Obavijesti

Promo sadržaj

Zanimljivo, ali neistinito: 5 popularnih mitova o alkoholu

Zanimljivo, ali neistinito: 5 popularnih mitova o alkoholu
3

Uz konzumaciju alkohola vežu se mnogi mitovi. U neke od njih vjeruje se više od drugih. Donosimo pet uobičajenih mitova o alkoholu koji zvuče zanimljivo, ali nisu istiniti.

MIT 1: Ukoliko malo odspavam eliminirat ću iz tijela konzumirani alkohol  

Upravo suprotno ovakvom razmišljanju spavanje usporava brzinu otriježnjenja, jer spavanje sprječava otapanje alkohola u krvi. Stoga će tijelu dok spavamo trebati više vremena da eliminira alkohol iz organizma. Do ovog otkrića došli su japanski stručnjaci iz Nacionalnog centra za borbu protiv alkoholizma.​ Zanimljivo je i da alkohol dugoročno nepovoljno utječe na san. Osobe koje su konzumirale veće količine alkohola, su kasnije imale problema sa spavanjem.​ 

MIT 2: Konzumacija kave će mi pomoći da se otrijeznim    

Kava sadrži kofein, stimulans koji nas čini budnima. Međutim kofein ne pomaže tijelu da brže prerađuje alkohol.  Znanstvenici tvrde da će pijenje kave ujutro pogoršati postojeće simptome mamurluka.  Budući da je kava diuretik, ona će izbaciti preostalu vodu iz organizma, pa je bolje izbjegavati bilo kakve napitke s kofeinom. Najbolje je piti običnu vodu ili multi-vitaminska pića koja će pomoći organizmu da nadoknadi elektrolite. 

MIT 3: Ukoliko prije konzumacije alkohola pojedem masnu hranu, neću se moći napiti  

Masna hrana neće djelovati poput spužve i upiti alkohol. Međutim, bitno je pojesti nešto prije i tijekom konzumiranja alkohola, jer hrana u želucu usporava apsorpciju alkohola u krvožilni sustav, ukoliko se alkohol konzumira u umjerenim količinama.  

MIT 4: Ništa mi se neće dogoditi ukoliko miješam alkoholna pića s energetskim pićima  

Energetska pića mijenjaju percepciju koliko smo stvarno opijeni, jer prikrivaju sedativne učinke alkohola koji često navode ljude da prestanu piti. Konzumacija kombinacije energetskih pića i alkohola u većim količinama može izazvati i ozbiljne negativne posljedice. Kako biste ostali svjesni svojih granica i izbjegli moguće negativne učinke uzrokovane konzumacijom previše alkohola i previše kofeina, izbjegavajte miješanje alkoholnih i energetskih pića. 

MIT 5: Miješanje raznih alkoholnih pića izazvat će mučninu 

Količina alkohola koju netko popije i vrijeme u kojem se popije važniji su od vrste pića koje se konzumira ili načina miješanja pića. Ako se prebrzo popije previše bilo kojeg alkohola, može se osjetiti mučnina, bilo da se radi o vinu, pivu ili jakom alkoholnom piću. Za ilustraciju, ista količina alkohola, odnosno etanola (10 g) nalazi se u 250 ml piva s 5% alkohola, 100 ml vina s 12% alkohola ili 30 ml žestokog pića s 40% alkohola. Treba znati i da jetri treba oko sat vremena za obradu i uklanjanje jedne jedinice ili 10 g alkohola. Ništa ne može ubrzati proces eliminacije alkohola iz organizma.  

Saznajte koliko zapravo znate o alkoholu 

Testirajte svoje znanje o alkoholu u kratkom kvizu o odgovornoj konzumaciji alkohola na ovom linku. Kviz pruža smjernice i odgovore na ključna pitanja o umjerenoj konzumaciji alkohola, pojašnjava razlike između umjerene i pretjerane konzumacije, sadrži savjete o odgovornoj konzumaciji alkohola i objašnjava razlike u alkoholnim pićima. 

Konzumacijom alkoholnih pića na umjeren i odgovoran način, unutar propisanih prehrambenih smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola  iskazujemo odgovornost prema sebi i drugima.  Kako bi povećali informiranost javnosti o umjerenoj konzumaciji alkohola HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića je istovremeno s 11 europskih zemalja lansirala kviz. Hrvatska se navedenom inicijativom priključila projektu koji je pokrenuo spiritsEUROPE, europsko udruženje koje okuplja sektor jakih alkoholnih pića kroz 31 nacionalno udruženje.  

Što je umjerena konzumacija alkohola? 

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je edukativnu mrežnu stranicu konzumirajodgovorno.hr na kojoj se mogu naći korisne informacije o umjerenoj konzumaciji alkohola. Na stranici se mogu naći korisne informacije o utjecaju alkohola na organizam i zdravlje, upozorenja o skupinama za koje konzumacija alkohola nije preporučljiva, s posebnim naglaskom negativnog utjecaja alkohola na maloljetnike. Stranica sadrži korisne savjete i educira roditelje kako pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kada je riječ o alkoholu. Navedenom inicijativom Hrvatska se priključila drugim europskim državama koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola.  

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića osnovana je 2019. godine, a osnovale su je: Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Badel 1862 d.d., Diageo Hrvatska d.o.o., Pernod Ricard d.o.o., PPD Hrvatska d.o.o., G3 Spirits d.o.o. i Stock d.o.o. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj