Promo sadržaj

Komentari 4

Zima samo što nije počela: Jeste li odlučili kamo ćete na skijanje?

Zima samo što nije počela: Jeste li odlučili kamo ćete na skijanje?

Kao jedan od najpopularnijih zimskih sportova, skijanje svake godine privlači mnoge Hrvate da posjete neke od najbjeljih vrhova - što unutar države, što izvan nje. Donosimo nekoliko prijedloga gdje ove godine možete skijati u Sloveniji

Slovenija je omiljeno odredište za aktivan odmor sve dane u godini, ali zimi dobiva stvarno poseban čar. Naime, od prosinca do veljače cijela je Slovenija, osim Primorske regije, najčešće prekrivena snijegom. Na slovenskim planinama snijega u prosjeku bude čak 200 dana u godini.

I položaji njihovih skijališta mame iz godine u godinu mnogobrojne posjetitelje koji su u potrazi za uzbudljivim snježno-zimskim aktivnostima. Usred netaknute prirode, a istodobno na samo nekoliko koraka od živahnih gradskih središta i idiličnih alpskih mjestašaca, u Sloveniji će svoje mjesto pod suncem naći ljubitelji alpskog skijanja, skijaškog trčanja, a i vrhunskih adrenalinskih zimskih doživljaja.

Što posjetiti i kad, predložio nam je stručnjak za Sloveniju kao destinaciju za aktivna iskustva 365 dana u godini, Matej Kandare iz Slovenia Outdoora - udruge koja usko surađuje sa Slovenskom turističkom organizacijom u promociji Slovenije kao outdoor destinacije. 

Koju zimsku destinaciju odabrati?

U Sloveniji svake godine radi od 30 do 35 skijališta, a od toga je profesionalnih i većih 12. Profesionalna skijališta imaju od 10 do 40 kilometara staza i sva osim Vogela, Kanina i Velike planine imaju i sustav za umjetni snijeg. Među popularnijima su mariborsko Pohorje i Kranjska gora, koji su zbog Svjetskog skijaškoga kupa međunarodno poznati. Kandare je ovom prilikom sastavio kratki vodič za sedam najpopularnijih slovenskih skijališta.

Isprobajte više skijališta u jednom danu

Od većih skijališta, možete razmotriti i Sorišku planinu, Kope, Golte, Stari vrh i Veliku planinu, a ako vas više privlače neka manja, istražite ponudu za Celjske koče, Gače, Javornik, Kozji hrbet, Rudno, Srednju vas u Bohinju, Mojstrana, Španov vrh, Jakec - Trije Kralji i Ribniško pohorje.

A ono što ovu destinaciju čini tako posebnom je činjenica da se na kraju krajeva ne morate odlučiti samo za jedno skijalište. Naime, zbog kratkih međusobnih udaljenosti, ako želite, možete u jednom danu isprobati različita skijališta, na kojima ćete osim u zimskim radostima, zasigurno uživati i u prekrasnim vidicima krajolika.

Što se tiče prosječnih cijena dnevnih ski passova na slovenskim skijalištima, one se kreću već od 15 eura za ona manja te od 42 eura za veća i u vrijeme vikenda. A ako ćete kombinirati više skijališta, razmislite o Ski Pass Slovenija, skijaškoj karti za slovenska skijališta s kojom možete skijati svaki dan na drugom skijalištu. Postoje opcije sezonskih karata, što za pojedince, što za obitelji, ali i višednevnih.

Višestruke prednosti slovenskih skijališta

Od dobrih cijena i divnih lokacija do bogatog dodatnog sadržaja i nevjerojatne gastronomske ponude, Slovenski vrhovi stvarno imaju sve što možete poželjeti.

Iako su u usporedbi s nekim drugim svjetskim skijalištima manja, slovenska skijališta imaju sve što je potrebno da doživite pravo zimsko skijaško iskustvo. Naime, osim skijanja, u mnogim su resortima dostupne ponude za sanjkanje, penjanje po ledu, snow shoeing, klizanje i drugo. A ne treba posebno isticati ni koliki je privilegij, nakon napornog dana provedenog u hladnim zimskim aktivnostima, moći otići u neke od ljekovitih i toplih slovenskih termi. Među najpopularnije definitivno spadaju Terme Čatež, Terme Olimia, Terme 3000 - Moravske toplice i Terme Laško.

Za obitelji Kandare predlaže skijališta Rogla, Soriška planina, Cerkno, Kranjska gora i Golte, od kojih većina ima u ponudi i školu skijanja za najmlađe na hrvatskom, a parovima i samcima kojima je, osim do skijanja, stalo do noćnog života, savjetovao je odabir Kranjske gore, Maribora i Kopi. A svim posjetiteljima definitivno će se svidjeti večernje šetnje u obližnjim slovenskim gradovima, čije okićene starogradske ulice u adventskom razdoblju dobivaju neku stvarno posebnu čar.

Od gastro scene uz skijališta posjetitelji mogu očekivati bogatu ponudu tradicionalnih planinarskih jela, poput jote, ričeta, pohorskog lonca, roštilja i rebrica na Krvavcu, ali i jela slow food scene, kao što je Gourmet Cup na Krvavcu. Ne smijemo zaboraviti ni na ukusni tradicionalni slovenski desert poticu te neka od najfinijih domaćih vina, kao što su cviček, metliška črnina, belokranjec, bizeljčan, furmint, talijanski rizling, rana, traminac i plava frankinja.

Za kraj, Kandare predlaže da rezervirate svoj smještaj što prije, a pogotovo ako idete u vrijeme novogodišnjih i školskih praznika jer je za to doba mnogo toga bilo popunjeno još prije završetka ljeta!