Wienerberger Brick Award 2024: nagrađeni međunarodni inovatori arhitekture od opeke | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Wienerberger Brick Award 2024: nagrađeni međunarodni inovatori arhitekture od opeke

Wienerberger Brick Award 2024: nagrađeni međunarodni inovatori arhitekture od opeke
4

Ugledni žiri odabrao pet izvanrednih projekata među 743 prijave iz 54 zemlje, ističući potencijal održive i inovativne gradnje

Jedanaestu godinu zaredom, u Beču, gradu bogate arhitektonske i kulturne baštine, održana je međunarodna dvogodišnja nagrada Brick Award, koju je 2004. godine utemeljio Wienerberger, istaknuti svjetski dobavljač građevinskih materijala i inovativnih rješenja infrastrukture.

Prestižna Brick Award 2024., prikupila je 743 prijave iz 54 zemlje svijeta. Taj izniman odaziv još jednom potvrđuje globalni utjecaj i inovativni potencijal arhitekture od opeke. Među 50 predselektiranih nominiranih projekata, stručni žiri je pažljivo izabrao pobjednike u pet kategorija –"Feeling at home“, "Living together“, “Working together”, "Sharing public spaces”, “Building outside the box”. Osim toga, dodijeljena je i glavna nagrada koja je nadmašila standarde estetike, održivosti i inovativnosti.

Wienerberger, kao predvodnik u građevinskim materijalima i inovativnim rješenjima, nastavlja poticati arhitektonsku izvrsnost i promovirati napredak u gradnji diljem svijeta. „Danas se arhitekti suočavaju s brojnim izazovima. Moraju stvarati prostore koji smanjuju naš utjecaj na planet i štite nas od posljedica klimatskih promjena, a pritom činiti domove pristupačnijima uslijed rastućih životnih troškova. Izvanredni arhitekti istražuju nove načine korištenja materijala i strukture, kao što pokazuju ovogodišnji pobjednici Brick Awarda. Njihovi projekti, osim estetskih i strukturalnih kvaliteta, predstavljaju fizičku manifestaciju inovativnog duha potrebnog za rješavanje današnjih izazova. Od štednje resursa do integracije u postojeća okruženja, ovi kreativni umovi pronašli su rješenja koristeći veliki potencijal opeke. Ponosni smo što možemo odati počast i podržati ove predvodnike u arhitekturi od opeke“, izjavio je Heimo Scheuch, izvršni direktor Wienerbergera.

Od stambenih prostora do umjetničkih instalacija: pobjednici demonstriraju impresivan potencijal arhitekture od opeke

Ukupni nagradni fond iznosi 27.000 €, pri čemu je pobjedniku glavne nagrade dodijeljeno 7.000 €, dok su pobjednici ostalih kategorija nagrađeni s po 5.000 €. Glavnu nagradu odnio je britanski studio Níall McLaughlin Architects za projekt “International Rugby Experience“, izložbeni i multifunkcionalni centar u Limericku posvećen spomenutom sportu, u kategoriji "Sharing public spaces”. Dizajn centra inspiriran je znamenitim crkvama Limericka, dok istovremeno zadržava suvremen estetski izraz, omogućujući zgradi da se skladno uklopi u okruženje i estetski ga unaprijedi.

Paragvajski studio Equipo de Arquitectura osvojio je kategoriju "Feeling at home“, s projektom "Intermediate House", koji koristi blokove komprimiranog tla za postizanje niskougljične kontrole temperature.

Nagradu za kategoriju "Living together“, posvećenu višestambenim zgradama, osvojio je argentinski tim Estudio Arqtipo s projektom koji na uskom kutnom zemljištu kombinira deset stambenih jedinica, pritom svakoj pružajući privatni vanjski prostor.

U kategoriji "Working together" pobjedu su odnijeli irski studiji Grafton Architects i O’Mahony Pike Architects za novo uredsko sjedište Električne službe Irske, koje uspješno integrira moderne građevinske standarde s povijesnom estetikom Dublina.

Nagradu u kategoriji "Building outside the box" osvojio je zajednički projekt španjolskog studija HANGHAR i meksičkog studija PALMA: za festival arhitekture i dizajna kreirali su privremenu umjetničku instalaciju od opeke pod nazivom “Types of Spaces” u uskom prolazu u španjolskom gradu Logroñu, koja posjetitelje vodi kroz različite arhitektonske stilove.

Žiri se sastojao od pet međunarodno priznatih arhitekata:

· Christelle Avenier (Francuska), arhitektica i suosnivačica Avenier Cornejo Architectes

· Christine Conix (Belgija), arhitektica i suosnivačica Conix RDBM Architects

· Ingrid van der Heijden (Nizozemska), arhitektica i suosnivačica CIVIC architects

· Wojciech Malecki (Poljska), arhitekt i osnivač Maleccy biuro projektowe

· Boonserm Premthada (Tajland), arhitekt i osnivač Bangkok Project Studio

Knjiga BRICK 24

Wienerberger, kao i svake prethodne godine, predstavlja svoje najnovije izdanje knjige pod nazivom "BRICK 24". Ova knjiga prati arhitektonsko natjecanje i donosi odabranih 50 projekata, među kojima su i pobjednici, te pet eseja renomiranih međunarodnih autora koji obogaćuju pregled suvremene arhitekture izrađene od opeke. Fokus knjige je na građevinskim materijalima od gline koji se smatraju bezvremenskim i idealnim za naprednu i inovativnu arhitekturu. Ovo izdanje objavljeno je u suradnji s Park Books.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Uz Motointegrator do pouzdanog autoservisa u samo par klikova!
PROMO

Uz Motointegrator do pouzdanog autoservisa u samo par klikova!

Pronađi pouzdani autoservis i dogovori pregled vozila jednostavnije nego ikad, bez skrivenih troškova i neugodnih iznenađenja! Motoinegrator je platforma koja spaja vozače i servise na jednom mjestu

Najčešća pitanja i odgovori o blanco sudoperima
PROMO

Najčešća pitanja i odgovori o blanco sudoperima

Blanco sudoperi predstavljaju sinonim za vrhunsku kvalitetu i sofisticiran dizajn. Što ih čini tako posebnima?
Veliki tjedni horoskop: Vage će dobro zarađivati, a Vodenjaci će imati ludu avanturu na moru
od 14. do 20. srpnja

Veliki tjedni horoskop: Vage će dobro zarađivati, a Vodenjaci će imati ludu avanturu na moru

Nepovoljan Merkurov utjecaj donosi Djevicama poslovne probleme, a nervozu će prenositi u ljubavne odnose. Pokušajte razgovorom s partnerom riješiti problem, jer će šutnja pogoršati situaciju