Obavijesti

Promo sadržaj

Zagrebačka filharmonija vs Umjetna inteligencija: Najava sezone 2023./2024.

Zagrebačka filharmonija vs Umjetna inteligencija: Najava sezone 2023./2024.

Najaktualnije je pitanje današnjice može li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka? Kakva bi to bila umjetnost koju ne stvara čovjek, nego virtualno biće? Ima li tu duše, svijesti, ima li savjesti?

Zadnjih mjeseci nižu se naslovi u medijima o pobijedi likovnog rada koji nije stvorio čovjek, o pjesmi koja ima najviše klikova, čiji je autor također Umjetna inteligencija.

Postavljaju se pitanja. Tražimo odgovore.

Kako nastaje umjetničko djelo? Odakle dolazi ideja, inspiracija? Je li to tek rezultat ogromne količine podataka koje smo prikupljali čitanjem, nešto što smo stjecali ponavljanjem? Ako da, onda gubimo rat. Umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput zaključivanja, učenja, planiranja i kombinatorike (koja bi zamijenila kreativnost).

Umjetnost ima „ono nešto” kada se sve spoji u trenutku i ostavlja nas bez daha od ljepote. U glazbi to je nadahnuće autora, u korelaciji s umjetnicima koji izvode umjetničko djelo u suživotu s publikom koja je u tom trenutku sukreator. NEZAMJENJIVO.

Ove godine u cijelom svijetu obilježavamo 80. godina od smrti Nikole Tesle, znanstvenika rođenog i školovanog u Hrvatskoj, a koji je zadužio cijelo čovječanstvo svojim izumima. Nikola Tesla, koji je preteča umjetne inteligencije, stvarao je tijekom cijeloga života za dobrobit čovjeka. Njegov rad posvećen čovjeku u krivim rukama katkad završava kao ubojito oružje.

Novi slogan - „Zagrebačka filharmonija, frekvencija srca” je hommage umjetnicima i velikom znanstveniku koji zajedno rade na ljepoti stvaranja.

Autor vizuala nove sezone je akademski kipar i medaljer, gospodin Damir Mataušić, koji je uspio spojiti znanost i umjetnost kroz otkucaje srca prikazane u notnom crtovlju i samim time stavio čovjeka kao glavnog pokretača i kreatora umjetnosti.

Kroz proteklu sezonu Zagrebačka filharmonija dobila je i svoju livadu u Parku Maksimir, jer je muzicirala tijekom pandemije i lockdowna i gdje će nastaviti nadahnjivati prolaznike ovih najvećih zagrebačkih pluća.

Ostvaren je niz suradnji, s HNK Zagreb kroz ciklus komorne glazbe, suradnja sa Crvenim križem kroz Festival „Dora Pejačević”, te gostovanja diljem svijeta (Velika Britanija, Čile…) kako bismo postali kulturni ambasadori Hrvatske.

Sezona 2023./2024. Zagrebačke filharmonije posvećena je umjetniku i umjetnosti koji izvrsnošću pronalaze put do publike. Nastavljamo s vrhunskim glazbenicima i vokalistima koji će izvesti koncerte u Crvenom, Plavom i OFF ciklusu, pod ravnanjem eminentnih dirigenata. Također, nova sezona posvećena je čovjeku, koji je svojom različitošću upravo čini ovaj svijet posebnim, svakom glazbeniku orkestra koji pod vodstvom dirigenta postiže vrhunsko umjetničko djelo u koheziji s ostalim glazbenicima i publikom. Svake godine članovi orkestra imaju solističke koncerte, pa tako i ove – violinistica Dunja Bontek, klarinetist Davor Reba, flautist Dani Bošnjak, oboist Zoltan Hornyanszky i trombonist Mario Šincek. Na pozornicu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog dolaze i violinist Roman Simović koji će otvoriti sezonu pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza, zatim pijanistica Martina Filjak, dirigent Hans Graf, bariton Matija Meić, dirigenti Antoni Wit, Lawrence Foster, Tomislav Fačini, Hendrik Vestman, Gabriel Bebeselea, Alexander Humala, Ayub Gulyiev, Simon Krečič, Philippe Bernold, Ivan Repušić Jun Maerkl, Evan Christ, Ivan Josip Skender, Ivo Lipanović, Dinko Appelt i dirigentica Elisabeth Fuchs. U novoj sezoni dolaze cijenjena imena poput violinista Stefana Milenkovića, violinistice Caroline Widmann, violončelistice Camille Thomas, violončeliste Guillaume Wanga pobjednika natjecanja Antonio Janigro, pijanista Rubena Dalibaltayana, saksofonista Lovre Merčepa, Nathalie Rozat na piccolo flauti i Yubeen Kim - flauta, Hina Maeda - violina, Josipa Bilić sopranistica koja je u ovoj sezoni dobila nagradu Zagrebačke filharmonije „Mladi glazbenik godine” I stalni suradnik – zbor Ivan Goran Kovačić. U Off ciklusu vrlo zanimljivi će biti koncert Metaklape pod ravnanjem Krešimira Batinića, Alfi Kabiljo, Samba i Zarzuela. Tu je i nezaobilazni Filharmonijski bal pod ravnanjem maestra Runtza kojim završavamo 2023. godinu.

Nikoli Tesli posvećujemo i koncert u Off ciklusu „Tesla valovi”, pod ravnanjem Krešimira Batinića, za koje će autorsku glazbu pisati članovi Zagrebačke filharmonije, glazbenici i skladatelji – Dubravko Palanović i Marin Rabadan, a izvesti vokalni ansambl „Sv. Blaž” sastavljen od najboljih opernih pjevača u Hrvatskoj. Režiju potpisuje Petra Radin, koja je ujedno i autorica MINIMINI ciklusa, namijenjenog djeci, koji u novoj sezoni nudi čak četiri naslova – „Ježeva kućica”, „Božić kod Zimogroznih”, Napokon orkestar” i najnoviji „Da sam ja kontesa Dora” – inspiriran skladbom „Crveni karanfil” prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević, čiju smo 100. obljetnicu smrti obilježili u ovoj sezoni u sklopu Festivala. Aranžmane potpisuje pijanist Filip Fak, a pokretač cijelog Festivala je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Dawid Runtz.

Publiku očekuje vrlo bogat program koji će zasigurno ispuniti očekivanja stalne publike Zagrebačke filharmonije, ali privući i novu publiku, s povjerenjem prema ovom cijenjenom orkestru, koji puni preko 150 godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.