Obavijesti

Promo sadržaj

Zašto se Bluetooth baš tako zove i koja je veza s plavim zubom?

Zašto se Bluetooth baš tako zove i koja je veza s plavim zubom?
9

U posljednjih 20 godina gotovo svaki mobitel ima ugrađen Bluetooth, a ovu korisnu tehnologiju koristimo i za slušanje glazbe

Uz Bluetooth odnosno "plavi zub" veže se zanimljiva priča iz davne prošlosti. U devetom stoljeću kralj Danske i Norveške bio je Harald Gormsson, a upravo je njegovo ime odnosno nadimak poznata švedska tvrtka Ericsson iskoristila za naziv tehnologije za prijenos podataka između dva i više uređaja na udaljenosti do 10 metara, ali i više stotina metara pa i kilometara.

Haraldovo kraljevstvo je bilo veliko, a kako bi znao što se događa u svim dijelovima njegovog kraljevstva kralj je na terenu imao ljude pozicionirane na određenoj udaljenosti koji su si međusobno dojavljivali sve bitne informacije. Zahvaljujući umreženosti koju je sam razvio, Harald se na primitivan način informirao preko povezanih ljudi, bez ikakve tehnologije. Ali, njegov sustav je davao rezultate te je Harald bio odlično informiran. 

Stotinama godina kasnije to je bilo nadahnuće da Ericsson svoju tehnologiju povezivanja više uređaja razvijenu prije više od 20 godina nazove upravo po Haraldu. Naš junak je imao zanimljivu naviku, a to je bilo bojanje jednog zuba u plavu boju. Zbog toga je dobio nadimak Blåtand, odnosno u prijevodu "plavi zub".

Idemo sada prema sadašnjosti, a "plavi zub" i dalje ima vrlo bitno mjesto u našim životima. Naime, da bismo slušali glazbu bez žica, najbolje rješenje su stereo Bluetooth slušalice. Lagane su za nošenje, omogućuju nam mobilnost i ne smetaju u radu ili recimo pri trčanju, a istovremeno u naše uši emitiraju kvalitetnu glazbu.

Bežične slušalice meanIT B10, B11 i B12 s ugrađenim mikrofonom omogućuju razgovor dok se odmaramo, dok radimo na poslu, dok se vozimo s automobilom ili električnim romobilom ili smo na fitnessu. Sa svojeg pametnog telefona pokrenemo glazbu i nakon uparivanja slušalica satima možemo uživati  u glazbenim notama. Nakon što se baterija u slušalicama isprazni jednostavno ju napunimo preko microUSB konektora za punjenje, a radijus signala na otvorenom je do 10 metara.

Na radnom stolu, u vikendici, dječjoj sobi svoje mjesto imaju Bluetooth zvučnici. Ponovo je Bluetooth tehnologija svoje mjesto pronašla u našem životu, a pojedini modeli poput bežičnog zvučnika mini Hi-Fi B3 imaju i utor za microSD karticu pa svoju omiljenu glazbu možemo i na taj način slušati. Ili pak pokrenuti FM radio.

Sat s budilicom ugrađen je u drvenu kutiju s moćnim zvučnikom - izlazna snaga bežičnog zvučnika mini Hi-Fi B2 je 7 W tako da se ovaj zvučnik može koristiti i za veliku zabavu pa zašto ne biste s njim dočekali Novu 2019. godinu. Ljeto je još daleko, ali dok ne krenemo na plažu sa svojom glazbom možemo meanIT bežični zvučnik B1 koristiti i za šetnju s prijateljima.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu
PROMO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu

Matej Sunara istražuje arhitektonsku baštinu Pape Siksta V. u Rimu, koji je obnovio crkve, sagradio palače, fontane i vodovod, te popločao ulice radi bolje povezanosti grada

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu
PROMO

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja na treći po redu Weekend Food Festival.
Održivi razvoj kao odrednica poslovanja osiguratelja u borbi protiv klimatskih promjena
PROMO

Održivi razvoj kao odrednica poslovanja osiguratelja u borbi protiv klimatskih promjena

Društva za osiguranje primjenjuju čitav niz održivih pristupa unutar svojih poslovnih strategija