Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 4

Zima samo što nije počela: Jeste li odlučili kamo ćete na skijanje?

Zima samo što nije počela: Jeste li odlučili kamo ćete na skijanje?

Kao jedan od najpopularnijih zimskih sportova, skijanje svake godine privlači mnoge Hrvate da posjete neke od najbjeljih vrhova - što unutar države, što izvan nje. Donosimo nekoliko prijedloga gdje ove godine možete skijati u Sloveniji

VIDEO

Slovenija je omiljeno odredište za aktivan odmor sve dane u godini, ali zimi dobiva stvarno poseban čar. Naime, od prosinca do veljače cijela je Slovenija, osim Primorske regije, najčešće prekrivena snijegom. Na slovenskim planinama snijega u prosjeku bude čak 200 dana u godini.

I položaji njihovih skijališta mame iz godine u godinu mnogobrojne posjetitelje koji su u potrazi za uzbudljivim snježno-zimskim aktivnostima. Usred netaknute prirode, a istodobno na samo nekoliko koraka od živahnih gradskih središta i idiličnih alpskih mjestašaca, u Sloveniji će svoje mjesto pod suncem naći ljubitelji alpskog skijanja, skijaškog trčanja, a i vrhunskih adrenalinskih zimskih doživljaja.

Što posjetiti i kad, predložio nam je stručnjak za Sloveniju kao destinaciju za aktivna iskustva 365 dana u godini, Matej Kandare iz Slovenia Outdoora - udruge koja usko surađuje sa Slovenskom turističkom organizacijom u promociji Slovenije kao outdoor destinacije. 

Koju zimsku destinaciju odabrati?

U Sloveniji svake godine radi od 30 do 35 skijališta, a od toga je profesionalnih i većih 12. Profesionalna skijališta imaju od 10 do 40 kilometara staza i sva osim Vogela, Kanina i Velike planine imaju i sustav za umjetni snijeg. Među popularnijima su mariborsko Pohorje i Kranjska gora, koji su zbog Svjetskog skijaškoga kupa međunarodno poznati. Kandare je ovom prilikom sastavio kratki vodič za sedam najpopularnijih slovenskih skijališta.

  • Kranjska gora jedno je od starijih slovenskih skijališta, koje ima najljepše alpsko selo odmah uz skijalište te najtežu crnu stazu u Sloveniji (Vitranc - Podkoren, FIS World Cup). Naravno, postoje staze i za početnike, poput Kranjske Gore i Gozd Martuljek. Do skijališta se lako dolazi automobilom.
  • Rogla na Pohorju najbolji je ski resort za obitelji jer je tamo sve na dohvat ruke. Imate bogatu ponudu ski in/ski out smještaja te pregršt dodatnih aktivnosti, poput planinarenja, nogometa, squasha, brdskog biciklizma, jahanja, plivanja i slično. A nedaleko od skijališta su terme Zreče, u čijim će bazenima i spa tretmanima uživati cijela obitelj.
  • Krvavec je najbliže skijalište Ljubljani, s poprilično visokim stazama (1450-1970 m), a ovdje je i najviši hotel u Sloveniji, na visini od 1600 metara. Skijalište se nalazi na vrhu planine Kalške i do njega se stiže gondolom koja skijaše prevozi do skijaške staze u roku od sedam minuta.
  • Vogel je dio nacionalnog parka Triglav, iznad Bohinjskog jezera, koji ima jednu od najstrmijih i najkraćih gondola, kojom se popnete za 1000 metara u samo pet minuta, te najdužu stazu u Sloveniji, Žagarjev graben, od sedam kilometara. Ovo skijalište je poznato po gotovo najdužem zadržavanju snijega kroz godinu i po nevjerojatnim pogledima prilikom skijanja. Smještaj je moguć u dolini Bohinj.
  • Cerkno je jedno od najmodernijih i najboljih slovenskih skijališta. Ima najbrže sedežnice i odlične terene za cijelu obitelj, ali u samom skijalištu ima malo smještaja, pa je zato dobro rezervirati smještaj u gradu Cerkno, gdje su vam na raspolaganju i Cerkno Terme.
  • Kanin je najviše skijalište u Sloveniji (više od 2000 metara), sa spektakularnim pogledom na vrhove Julijskih Alpi, Jadransko more te na rijeku Soču u nizini. Ovo je skijalište posebno po tome što se iz Slovenije možete odskijati čak i u Italiju. 
  • Mariborsko Pohorje najveće je slovensko skijalište, koje se nalazi uz drugi najveći grad u Sloveniji. Skijalište ma i najdužu noćnu skijašku stazu te nudi staze za različite tipove skijaša. Maribor je inače najbolja destinacija za goste koji vole spoj gradske vreve i skijanja.

Isprobajte više skijališta u jednom danu

Od većih skijališta, možete razmotriti i Sorišku planinu, Kope, Golte, Stari vrh i Veliku planinu, a ako vas više privlače neka manja, istražite ponudu za Celjske koče, Gače, Javornik, Kozji hrbet, Rudno, Srednju vas u Bohinju, Mojstrana, Španov vrh, Jakec - Trije Kralji i Ribniško pohorje.

A ono što ovu destinaciju čini tako posebnom je činjenica da se na kraju krajeva ne morate odlučiti samo za jedno skijalište. Naime, zbog kratkih međusobnih udaljenosti, ako želite, možete u jednom danu isprobati različita skijališta, na kojima ćete osim u zimskim radostima, zasigurno uživati i u prekrasnim vidicima krajolika.

Što se tiče prosječnih cijena dnevnih ski passova na slovenskim skijalištima, one se kreću već od 15 eura za ona manja te od 42 eura za veća i u vrijeme vikenda. A ako ćete kombinirati više skijališta, razmislite o Ski Pass Slovenija, skijaškoj karti za slovenska skijališta s kojom možete skijati svaki dan na drugom skijalištu. Postoje opcije sezonskih karata, što za pojedince, što za obitelji, ali i višednevnih.

Višestruke prednosti slovenskih skijališta

Od dobrih cijena i divnih lokacija do bogatog dodatnog sadržaja i nevjerojatne gastronomske ponude, Slovenski vrhovi stvarno imaju sve što možete poželjeti.

Iako su u usporedbi s nekim drugim svjetskim skijalištima manja, slovenska skijališta imaju sve što je potrebno da doživite pravo zimsko skijaško iskustvo. Naime, osim skijanja, u mnogim su resortima dostupne ponude za sanjkanje, penjanje po ledu, snow shoeing, klizanje i drugo. A ne treba posebno isticati ni koliki je privilegij, nakon napornog dana provedenog u hladnim zimskim aktivnostima, moći otići u neke od ljekovitih i toplih slovenskih termi. Među najpopularnije definitivno spadaju Terme Čatež, Terme Olimia, Terme 3000 - Moravske toplice i Terme Laško.

Za obitelji Kandare predlaže skijališta Rogla, Soriška planina, Cerkno, Kranjska gora i Golte, od kojih većina ima u ponudi i školu skijanja za najmlađe na hrvatskom, a parovima i samcima kojima je, osim do skijanja, stalo do noćnog života, savjetovao je odabir Kranjske gore, Maribora i Kopi. A svim posjetiteljima definitivno će se svidjeti večernje šetnje u obližnjim slovenskim gradovima, čije okićene starogradske ulice u adventskom razdoblju dobivaju neku stvarno posebnu čar.

Od gastro scene uz skijališta posjetitelji mogu očekivati bogatu ponudu tradicionalnih planinarskih jela, poput jote, ričeta, pohorskog lonca, roštilja i rebrica na Krvavcu, ali i jela slow food scene, kao što je Gourmet Cup na Krvavcu. Ne smijemo zaboraviti ni na ukusni tradicionalni slovenski desert poticu te neka od najfinijih domaćih vina, kao što su cviček, metliška črnina, belokranjec, bizeljčan, furmint, talijanski rizling, rana, traminac i plava frankinja.

Za kraj, Kandare predlaže da rezervirate svoj smještaj što prije, a pogotovo ako idete u vrijeme novogodišnjih i školskih praznika jer je za to doba mnogo toga bilo popunjeno još prije završetka ljeta!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu