Obavijesti

Promo sadržaj

Zaštita djece na internetu

Zaštita djece na internetu
3

Početkom sljedećeg polugodišta učenici i njihovi roditelji će dobiti osvježenu brošuru o zaštiti djece na internetu, koju je pripremila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) kao podsjetnik i poticaj da se njime odgovorno koristimo

Svi oni koji žele više znati i naučiti ponešto ovoj o temi mogu posjetiti internetsku platformu sini.hr - Sigurni na internetu.

Nova redizajnirana i osvježena brošura pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“ ponovo će se naći u školskim učionicama početkom sljedećeg polugodišta i bit će podijeljena djeci, mladima i roditeljima diljem Hrvatske. Brošura sadrži praktične i korisne savjete o sigurnosti i opasnostima na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se od 2016. provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Sve dosad izdane brošure mogu se pronaći u elektroničkom obliku na internetskim stranicama HAKOM-a www.hakom.hr.

Brošura je samo jedna od aktivnosti regulatora u zaštititi korisnika elektroničkih komunikacija s posebnim naglaskom na zaštitu djece jer se HAKOM-ovi stručnjaci redovito odazivaju i na pozive zainteresiranih škola za održavanje predavanja djeci i roditeljima ili kreiraju edukativne sadržaje za javnu upotrebu. Imajući u vidu zainteresiranost u obrazovnom sustavu, ali i smatrajući da je temu sigurnosti i ponašanja djece na internetu potrebno obuhvatiti na što više razina, prvenstveno suradnjom u kojoj svatko čini ono što trenutačno može sa svoje pozicije, prije nekoliko godina je uspostavljena suradnja HAKOM-a i mobilnih operatora A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Hrvatskog Telekoma s Centrom za sigurniji Internet. Uspostavom zajedničke suradnje, kojom prilikom je potpisana prva Povelja o sigurnosti djece na internetu u Hrvatskoj, ostvario se temelj za daljnji zajednički rad te je izrađena internetska platforma ˝SINI – Sigurni na internetu˝. Ova platforma obiluje edukativnim materijalima i važnim informacijama prilagođenim dobi posjetitelja, ovisno jesu li djeca, mladi ili odrasli i roditelji.

Edukativni članci i materijali sa SINI-ja, namijenjeni djeci, mladima, roditeljima i skrbnicima, uzimaju u obzir brze promjene koje se događaju u digitalnom društvu. Sadržaj dostupan putem internetske stranice kontinuirano se nadopunjuje i razvija zahvaljujući angažmanu stručnjaka iz akademske zajednice i drugih relevantnih institucija ili organizacija koji se u svom svakodnevnom radu bave područjem sigurnosti i zaštite djece i mladih na internetu. Dodatna posebnost ove platforme je mogućnost online usavršavanja stručnjaka u odgojno-obrazovnom sustavu s područja cijele Hrvatske. Usavršavanje je omogućeno u formi webinara, što je posebno značajno stručnjacima u onim dijelovima zemlje gdje stručno – edukativne aktivnosti na temu sigurnosti i zaštite djece i mladih na internetu nisu dostupne kao klasična predavanja.

Kako bi mogli pristupiti edukativnom sadržaju putem SINI platforme za vlastito usavršavanje, stručnjaci trebaju proći proces registracije, što im omogućuje pristup različitim webinarima prosječnog trajanja od 30 do 60 minuta. Nakon odslušanog webinara polaže se ispit te dobiva certifikat na temelju kojeg se sudjelovanje prijavljuje nadležnim komorama kao usavršavanje. Na ovaj način se pomaže odgojno-obrazovnom sustavu biti u toku s brojnim i čestim promjenama i lakše se nositi s izazovima koje donosi moderno digitalno društvo. Platformu se može posjetiti na www.sini.hr

Ne propustite pogledati i HAKOM-ov edukativni video namijenjen djeci i roditeljima „Kako zaštititi djecu na internetu?“

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve