Obavijesti

Promo sadržaj

Znate li da možete zaraditi skupljanjem žireva?

Znate li da možete zaraditi skupljanjem žireva?
3

Hrvatske šume plaćaju uslugu sakupljanja žira iz šuma

Hrvatske šume d.o.o. izvijestile su početkom mjeseca da su započele preuzimati žir sakupljen u registriranim šumskim sjemenskim objektima. Sakuplja se žir hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka, koji ima iznimno važnu ulogu u očuvanju i obnovi šuma.

Sakupljanje žira trajat će tijekom listopada i studenog, ovisno o količini koja će biti dostavljana kroz perod preuzimanja žira i vremenskim uvjetima. Kvaliteta sakupljenog žira je od suštinskog značaja, te se prikupljaju samo zdravi primjerci bez vidljivih oštećenja ili znakova bolesti. Također nije svejedno iz kakve se šume žir donosi – to moraju biti priznate sjemenske sastojine. Zato se bitno javiti u obližnju šumariju, gdje će vas uputiti gdje i kako sakupljati.

Uslugu sakupljanja žira Hrvatske šume d.o.o. plaćaju sakupljačima po bruto cijeni od 4,00 EUR/kg za žir hrasta lužnjaka, a za žir hrasta kitnjaka bruto cijena iznosi 4,50 EUR/kg. Cijena odražava veliku potrebu za sjemenskim materijalom hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka, ali i slabiji urod spomenutih šumskih svojti zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom same cvatnje. Već godinama nije bilo dobrog uroda žira. Također, veliku štetu hrastovim sastojinama čini štetnik hrastova mrežasta stjenica zbog koje hrastova stabla imaju manji prirast. Klimatske neprilike dodatno pogoršavaju situaciju, a prirodna obnova ovih najvrjednijih šumskih sastojina zbog toga je dovedena u pitanje.

Područje kvalitetnih hrastovih šuma na području gospodarenja Hrvatskih šuma proteže se od Vinkovaca do Karlovca, a sakupljati se može samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u onim šumama koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemena duži niz godina, a odabrali su ih šumarski stručnjaci iz resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta.

Svi zainteresirani pojedinci i pravne osobe moraju se obratiti odgovarajućoj šumariji kako bi dobili Dozvolu za sakupljanje sjemenskog materijala. Pravne osobe trebaju potpisati Okvirni sporazum s Hrvatskim šumama. Prilikom izdavanja dozvola, šumarije će pružiti detaljne informacije o načinu sakupljanja, lokacijama sakupljanja sjemenskog materijala, te mjestima gdje se žir može predati.

Hrvatske šume d.o.o. pažljivo nadziru cijeli proces preuzimanja žira kako bi osigurale visoku kvalitetu sjemenskog materijala. Preuzeti žir prolazi stroge kontrole kvalitete prije nego se koristi za prirodnu obnovu šuma i proizvodnju sadnica mladih hrastova. Jer da bi hrast mogao rast, najprije žir mora past.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura