Obavijesti

Promo sadržaj

Želite živjeti duže? Što učiniti da se to i ostvari?

Želite živjeti duže? Što učiniti da se to i ostvari?
4

Konzumacija ribe dobar je ulog u dugovječnost, budući da ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama, a istraživanja provedena na životinjama pokazala su da blago sniženje kalorijskog unosa može produžiti životni vijek

S nutricionističkog stajališta, redovito konzumiranje ribe svakako je poželjna navika. Mediteranska prehrana je tako proglašena  standardom pravilne prehrane, a službena znanost je polovicom prošloga stoljeća priznala povoljan utjecaj ove prehrane na naše zdravlje i dugovječnost. Očito je francuski gastronom Anthelme Brillat-Savarin,  po pitanju mediteranske prehrane, bio ispred svog vremena. U svojem djelu „Fiziologija okusa“, nastalom 1876. napisao je: „Među ihtiofagima (osobama koje se hrane pretežito ribom) je opaženo mnogo primjera dugoživosti, bilo zato što ih slabo supstancijalna hrana, koja je i lagana, oslobađa od neugodnosti punokrvnosti, bilo zato što sokovi koje sadrži, koje je priroda stvorila da u najboljem slučaju proizvedu riblje kosti i hrskavice koji nikad dugo ne traju, običajna upotreba riba kod ljudi čini da se uspori očvršćivanje svih dijelova tijela, što inače čini nužan uzrok prirodne smrti“.

Klinički i epidemiološki podaci pokazuju da pravilna prehrana igra važnu ulogu u čuvanju zdravlja i u sniženju rizika za razvoj nekih kroničnih bolesti u poodmakloj životnoj dobi. Riba čini važan dio uravnotežene prehrane svih populacijskih skupina jer predstavlja glavni prehrambeni izvor blagotvornih omega – 3 masnih kiselina i nutrijenata poput vitamina D i selena. Riba je, također, bogata proteinima visoke biološke vrijednosti, odnosno sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne organizmu kako bi normalno funkcionirao. Zanimljivo, bjelančevine ribe lakše su probavljive i bolje iskoristive od bjelančevina mesa i mlijeka. Naime, zbog vrlo niskog sadržaja vezivnog tkiva i prirode bjelančevina koja su uglavnom kratka mišićna vlakna, mala je vjerojatnost da će se nakon konzumacije ribe javiti osjećaj „težine“ u želucu. Impresivan nutritivni sastav ribe nadopunjen je sadržajem  vitamina B3, B6, B12, A te minerala željeza, cinka,  kalija i fosfora. Dodatno, riblje meso  je jedan od najboljih prirodnih izvor minerala joda koji je neophodan u sintezi hormona štitnjače. Sitna plava riba koja se prži i jede s kostima ima dodatni nutricionistički adut, a to je posebno visok udio kalcija. 

Konzumacija ribe dobar je ulog u dugovječnost, budući da ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama, a istraživanja provedena na životinjama višestruko su pokazala da blago sniženje kalorijskog unosa može produžiti životni vijek. Nadalje, kvaliteta dragocjenih proteina i masti u ribi je posebno prikladna za prehranu u „zlatnoj životnoj dobi“. Pribrojimo li tome česte tekuće pratitelje ribljih obroka – maslinovo ulje i vino – govorimo o sinergijskim učincima na zdravlje i dugovječnost koji se ogledaju u hvaljenom modelu mediteranske prehrane. 

Mediteranska prehrana produljuje životni vijek

Čini se da visokog unos namirnicama biljnog porijekla i ribe te smanjen unos crvenog mesa  i procesiranih namirnica, odnosno mediteranski prehrambeni obrazac može doprinijeti dugovječnosti.

U istraživanju objavljenom 2013. godine u časopisu The Annals of Internal Medicine sudjelovalo je 10671 žena. Prehrambene navike ispitanica praćene su 15 godina, a rezultati su pokazali da su osobe koje su imale prehranu sličniju mediteranskoj ujedno imale dulji životni vijek. Nadalje, nisu bolovale od kroničnih bolesti poput karcinoma, Parkinsonove bolesti i dijabetesa tipa 2. Također, u ispitanica nisu nađena nikakva kognitivna oštećenja ili mentalne poteškoće.

Autori studije zaključili su da primjenom mediteranske prehrane u svakodnevnom životu, a posebice tijekom srednje životne dobi poboljšavamo kvalitetu života, produljujemo životni vijek te zdravo starimo.

Preporuke kažu da bi u svrhu očuvanja zdravlja, tjedno trebalo konzumirati barem 2 puta po 170 grama ribe, od toga je poželjno da barem jedna porcija bude plava ili masna riba. 

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka

www.ribahrvatske.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!