Obavijesti

Promo sadržaj

Završena peta sezona akcije Boranka – u pošumljavanju sudjelovalo 10,000 volontera

Završena peta sezona akcije Boranka – u pošumljavanju sudjelovalo 10,000 volontera
2

U petoj sezoni popularne akcije Boranka održano je 6 velikih akcija pošumljavanja požarišta u kojima je sudjelovalo više od 1000 volontera.

Najbrojniji su bili izviđači, učenici i studenti, članovi i volonteri brojnih udruga građana, zaposlenici tvrtki sponzora i mnogi drugi. Time je do sada u akcijama pošumljavanja u Boranki sudjelovalo gotovo 10,000 volontera iz Hrvatske, ali i brojnih zemalja svijeta čime je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja u čitavoj Europi.

Boranku su 2018. godine pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja uz glavnog medijskog pokrovitelja 24Sata te u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, kreativnom agencijom IMAGO Ogilvy i Splitskim skautskim zborom kao odgovor na katastrofalne šumske požare koji su 2017. poharali pola Dalmacije. Pomoć organizatorima pružile su brojne institucije, lokalne uprave, nevladine udruge, a u akcije pošumljavanja su se uključile stotine organizacija iz čitave Hrvatske pa čak i svijeta. Volonteri Boranka, uz stručnu pomoć Hrvatskih šuma, na požarištima su posadili više od 100,000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Do sada je održano 33 akcije pošumljavanja požarišta i to u okolici Splita, Solina, Makarske, Zadra i Trogira. Kako šumski požari svake godine progutaju stotine novih hektara šuma, za očekivati je da će se u narednim godinama i akcija Boranka nastaviti, ali i proširiti na neke druge gradove oko kojih su stradale šume i zelenilo.

Boranka je zbog svoje učinkovitosti i originalnosti postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti, osvojivši brojne vrijedne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. No najveća nagrada su brojni zadovoljni volonteri i nove šume koje će zazeleniti požarišta. Jedan od posljednjih uspjeha Boranke je širenje ideje i koncepta na ostale države. Tako je Savez izviđača Makedonije, uz pomoć agencije IMAGO i Saveza izviđača Hrvatske, upravo u Makedoniji započeo s provođenjem makedonske inačice kampanje Boranka, odnosno po makedonski Borenka. Našim makedonskim prijateljima želimo puno uspjeha u provođenju Boranke te što manje šumskih požara u budućnosti.

Iako su akcije pošumljavanja u ovoj sezoni završile, volonteri Boranke nastavit će zalijevati posađene sadnice s obzirom da i dalje traje sušno razdoblje uz relativno visoke temperature. Zalijevanje sadnica nakon pošumljavanja, ali i u ljetnim mjesecima kada su velike vrućine i manjak oborina, pokazalo je da uvelike pomaže u uspjehu sadnje i preživljavanju posađenih sadnica. Tako je procjena šumarske struke da se zalijevanjem povećava vjerojatnost preživljavanja na više od 70% što je u dalmatinskim opožarenim područjima izuzetno visok postotak.

Veliku pomoć volonterima i organizatorima Boranke u akcijama pošumljavanja i zalijevanja već petu godinu zaredom pruža marka Dacia, koja svake godine pa tako i ove, akciji Boranka besplatno osigura korištenje po dva Dacia Dustera. Marka Dacia u Boranki je našla prirodnog partnera jer njezine odrednice marke koja je istodobno esencijalna a opet cool, robusna i okrenuta prirodi, ekološka i racionalna u potpunosti odgovaraju svemu što Boranka promovira i radi. Tako su i Dusteri zbog svojih terenskih performansi zahvaljujući višestruko testiranom i pouzdanom pogonu na sva 4 kotača od izuzetno velike koristi pri pošumljavanju i zalijevanju na teže pristupačnim terenima kakvi se nalaze na većini požarišta Dalmacije pa ne čudi što ih organizatori Boranke svake godine rado koriste.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini