Promo sadržaj

Komentari 21

Zagrebački Advent čarobno je mjesto i izvor radosti za sve uzraste: Što vidjeti i posjetiti?

Zagrebački Advent čarobno je mjesto i izvor radosti za sve uzraste: Što vidjeti i posjetiti?

Od predimenzioniranih igračaka, preko bogate gastro i kulturne ponude, do novih šarmantnih lokacija. Ovogodišnji bajkoviti Advent u Zagrebu namijenjen je svim generacijama i vraća uspomene na neke bezbrižne dane

Zagreb je tijekom adventa čarobno mjesto prilagođeno svim generacijama. Prigoda je to najmlađima da uživaju u otkrivanju priča o tradicionalnim hrvatskim igračkama, koje su motiv ovogodišnjeg izdanja manifestacije Advent u Zagrebu, a odraslima da se počaste raznolikom gastro i bogatom kulturnom ponudom. Svi posjetitelji moći će, zahvaljujući mnogobrojnim događanjima, od koncerata, preko kazališnih predstava, do izložbi, kući otići bogatiji za novo iskustvo.

Raskošne lokacije - duh adventa

Baš poput adventskoga kalendara, koji svakodnevno donosi iznenađenje novim oblikom i okusom, zagrebačka adventska ponuda svojom raznolikošću želi unijeti radost u mala i velika srca Zagrepčana te svih koji dolaze posjetiti glavni grad Hrvatske.

Duh adventa ispunjen radošću potražite na Gornjem i u Donjem gradu. Gornji je grad mjesto na kojem stanuje “Svjetlost Adventa”. Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula je ovaj projekt kojim želi potaknuti toplinu emocija u svakome tko će, prolazeći gornjogradskim ulicama, s prozora osluškivati tople priče koje će ispričati lokalne institucije, ali i stanovnici ovog dijela grada, koji je riznica legendi i mitova već 800 godina.

Čarobno dekorirani i osvijetljeni prozori Gornjega grada stvorit će bajkovito ozračje, a na vama je samo da, upijajući tu atmosferu, sami izmaštate svoju bajku. Nikako nemojte uz svoje najdraže likove, od obitelji do prijatelja, u nju zaboraviti ugraditi i igračke jer one su vječni izvor radosti za svakoga tko je u sebi sačuvao dijete.

Igračke - simbol djetinjstva i Adventa

Male ili velike, drvene ili krpene, klasične ili animirane, lutke ili autići - igračke su bile i ostale simbol djetinjstva. A rijetko što čovjeku može izmamiti tako širok osmijeh kao što to mogu uspomene na te bezbrižne dane. Zato je susret s predimenzioniranim igračkama kakve su se proizvodile upravo u Zagrebu - bilo da je riječ o klasičnim Disneyevim junacima iz tvornice Biserka ili o plišancima iz Vavrine radionice, sad postavljenim u centru grada, osmišljen upravo zato da bi grad milijun srca ovog adventa bio pun osmijeha.

Razvucite osmijeh uživajući u zagrebačkom adventu i poklonite ga svojim najdražima, kojima, bili oni mala ili velika djeca, možete kupiti igračku izrađenu u radionicama zagrebačkih kreativaca. Budući da su ove godine igračke i motiv Adventa u Zagrebu, Turistička zajednica grada Zagreba odlučila im je dati prostor i u proširenoj stvarnosti.

Spoj tradicije i proširene stvarnosti

Živimo u vremenu u kojem se isprepliću potreba za očuvanjem tradicionalnog načina života, u kojem je naglasak bio na opipljivom, te potreba za otkrivanjem toliko toga novog, modernog, vizualnog… Vrijeme je to u kojem živimo i virtualnu stvarnost.

Ta je dva svijeta, samo naizgled daleka i nespojiva, Turistička zajednica grada Zagreba ovog adventa spojila smjestivši upravo tradicionalne igračke u proširenu stvarnost. Tako će igračke kakve su davnih godina, dok su mnoge od njih još proizvodili u Zagrebu, ispod bora pronalazile mame ili bake, današnji klinci uz pomoć aplikacije Equinox XR moći kroz virtualnu stvarnost ponovno uvesti u domove diljem Hrvatske, ali i svijeta.

Aplikacija je dostupna za iOS i Android pametne uređaje i tablete, a registracijom se otvara "kutija za igračke", iz koje će "iskočiti" mnogo iznenađenja na deset lokacija u centru grada. Koje su to lokacije i kako do svih čarolija iz ove aplikacije, doznajte ovdje.  

Kulturna i gastro ponuda

Zagreb se ponosi svojom kulturnom ponudom i umjetnicima koji je kreiraju, a u adventskom razdoblju cijeli grad postaje njihova pozornica. Zapjevajte i zaplešite na koncertima naših najboljih glazbenika, od "klasičara" do pop izvođača, uživajte u kazališnim predstavama za publiku svih uzrasta, otkrijte kreativca u sebi sudjelujući u mnogim radionicama ili posjetite neku od zanimljivih izložbi, poput multimedijalne izložbe o Slavku Kopaču, umjetniku koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske likovne umjetnosti, ili izložbe "Božićna bajka" Jasmine Kosanović. U svoj ovogodišnji adventski plan svakako uključite i Muzej za umjetnost i obrt i izložbu "Nove apstrakcije" koja predstavlja novu seriju grafika u ediciji Fondacije Murtić koje su izrađene prema originalnim predlošcima Ede Murtića

Zagrebački ugostitelji ovog su se adventa organizirali kako bi ponudili radost u gastro obliku. Okupljeni u projektu "Jingle Mingles", ugostiteljski objekti diljem grada na svoje blagdanske stolove izlažu raznoliku i bogatu ponudu hrane i pića. Prigodno blagdanski urešene lampicama, ukrasima, ali i atmosferom, koju će na najljepši način zaokružiti vesela glazba, terase ovih objekata tijekom adventa će biti ispunjene okusima i mirisima koji su dio adventske tradicije, poput sočnih kobasica, kuhanog vina i mekih fritula, ali i nekim novim, za ovaj čarobni trenutak u godini osmišljenim, slanim, slatkim, gorkim, kiselim, ljutim, blagim, suhim ili tekućim delicijama, kojima će iznenaditi svoje goste.