Obavijesti

Promo sadržaj

Zašto nikad nije bilo važnije koristiti senzore u kontroli šećerne bolesti?

Zašto nikad nije bilo važnije koristiti senzore u kontroli šećerne bolesti?
2

Tijekom nedavno obilježenog Svjetskog dana šećerne bolesti imali smo priliku podsjetiti se kako u Hrvatskoj, službeno, 315.298  osoba ima dijagnozu šećerne bolesti

Pravi broj, koji uključuje i one koji dijagnozu još nisu dobili, nažalost je gotovo dvostruko veći. Sporo dijagnosticiranje te nedovoljna kontrola vodeći su razlozi zbog kojih je dijabetes danas treći vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj. Ne samo to – jedna od deset osoba koju poznajete ima ili će dobiti dijabetes.

Riječ je o doživotnoj, kroničnoj bolesti, koju dijelimo na više tipova, no unutar same dijagnoze na stanje oboljelih utječe niz faktora - genetika i inzulinska osjetljivost, prehrambene navike, reakcije na namirnice i propisane lijekove, sklonosti razvoju komplikacija... Sve je više pacijenata koji shvaćaju koliko je individualan njihov dijabetes, te koliko je važno redovito kontrolirati razinu glukoze u krvi.

Posljednjih godina sve češće svjedočimo dijabetičarima koji su nadišli poteškoće svoje bolesti i ograničenja koja im je dijagnoza nametala. Šećerna bolest nije ih spriječila da postanu svjetski prvaci, glumci, znanstvenici, ili premijeri, poput Therese May.

 

Upravo je donedavna britanska premijerka privukla pažnju korištenjem senzora za mjerenje razine glukoze, koji je nesmetano nosila i u protokolarnim aktivnostima kada su oči cijelog svijeta bile uperene u nju. Bila je prva premijerka neke države za koju je bilo poznato da boluje od dijabetesa tipa 1.

„Sudjelujem na nizu događanja gdje držim govore i večeram, što komplicira moju svakodnevicu. Kada idem na raspravu u parlament ili držim govor, obavezno prije toga moram provjeriti razinu glukoze, kako bih znala na čemu sam i prilagodila se“2, objasnila je svojedobno bivša premijerka, koju će pamtiti i po tome što je potajice grickala orašaste plodove tijekom rasprave u parlamentu.

Britanska političarka, kao i dva milijuna drugih dijabetičara na svijetu, koristi flash glucose monitoring, sustav koji kontinuirano i bezbolno mjeri razinu glukoze u međustaničnoj tekućini te tako olakšava uspješnu kontrolu glikemije, glavnog cilja u liječenju šećerne bolesti. Osim što se jednostavnim očitavanjem senzora omogućuje trenutan uvid u razinu glukoze kod više od dva milijuna oboljelih od dijabetesa u svijetu, navedeni „flash“ sustav dokazano pomaže u kontroli dijabetesa i unaprjeđenju kvalitete života oboljelih osoba.

Takvo praćenje bolesti, bez bockanja u jagodicu prsta3, utječe na stabilizaciju glukovarijabilnosti, odnosno oscilacije glikemije tijekom dana koje nastaju kao posljedica akutne bolesti i stresa, neuravnoteženog doziranja inzulina, neadekvatne procjene količine ugljikohidrata u obrocima, neprimjerenih tehnika i vremena aplikacije inzulina te neprimjerenog zbrinjavanja hipoglikemija, koja je posebice izazovna u trenutačnim okolnostima zimskih mjeseci, posebice u jeku pandemije koronavirusa. Kako čitač može pohraniti podatke o glukozi kao i dodane bilješke o aktivnostima – primjerice uzimanje inzulina, hrane ili vježbanje i do 90 dana, navedena mogućnost pruža korisnicima FreeStyle Libre sustava bolje razumijevanje utjecaja pojedinih aktivnosti na razine glukoze.

Neograničeno skeniranje u potpunosti zamjenjuje svakodnevne ubode

Pridržavanje pojačanih i prijeko potrebnih higijenskih mjera u skladu s propisanim epidemiološkim smjernicama predstavlja dodatni izazov oboljelim osobama koje samokontrolu provode tradicionalnom metodom – mjerenjem glukoze u krvi ubodima u jagodicu prsta. Opće je poznata činjenica da su kronični bolesnici, među koje spadaju i oboljeli od šećerne bolesti, jedna od najranjivijih skupina kod kojih zaraza virusom COVID-19 češće razvija teži oblik bolesti, uz ozbiljnije komplikacije i višu stopu smrtnosti, a višekratni ubodi otvaraju potencijalni ulazni put za infekciju virusom4.

