Obavijesti

Promo sadržaj

Znate koji je hrvatski prijevod riječi hygge?

Znate koji je hrvatski prijevod riječi hygge?
6

Interliber se ove godine održava od 8. do 13. studenog na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 5,6, 7 i 7a.

Ne znam kako vi, ali ja uvijek imam manju hrpicu knjiga na noćnom ormariću. Uvijek počinjem čitati nešto novo, prebacujem se s jedne tematike na drugu i redovno nosim poneku od tih knjiga u svojoj torbi.

Ponekad se toliko uživim u čitanje nekog romana da mi je teško prestati pa čitam prije spavanja, dok pijem kavu ili se vozim tramvajem na posao. I onda na kraju romana imam osjećaj kao da se rastajem s meni dragim prijateljima i baš bih htjela da priča traje i dalje.

Neke knjige čitam dugo. Nisam dobre volje, ne paše mi tema u određenom trenutku, nije me zaokupila radnja do kraja, ali nešto me tjera da idem dalje i da je moram dovršiti.

I da… volim pročitati knjigu prije nego što pogledam film. I redovno se razočaram jer nikada film, ma koliko bio dobar, ne dočara u mojoj glavi sve ono što sam ja proživjela dok sam čitala knjigu.

Popisi knjiga su mi beskonačni. Stalno nešto nadodajem, brišem one koje sam pročitala, stavljam nove jer za ovu je izašla odlična recenzija, a ona druga ima zgodnu naslovnicu. Neku treću mi je preporučila prijateljica, a neke jednostavno smatram da moram pročitati.

Volim jesen, kada vani pada kiša, a ja mogu s dobrom knjigom otploviti u neki drugi svijet. Danci imaju i cijelu filozofiju baziranu na ugodi i sreći. Zove se hygge. Sigurno ste već čuli za tu riječ. Nema doslovan prijevod, ali znači uživanje u trenutku, u atmosferi koju ste si sami napravili s pomoću sitnica: zapaljena mirisna svijeća, ugodan naslonjač, dekica, mirisni čaj, lagana glazba i dobra knjiga. Jednostavno, neodoljivo i tako umirujuće.

Ima i još jedan razlog zašto volim jesen. Na jesen je Interliber.

Moje malo čarobno mjesto koje svakog studenog stvori posebnu atmosferu u paviljonima Zagrebačkog velesajma, ispuni ih knjigama i vrevom predivnih ljudi koji poput mene vole čitati. Pravi mali raj. Događaj koji nam jednostavno nacrta osmijeh na licu i upotpuni jesensku ljepotu, stvori mali bajkoviti svemir dok vani pada lišće u najljepšim bojama, a zrakom se širi miris svježe pečenih kestena. Ima li ljepšeg trenutka za sve zaljubljenike u pisanu riječ? Vjerujte mi nema.

Nikada ne odem na Interliber samo jednom. Obavezno dođem barem dva puta dok traje. Prvi put zaneseno krstarim između punih štandova, pregledavam i kupujem knjige koje su mi na popisu. Drugi put idem s ciljem. Znam da će doći autor kojeg želim upoznati i popričati s njim o knjizi koja me se dojmila, a budimo iskreni treba kupiti i ostatak knjiga s popisa ali i one koje sam vidjela dok sam šetala paviljonima u prvom naletu. 😊

Interliber se ove godine održava od 8. do 13. studenog na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 5,6, 7 i 7a. Radno vrijeme je od 10 do 20 sati, osim u petak i subotu kada je sajam otvoren do 21 sat. Ulaz za posjetitelje je slobodan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura