Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Započelo je natjecanje s ciljem snimanja najboljih kadrova sjeverozapadne Hrvatske

Započelo je natjecanje s ciljem snimanja najboljih kadrova sjeverozapadne Hrvatske

Jeste li posjetili pomalo zaboravljene srednjovjekovne lokacije koje se nalaze na sjeveru Hrvatske? Natjecatelji DPA Media Challenge-a mogu odabrati jednu ili više njih i snimiti ih dronom. Evo o kojima je riječ!

Startalo je DPA MEDIA CHALLENGE – Drone Pilot Academy natjecanje, koje je zajedno s Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Varaždinskom županijom, osmislio Fakultet organizacije i informatike (Sveučilište u Zagrebu). Cilj natjecanja je predstaviti atraktivnosti sjeverne Hrvatske i prirodne ljepote u obliku multimedijskog  sadržaja (videa i fotografije) snimanog iz zraka, što će dati dodatnu vrijednost promociji sjeverozapadnog kraja Hrvatske u digitalnom okruženju. Prijavljeni natjecatelji iz Sinja, Karlovca, Poreča, Zagreba, okolice Varaždina, pa čak i susjedne Slovenije, započeli su snimati do nedavno 'tajne' lokacije, jer im je cilj napraviti tehnički najbolji i najkreativniji video i osvojiti vrijednu nagradu! 

U nastavku saznjate o kojim lokacijama je riječ.

Belecgrad 

Zamak Belecgrad građen je kao dio lanca utvrda na južnim obroncima najveće zagorske gore Ivanščice. Utvrda, odnosno njezini ostaci, smješteni su približno 3.5 km sjeverno od današnjeg mjesta Belec. Utvrda je smještena na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 540m, a pristup je moguć jedino sa zapadne strane. Izgrađena je za potrebe obrane Hrvatsko-ugarske kraljevine, a takav značaj gubi nakon prestanka opasnosti od turskih provala te je napuštena polovicom 18. stoljeća. 

Milengrad  

Milengrad je srednjovjekovni grad sagrađen u 13. stoljeću nakon provale Tatara (1242.) na brdu Ivanščica u mjestu Zajezda, koje je u sastavu Krapinsko-zagorske županije. Utvrda Milen ili Milengrad je zaštićeno kulturno dobro i spada u red bolje očuvanih utvrda središnje Hrvatske sa sačuvanim pojedinostima koje stilski pripadaju kasnijoj gotici i ranoj renesansi. 

Pusti Lobor 

Ruševni ostaci srednjovjekovne utvrde Stari Lobor ili Pusti Lobor nalaze se na jugozapadnim obroncima Ivanšćice, tri kilometara sjeverno od naselja Lobor. Spada među značajnije spomenike srednjovjekovne arhitekture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a poznata je i po legendi o okrutnom vitezu Crnom Tomi Loborskom od čijih su pohoda i otimanja strepile mnoge lijepe seljanke, a kojeg u svojim djelima spominje i Marija Jurić Zagorka.  

Grebengrad 

Grebengrad  je utvrđeni srednjovjekovni grad koji se spominje od 1277. kao vlasništvo Grebenskih. Smjestio se na 502 m nv na istočnim obroncima Ivanščice u blizini Novog Marofa, kod mjesta Mađarevo. Jedna je od najvećih utvrda na području Zagorja, a ruševina je još od 18. stoljeća jer su ga, tadašnji vlasnici Erdődy, napustili nakon velikog požara 1710. godine. Danas je jedno od omiljenih destinacija planinara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.  

Pusta Bela 

Ostaci srednjovjekovne utvrde Bela nalaze se iznad Belskog dola, prijevoja kojim danas prolazi asfaltirana cesta povezujući selo Bela u dolini Bednje i Podrute u Hrvatskom zagorju. Nekad je ovaj prijevoj bio važna komunikacija između ugarskih zemalja na sjeveru i ostalog dijela Kraljevine Slavonije te drugih južnijih zemalja sve do mora. Time je ova utvrda imala važan strateški značaj. Bela je napuštena od 18. stoljeća, a nakon posljednjih 'stanara', narod ju je prozvao Pustom Belom.  

Pokretanje videa ...

Publika će glasati putem Facebooka! 

Sudionici natjecanja snimaju ove lokacije do 23. svibnja i do tada moraju dostaviti svoj finalni multimedijski materijal - video u trajanju od maksimalno 30 sekundi i fotografiju. Važnu ulogu u natjecanju čini publika kojoj će biti omogućeno glasanje o predanim materijalima putem službene Facebook stranici DPA Challenge-a, a najbolje ocijenjeni idu u finale o kojima odlučuje stručni žiri u sastavu: Domagoj Sever, Hrvoje Selec, Nina Begičević Ređep, Darije Petković i Miran Bojanić Morandini. Autor najboljeg rada bit će nagrađen s 5.000 kuna i ORQA kontrolerom, drugi najbolji s 3.000 kuna i treći s 1.500 kuna, što će im biti uručeno na završnoj svečanosti u Varaždinu, 4. lipnja.  

 

DPA Media Challenge se održava uz partnerstvo tvrtki Orqa i Looma te uz medijsko pokroviteljstvo 24 sata.