Obavijesti

Promo sadržaj

Zaobiđite šaltere uz osnovne pojmove o eOsobnoj

Zaobiđite šaltere uz osnovne pojmove o eOsobnoj
1

Uvođenjem nove eOsobne (2.8.2021) Hrvatska se uskladila sa zakonodavnim okvirom Europske unije po pitanju jačanja sigurnosti te Digitalnom agendom za Europu (DAE).

S ovim dokumentom Hrvatska pripada najnaprednijim državama u Europi po pitanju multifunkcionalnosti osobnih dokumenata. Građanin jednom u 5 godina mora doći na šalter da ga policijski službenik identificira i zatražiti osobnu iskaznicu. Aktivacijom certifikata na osobnoj iskaznici sve usluge možete odraditi online – bez odlaska na šaltere Za aktivaciju eOsobne potrebna je važeća eOsobna, PIN (inicijalna lozinka) i čitač.

MUP i AKD su po policijskim upravama, nekim policijskim postajama, fakultetima i studentskim domovima diljem RH postavili konzole za aktivaciju i studente koji pomažu građanima. Svi građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu s čipom, ne moraju zatražiti novi dokument, već je dovoljno zatražiti novi inicijalni PIN u bilo kojoj policijskoj upravi.

Svaki građanin koji ima aktivirane certifikate na eOsobnoj, može besplatno zatražiti mobilni identitet i s internetskih trgovina skinuti mobilnu aplikaciju Certilia.

Certilia je mobilna aplikacija za autentifikaciju i potpisivanje, sjajna nadopuna elektroničkog nacionalnog dokumenta – jer svoju digitalnu osobnu iskaznicu hrvatski građani mogu koristiti i na mobitelu! ima sve pretpostavke budućeg EU walleta.

Digitalna osobna iskaznica nije zamjena za fizičku osobnu iskaznicu – već vjerodajnica za pristupanje digitalnim uslugama.Kada je osobna aktivirana, a aplikacija Certilia preuzeta, građanima se otvaraju mogućnosti koristiti sve usluge unutar NIAS sustava (e-Građani) i ne moraju više stajati u redu ispred šaltera MobileID prijava u e-Građani,

Aplikacija Certilia, kao najsuvremenije IKT rješenje razvijeno u AKD-u omogućuje i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Kvalificirani udaljeni potpisni certifikat ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis, a Certilia posjeduje pouzdano elektronično potpisno rješenje kojim je Vaš digitalni identitet – mobilan i siguran.

Opoziv certifikata s osobne iskaznice možete napraviti ovdje

Opoziv mobileID certifikata možete napraviti na portal.certilia.com.

AKD se nalazi na europskoj trusted listi kao ovlašteni pružatelj usluga povjerenja.

Vlada Republike Hrvatske osigurala je sredstva te je za svako dijete prvo izdavanje osobne iskaznice u redovnom postupku – besplatno, jer je eOsobna iskaznica ujedno i zdravstvena iskaznica. Projekt provodi MUP i AKD; a nastao je pod okriljem inicijative NextGenerationEU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Vlade Republike Hrvatske u području digitalne transformacije društva i javne uprave.

(O AKD-u)

AKD je tvrtka od posebnog interesa Republike Hrvatske, koja obavlja usluge izdavanja kvalificiranih certifikata, a ujedno je i pravna osoba ovlaštena za obavljanje poslova izdavanja kvalificiranih certifikata građanima RH na elektroničkoj osobnoj iskaznici. AKD proizvodi osobne iskaznice, putovnice, vize, vozačke i druge zaštićene tiskovine, razvija napredna IT rješenja u području identiteta i sigurnosti, napredne sustave sljedivosti te pruža usluge bankarskom i fintech sektoru. Društvo kao dio državne infrastrukture sudjeluje u strateškim projektima državne uprave u području digitalizacije poslovnih procesa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.