Jedinstvena tehnologija FreeStyle Libre sustava omogućava mjerenje razine glukoze pomoću senzora 24 sata na dan u intervalima od 1 minute te jednostavno očitavanje u jednoj sekundi. Očitavanje senzora čitačem u potpunosti zamjenjuje potrebu za ubodima u jagodicu prsta tijekom predviđene upotrebe senzora do 14 dana. Zahvaljujući tvorničkoj kalibraciji sustava, prilikom postavljanja novog senzora, bockanje u prst nije potrebno čak niti za kalibraciju. Mjerenje glukoze u kapilarnoj krvi potrebno je isključivo u specifičnim situacijama u kojima očitanje ne odgovara simptomima ili očekivanjima3.

Jednostavno dijeljenje podataka s liječnicima specijalistima

Podaci o kretanjima glukoze, koje senzor sprema svakih 15 minuta i čuva 8 sati, omogućuju potpunu sliku 24-satnog glikemijskog profila uz samo 3 skeniranja dnevno. Podaci s čitača vrlo se jednostavno učitavaju u LibreView cloud platformu koja pruža mogućnost dodatne analize podataka i pristup detaljnim izvješćima oboljeloj osobi, ali i liječniku specijalistu, što uvelike doprinosi praćenju tijeka bolesti kao i mogućnosti brze reakcije na promjenu terapije.

Upravo je mogućnost praćenja svakodnevnih promjena vrijednosti glikemije putem posredne komunikacije s liječnicima specijalistima pokazala svoj puni značaj tijekom niza izazova s kojima su se pacijenti i cjelokupni zdravstveni sustav susreli tijekom pandemije koronavirusa. Dijeljenje podataka o kretanju glukoze s nadležnim liječnicima omogućuje da se odluke o tijeku liječenja temelje na preciznoj slici pacijentovog stanja u stvarnom vremenu bez potrebe za fizičkim kontrolnim pregledima.

Zimsko vrijeme negativno utječe na uspješnu kontrolu šećerne bolesti

Zimski mjeseci i hladnoća donose niz okolnosti i faktora koji negativno utječu na šećernu bolest. Značajno je skraćen boravak na otvorenom, kao i razina opće tjelesne aktivnosti. Povećana je učestalost infekcija dišnog sustava prilikom kojih dolazi do imunološke i metaboličke disregulacije, ali i promjene djelovanja te potrebe za inzulinom, koju dodatno otežava smanjen izbor svježeg povrća i voća. Uslijed učestalog i produženog izlaganja hladnoći dolazi i do lučenja hormona koji djeluju suprotno inzulinu, poput adrenalina i kortizola, koji posljedično povisuju razinu glukoze u krvi i povećavaju potrebu za dodatnom primjenom inzulina. Osim navedenog, ne treba zanemariti niti činjenicu da nošenje teške, zimske odjeće i dodataka također znatno otežava rukovanje inzulinom, ali i provođenje samokontrole glukoze u krvi. U takvim otežanim uvjetima za provođenje samokontrole i okruženju koji ne pogoduje metaboličko-endokrinološkoj optimizaciji, FreeStyle Libre sustav omogućuje lakše praćenje glukoze i uspješniju kontrolu šećerne bolesti. Kako se prijenos podataka sa senzora na čitač odvija beskontaktno, FreeStyle Libre sustav omogućava očitavanje senzora čak i kroz odjeću.

Zašto bockati kad možete skenirati?

Posebnost FreeStlyle Libre senzora jest u tome što mjeri razinu glukoze u međustaničnoj tekućini potkožnog tkiva, a ne u kapilarnoj krvi, čime mjerenje razine glukoze prestaje biti sinonim za bol, nelagodu, neugodu i otvaranje potencijalnog ulaznog puta za infekciju. Jednostavnost FreeStyle Libre sustava motivira oboljele od dijabetesa da češće provjeravaju razinu glukoze te tako postaje moćan alat za sprječavanje oscilacija glikemije i stabiliziranje inzulinske terapije. Osim što unaprjeđuje razinu kvalitete života oboljelih osoba, korištenje FreeStyle Libre sustava dokazano poboljšava i ishode liječenja odnosno odgađa dugoročne komplikacije koje nastaju uslijed loše kontrole bolesti. Samim time kompleksno tradicionalno usklađivanje inzulinske terapije sa svakodnevnim aktivnostima i prehranom postaje vrlo jednostavno, pouzdano i sigurno jer LibreView sustav omogućuje liječnicima specijalistima detaljan uvid u pacijentove profile glikemije bez potrebe za fizičkim kontaktom s pacijentom.

FreeStyle, Libre i srodne trgovačke marke su zaštićene marke društva Abbott. © 2020 Abbott. ADC-31394 v 1.0

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.