Obavijesti

Promo sadržaj

Zabavno i obrazovno: kako djeca otkrivaju čuda STEM-a?

Zabavno i obrazovno: kako djeca otkrivaju čuda STEM-a?
2

Posjetite čaroban STEM festival u Zagrebu

S ponosom najavljujemo jedinstveni događaj koji će zaživjeti u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića i proširiti horizonte vaše znatiželje. STEM festival, posvećen znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, održat će se 11. studenoga 2023. godine od 10:00 do 13:00 sati.

Pozivamo Vas da nam se pridružite, a najviše se radujemo što će ovo biti prilika da i djeca zakorače u svijet znanosti.

Otkrijte svijet STEM-a s profesorom Baltazarom i Marie Curie

Festival nudi raznovrsne aktivnosti koje će vas oduševiti. Moći ćete biti svjedoci impresivnih eksperimenata, sudionici raznih radionica ili razgovarati sa stručnjacima iz STEM područja. Pridružite nam se i upoznajte Marie Curie, napravite pokus s profesorom Baltazarom, upravljajte robotičkim igračkama, vozite bicikl koji ne ide nikamo - ali zato melje plastiku, uđite u veliki mobilni planetarij i uživajte u maštovitim projekcijama koji na kupolastom svodu simuliraju pojave nebeskih tijela, planeta, zvijezda i galaksija... . Uvjerite se kako znanost može biti itekako zabavna i nadasve zanimljiva i čudesna. Ovdje svatko može pronaći inspiraciju.

Ovaj događaj postao je stvarnost kroz podršku Europskog socijalnog fonda i predanim naporima organizacija civilnoga društva koje su provodile projekte popularizacije STEM-a.  U projekte je uključeno više od 50 000 djece kroz 8 000 javnih događanja i velik broj radionica posvećenih STEM-u, održanim diljem Hrvatske: od Vukovara do Dubrovnika, od Istre do Varaždina, u velikim gradovima, malim mjestima, selima i otocima.  

STEM obrazovanje ključno je za budućnost

U moderno doba brzog tehnološkog razvoja, znanost svakodnevno mijenja naš svijet pa STEM obrazovanje postaje ključno za budućnost. Bez matematike ne bismo mogli ispeći najjednostavniji kolač niti izračunati koliko nam vremena treba do posla, bez tehnologije i inženjerstva ne bismo mogli niti upaliti svjetlo, a korištenje mobilnog uređaja koji nam je svakodnevno u rukama bilo bi nezamislivo. Upravo zato i imajući u vidu važnost STEM-a, Vlada Republike Hrvatske kroz Posrednička tijela Vladin Ured za udruge i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva, uložila je gotovo 20 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda u provedbu 63 projekta koji potiču djecu i mlade na učenje i razumijevanje STEM-a.

Pogledajte rezultate projekata:

Znanost oblikuje naš svijet šireći granice nemogućeg u moguće. Poslovi budućnosti već u sljedećih pet godina uključuju porast STEM karijera, povećanu potražnju za stručnjacima iz područja znanosti, inženjerstva, tehnologije i robotike. Otvorimo li vrata STEM svijeta djeci i mladima, potičući njihovu radoznalost i strast za istraživanjem, stvorit ćemo priliku za društvo kakvo svi želimo“ – navodi Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Vladinog Ureda za udruge.

Iz svih krajeva Hrvatske stižu sjajne STEM priče!

Provedene aktivnosti nisu bile ograničene samo na učionice, STEM znanje širilo se i na turneji humanoidnog robota, kroz teleskope u zvjezdarnicama, na brodicama u okolici naših otoka, izložbama na rivama i trgovima, edukacijama u cijeloj zemlji. Slagali su se strujni krugovi, upoznavali se izumi Nikole Tesle, učilo se programiranje i upravljanje robotima, a sve kako bi spoznali neograničene mogućnosti koje nam znanost pruža.

Djeca su učila na STEM festivalima, kampovima, sajmovima, radionicama. Svijet znanosti otvarao se kroz pokuse, filmove, praktične zadatke i vježbe, na primjerima iz stvarnog svijeta, i to na zabavnim, neformalnim događanjima. Turneja STEM kombija, koji je obišao gotovo cijelu Hrvatsku, pružila je priliku brojnoj djeci da prvi put vide uređaje poput digitalne lupe, durbina, stetoskopa, zračnog drona i da se okušaju u njihovu korištenju.

Naš cilj je bio jednostavan - koristeći EU fondove donijeti STEM bliže djeci i mladima. Međutim, udruge su taj cilj pretvorile u stvarnost koja je premašila sve naše snove. Ponosan sam na svaku udrugu koja je sudjelovala i svako dijete koje je otkrilo čaroliju znanosti i tehnologije kroz ovaj natječaj. Ovo je samo početak dugog puta prema STEM obrazovanju koje će oblikovati Hrvatsku“– ističe Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice za europske i sustavne programe Nacionalne zaklade.

STEM priče idu dalje

Do kraja godine najavljen je novi natječaj vrijedan 10 milijuna eura, koji će pružiti priliku za nove inspirativne projekte koje provode organizacije civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.

Na provedbi natječaja koji je jačao kapacitete organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a bilo je uključeno niz dionika uz Vladin Ured za udruge i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva u ulozi posredničkih tijela, važan je bio i rad svih tijela u Sustavu upravljanja i kontrole Europskog socijalnog fonda: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (Upravljačko tijelo), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (Koordinacijsko tijelo), Ministarstvo financija (Tijelo za ovjeravanje)  i Agencija za reviziju programa Europske unije (Tijelo za reviziju) dok je od strane Europske komisije za praćenje implementacije Europskog socijalnog fonda zadužena Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost. 

Pozivamo sve zainteresirane da već sada počnu s pripremom zanimljivih i inovativnih projekata iz STEM područja za novi poziv koji je u najavi, kako bi zajedničkim snagama uključili još više djece i mladih, zainteresirali ih i potaknuli da jednog dana postanu znanstvenici, informatičari, programeri, matematičari ili inženjeri te na taj način doprinijeli ostvarenju znanstvenog i tehnološkog napretka Hrvatske u budućnosti.

Pogledajte i ostale video priče ovog Poziva: https://video.nzrcd.eu/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.
Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"
PROMO

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"

Duhovno-glazbeni spektakl godine okupit će najpopularnije izvođače duhovne glazbe u Areni Zagreb