim mjuziklima obilježio glazbenu scenu i stvorio djela koja oduševljavaju generacije i generacije publike. Publika Zagreb Classica pod ravnanjem maestra Dinka Appelta imat će tako priliku poslušati brojne soliste - Sandru Bagarić, Jasnu Bilušić, Vlatku Burić Dujmović, Renatu Sabljak, Vandu Winter, Danijelu Pintarić, Ervina Baučić, Đanija Stipaničeva i druge, te orkestar i zbor Gradskog kazališta Komedija, s kojim je umjetničko djelovanje Alfija Kabilja neraskidivo vezano.

Brojnu publiku zasigurno će privući i "Misa Mediterana", jedinstvena kombinacija duhovne i pop glazbe koju potpisuju Tonči Huljić i Hana Huljić Grašo. Izvest će je orkestar, zbor, bend i solisti - Lorena Bućan, Hana Huljić Grašo, Irma Dragičević i Karlo Vudrić. RIječ je o prvoj pop-misi na svijetu koju je odobrio i Vatikan, gdje je i arhivirana. 

Zagreb Classic open air organizira se od 2016. godine, a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status, koji će, sigurni smo, potvrditi i ovogodišnjim izdanjem.

Dodatne informacije i detaljan program možete pronaći na službenoj stranici Turističke zajednice grada Zagreba.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte
PROMO

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte

U glamuroznoj atmosferi na glavnoj pozornici Dana komunikacija u Rovinju dodijeljene su prestižne statue marketinškog natjecanja Effie.

Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija
PROMO

Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija

Posljednji dan ovogodišnjega izdanja festivala još dugo nećemo zaboraviti i učvrstili smo stav da Dani komunikacija na svoju pozornicu dovode najzanimljivije sugovornike i najbolje od domaće industrije.
Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života